Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az automatikus azonosítás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az automatikus azonosítás"— Előadás másolata:

1 Az automatikus azonosítás
Egydimenziós vonalkódok Készítette: Csengeri István, Jámbor Zoltán, Turi Imre, Vétek István

2 Története A vonalkód ősének sokan a Morse kódot tekintik, amiben az angol abc és a számjegyek szerepelnek különböző hosszúságú jelek és köztük lévő szünetek formájában. Automatikus azonosításról, mint önálló szakterületről a ’70-es évektől beszélünk, ezek a megoldások azonban még belső használatra készültek. A számítástechnikai fejlődés tette lehetővé a nagymennyiségű és gyors adatfeldolgozást.

3 Legelőször az Amerikai Egyesült Államokban, Troy városban (Ohio állam) alkalmazták egy szupermarketben, egy Wrigleys rágógumin lévő kód leolvasásakor 1974. június 26-án. A vonalkód használata az 1990-es évek óta Magyarországon is elterjedt. Legelsőként a Skála vezette be, 1984-ben.

4 Mi is az a vonalkód? A vonalkód egy optikailag érzékelhető kód, ahol fekete és fehér vonalak váltakoznak, ezzel fejezik ki az információt. Manapság a legelterjedtebb megoldás, ennek is köszönhető, hogy a legolcsóbbak egyike is.

5 Hátrányként említhető, hogy információtároló kapacitás korlátozott, és mivel optikai elven történik az olvasása, ezért érzékeny a sérülésre, koszolódásra, illetve közvetlen rálátás szükséges a jelre. Olvasási sebessége 1-3 másodperc.

6 Vonalkódok csoportosítása
A vonalkódokat többféleképpen lehet csoportosítani. Például: kódhosszúság, karakterkészlet, kódolás, és jelkészlet szerint. A legelterjedtebbek az 1 dimenziós kódok

7 Egydimenziós vonalkód felépítése
Az egy dimenziós vonalkód általános felépítése: bevezető mező, startjel, adathordozó rész, ellenőrző jel, stopjel, lezáró mező.

8

9 Egy vonalkód karakterkészlete azt adja meg, hogy az adott kódrendszer segítségével milyen karakterek kódolhatók (numerikus, alfa-numerikus, kis- és nagybetűk, vezérlő karakterek). A vonalkód modulmérete (’X’ méret) a vonalkódot alkotó legkeskenyebb vonal fizikai szélességét határozza meg, és általában a hüvelyk ezredrészében adják meg. (mil)

10 Vonalkód olvasása Az olvasó (szkenner) működése a visszaverődő fény szóródó sugarainak érzékelésén alapul. Fotóérzékelővel érzékeli a visszaverődő sugarakat, majd a kódot elektromos jellé alakítja, és méri a relatív szélességet a vonalaknak és a köztük lévő üres területnek. Annál biztonságosabb az olvasás, minél több fény verődik vissza a kódról.

11 Vonalkódolvasók típusai
Kézi Lézer / CCD (a fényt elektronikus jelekké alakító eszköz, mely egymáshoz csatolt kondenzátorokból álló integrált áramkört tartalmaz)

12 Vonalkódolvasók típusai
rögzített

13 Vonalkódolvasók típusai
Android alkalmazás mobilra

14 Szabványok Az európai gyártmánykód (European Article Numbering, EAN) olyan vonalkódrendszer amely az eredeti 12-jegyű Universal Product Code (UPC) rendszer kibővítése, amit Észak- Amerikában fejlesztettek. Az EAN-13 vonalkódot a GS1 szervezet határozza meg a szabványok alapján. Az EAN Japán megfelelője a Japanese Article Number (JAN). Az UPC, EAN, és a JAN számokat együttesen Global Trade Item Numbers-nek nevezik (GTIN), bár ezeket ki tudják fejezni több különböző fajta vonalkódban is.

15 A UPC A UPC kód egy vonalkód típust és egy termékazonosítási rendszert takar egyidejűleg. Az adattartalom meghatározása nem önkényes, meg kell, hogy feleljen az egyedi termékazonosító kiadásáért felelős szerv előírásainak. UPC-A UPC-E

16 A kód tipikusan kereskedelmi alkalmazásokra lett kifejlesztve kb
A kód tipikusan kereskedelmi alkalmazásokra lett kifejlesztve kb. 20 évvel ezelőtt az USA- ban. Rögzített hosszúságú (12 illetve 6 karakter), numerikus, (7,2) típusú kód. Önellenőrző, folytonos, moduló 10-es ellenőrző algoritmust használ.

17 Az EAN Az EAN az első világméretű termékazonosító rendszer és kódtípus. Az EAN-13 felépítése az alábbi szabályokat követi: az első 2 vagy 3 karakter az ország azonosító, Magyarország 599. A rákövetkező négy-öt karakter a gyártó azonosítója. A további karakterhelyeken, egészen a 12. karakterig a termékazonosító karaktert találjuk, amelynek meghatározása a gyártó feladata. Az utolsó karakteren szerepel az ellenőrző szám.

18 Az EAN-8 az EAN-13 rövidített formája, egyszerű helytakarékossági okokból.
EAN-13 EAN-8 Rögzített hosszúságú (13 illetve 8 karakter), numerikus, (7,2) típusú kód. Önellenőrző, folytonos, ellenőrző jeggyel a végén.

19 Kód 128 A legszélesebb felhasználási területen megtalálható e vonalkód. Sikerének oka a nagy sűrűség melletti nagy megbízhatóság a bőséges és többféleképpen variálható karakterkészlettel. Az elnevezése az első 128 ASCII karakter kódolhatóságából származik. (11,4) típusú, önellenőrző, folytonos kód. A kód hossza szabadon választható, moduló 103 algoritmussal számolható az ellenőrző összeg, melyet a kód biztonságos olvashatósága érdekében a legtöbb esetben alkalmaznak.

20 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Az automatikus azonosítás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések