Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egydimenziós vonalkódok Készítette: Csengeri István, Jámbor Zoltán, Turi Imre, Vétek István.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egydimenziós vonalkódok Készítette: Csengeri István, Jámbor Zoltán, Turi Imre, Vétek István."— Előadás másolata:

1 Egydimenziós vonalkódok Készítette: Csengeri István, Jámbor Zoltán, Turi Imre, Vétek István

2  A vonalkód ősének sokan a Morse kódot tekintik, amiben az angol abc és a számjegyek szerepelnek különböző hosszúságú jelek és köztük lévő szünetek formájában.  Automatikus azonosításról, mint önálló szakterületről a ’70-es évektől beszélünk, ezek a megoldások azonban még belső használatra készültek.  A számítástechnikai fejlődés tette lehetővé a nagymennyiségű és gyors adatfeldolgozást.

3  Legelőször az Amerikai Egyesült Államokban, Troy városban (Ohio állam) alkalmazták egy szupermarketben, egy Wrigleys rágógumin lévő kód leolvasásakor 1974. június 26-án.  A vonalkód használata az 1990-es évek óta Magyarországon is elterjedt. Legelsőként a Skála vezette be, 1984-ben.

4  A vonalkód egy optikailag érzékelhető kód, ahol fekete és fehér vonalak váltakoznak, ezzel fejezik ki az információt.  Manapság a legelterjedtebb megoldás, ennek is köszönhető, hogy a legolcsóbbak egyike is.

5  Hátrányként említhető, hogy információtároló kapacitás korlátozott, és mivel optikai elven történik az olvasása, ezért érzékeny a sérülésre, koszolódásra, illetve közvetlen rálátás szükséges a jelre. Olvasási sebessége 1-3 másodperc.

6  A vonalkódokat többféleképpen lehet csoportosítani. Például: ◦ kódhosszúság, ◦ karakterkészlet, ◦ kódolás, ◦ és jelkészlet szerint.  A legelterjedtebbek az 1 dimenziós kódok

7  Az egy dimenziós vonalkód általános felépítése: ◦ bevezető mező, ◦ startjel, ◦ adathordozó rész, ◦ ellenőrző jel, ◦ stopjel, ◦ lezáró mező.

8

9  Egy vonalkód karakterkészlete azt adja meg, hogy az adott kódrendszer segítségével milyen karakterek kódolhatók (numerikus, alfa-numerikus, kis- és nagybetűk, vezérlő karakterek).  A vonalkód modulmérete (’X’ méret) a vonalkódot alkotó legkeskenyebb vonal fizikai szélességét határozza meg, és általában a hüvelyk ezredrészében adják meg. (mil)

10  Az olvasó (szkenner) működése a visszaverődő fény szóródó sugarainak érzékelésén alapul.  Fotóérzékelővel érzékeli a visszaverődő sugarakat, majd a kódot elektromos jellé alakítja, és méri a relatív szélességet a vonalaknak és a köztük lévő üres területnek.  Annál biztonságosabb az olvasás, minél több fény verődik vissza a kódról.

11  Kézi  Lézer / CCD (a fényt elektronikus jelekké alakító eszköz, mely egymáshoz csatolt kondenzátorokból álló integrált áramkört tartalmaz)

12  rögzített

13  Android alkalmazás mobilra

14  Az európai gyártmánykód (European Article Numbering, EAN) olyan vonalkódrendszer amely az eredeti 12-jegyű Universal Product Code (UPC) rendszer kibővítése, amit Észak- Amerikában fejlesztettek.  Az EAN-13 vonalkódot a GS1 szervezet határozza meg a szabványok alapján. Az EAN Japán megfelelője a Japanese Article Number (JAN).  Az UPC, EAN, és a JAN számokat együttesen Global Trade Item Numbers-nek nevezik (GTIN), bár ezeket ki tudják fejezni több különböző fajta vonalkódban is.

15  A UPC kód egy vonalkód típust és egy termékazonosítási rendszert takar egyidejűleg.  Az adattartalom meghatározása nem önkényes, meg kell, hogy feleljen az egyedi termékazonosító kiadásáért felelős szerv előírásainak.  UPC-AUPC-E

16  A kód tipikusan kereskedelmi alkalmazásokra lett kifejlesztve kb. 20 évvel ezelőtt az USA- ban. Rögzített hosszúságú (12 illetve 6 karakter), numerikus, (7,2) típusú kód.  Önellenőrző, folytonos, moduló 10-es ellenőrző algoritmust használ.

17  Az EAN az első világméretű termékazonosító rendszer és kódtípus.  Az EAN-13 felépítése az alábbi szabályokat követi: az első 2 vagy 3 karakter az ország azonosító, Magyarország 599. A rákövetkező négy-öt karakter a gyártó azonosítója. A további karakterhelyeken, egészen a 12. karakterig a termékazonosító karaktert találjuk, amelynek meghatározása a gyártó feladata. Az utolsó karakteren szerepel az ellenőrző szám.

18  Az EAN-8 az EAN-13 rövidített formája, egyszerű helytakarékossági okokból.  EAN-13EAN-8  Rögzített hosszúságú (13 illetve 8 karakter), numerikus, (7,2) típusú kód. Önellenőrző, folytonos, ellenőrző jeggyel a végén.

19  A legszélesebb felhasználási területen megtalálható e vonalkód. Sikerének oka a nagy sűrűség melletti nagy megbízhatóság a bőséges és többféleképpen variálható karakterkészlettel.  Az elnevezése az első 128 ASCII karakter kódolhatóságából származik. (11,4) típusú, önellenőrző, folytonos kód.  A kód hossza szabadon választható, moduló 103 algoritmussal számolható az ellenőrző összeg, melyet a kód biztonságos olvashatósága érdekében a legtöbb esetben alkalmaznak.

20


Letölteni ppt "Egydimenziós vonalkódok Készítette: Csengeri István, Jámbor Zoltán, Turi Imre, Vétek István."

Hasonló előadás


Google Hirdetések