Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél! A belföldi és a nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámok szerepe, felépítése, helyességük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél! A belföldi és a nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámok szerepe, felépítése, helyességük."— Előadás másolata:

1 Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél! A belföldi és a nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámok szerepe, felépítése, helyességük ellenőrzése! A fizetési számlák közötti fizetési módok, a fizetési számlákhoz kötődő készpénzfizetési módok! Az innovatív fizetési formák és a postai pénzforgalmi szolgáltatások!

2 Fizetési művelet:  a fizető fél,  a kedvezményezett,  a hatósági átutalási megbízás adására jogosult,  az átutalási végzést kibocsátó által kezdeményezett megbízás valamely fizetési mód szerinti lebonyolítása.

3 Fizető fél: Az a jogalany, aki a fizetési számla tulajdonosaként fizetési megbízást hagy jóvá, aki fizetési számla hiányában fizetési megbízást ad, akinek a fizetési számláját hatósági átutalási megbízás vagy átutalási végzés alapján megterhelik. Fizetési számla: Fizetési művelet teljesítésére szolgáló, a pénzforgalmi szolgáltató egy vagy több ügyfele nevére megnyitott számla, ideértve a bankszámlát is. Pénzforgalmi számla: Az a fizetési számla, amelyet a számlatulajdonos rendszeres gazdasági tevékenysége körében pénzforgalma lebonyolítása céljából törvényben megállapított kötelezettség alapján nyit, illetve nyitott.

4 Belföldi pénzforgalmi jelzőszám: A bankszámla azonosítása az elnevezése és a száma alapján történik. Az elnevezése általában a számlatulajdonos neve, de a cégszerű tulajdonosok elnevezés alapján is megkülönböztethetik különböző célokra használt bankszámláikat. Maga az elnevezés tehát nem hivatalos azonosító, ezért a bankok egységes rendszert dolgoztak ki a számlák jelölésére, így alakult ki a pénzforgalmi jelzőszám, köznapi nevén a bankszámlaszám.

5 A pénzforgalmi jelzőszám kialakítása A bankszámlaszám alapvetően 3-szor 8 numerikus karakterből (számokból) áll, melynek utolsó csoportját gyakran nem használják, így a számlaszám 16 vagy 24 jegyű számsor lehet. 1. A belföldi pénzforgalmi jelzőszámot az alábbi szabályoknak megfelelően kell kialakítani:  a) az első nyolc karakter az irányító kód; az irányító kód első három számjegye a pénzforgalmi szolgáltató azonosító kódja, amely a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatót, a következő négy számjegy a pénzforgalmi szolgáltató fiókját vagy számlavezető helyét jelöli, a nyolcadik számjegy ellenőrző szám;  b) a 9-16. karakter vagy a 9-24. karakter a fizetési számla azonosító száma; 16 karakter hosszúságú számsor esetében a 16. számjegy, 24 karakter hosszúságú számsor esetében a 24. számjegy ellenőrző szám, és a 24 karakter hosszúságú pénzforgalmi jelzőszám 16. számjegye értelemszerűen szabadon kialakítható;  c) az ellenőrző számok az előttük álló számjegyek ellenőrzésére szolgálnak, melyeket a következő algoritmus szerint kell képezni: külön az 1-7., valamint külön a 9-15. vagy 9-23. számjegyeket helyi értékük csökkenő sorrendjében meg kell szorozni a "9, 7, 3, 1 … 9, 7, 3, 1" számokkal, a szorzatokat össze kell adni, és az eredmény egyes helyi értékén lévő számot ki kell vonni 10-ből. A különbség az ellenőrző szám. (Ha a különbség "10", az ellenőrző szám értéke "0".)

6 2. A nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámot (IBAN= International Bank Account Number) az alábbi szabályoknak megfelelően kell kialakítani:  a) az első két karakter Magyarország ISO 3166 szabvány szerinti országkódja: HU;  b) a 3-4. karakter az ellenőrzőszám, amelynek algoritmusát az Európai Banki Szabványügyi Bizottság (European Committee for Banking Standards (ECBS) IBAN képzésére vonatkozó szabványa tartalmazza;  c) az 5-28. karakter a belföldi pénzforgalmi jelzőszám (16 karakter hosszúságú pénzforgalmi jelzőszám esetében az IBAN képzésekor az utolsó 8 karaktert nulla számjeggyel kell feltölteni).

7 A fizetési számlák közötti fizetési módok Fizetési módok:  átutalás: „ a fizető fél rendelkezése alapján végzett olyan pénzforgalmi szolgáltatás, amelynek során a fizető fél fizetési számláját a kedvezményezett javára megterhelik, valamint a hatósági átutalás és az átutalási végzés alapján történő átutalás.” egyszeri átutalás terhelési nap feltüntetésével megadott egyszeri átutalás a rendszeres átutalás a csoportos átutalás a hatósági átutalás és az átutalási végzés.

8  beszedés : „a kedvezményezett rendelkezése alapján végzett olyan pénzforgalmi szolgáltatás, amelynek során a fizető fél fizetési számlájának a kedvezményezett javára történő megterhelése a fizető fél által a kedvezményezettnek, a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójának vagy a fizető fél saját pénzforgalmi szolgáltatójának adott hozzájárulás alapján történik.” a felhatalmazó levélen alapuló beszedés a váltóbeszedés a csekkbeszedés a csoportos beszedés a határidős beszedés az okmányos beszedés.  a fizető fél által a kedvezményezett útján kezdeményezett fizetés (betéti-/hitelkártyával végzett fizetési művelet).  az okmányos meghitelezés (akkreditív).

9 A fizetési számlákhoz kötődő készpénzfizetési módok !  a készpénzfizetésre szóló csekk kibocsátása és beváltása.  a készpénzbefizetés bankszámlára bankfiókban postahelynél bankjegykiadó automatánál (ATM) POS terminál használatával.  a készpénzkifizetés bankszámláról bankfiókban postahelynél postai úton kifizetési utalvánnyal bankjegykiadó automatánál (ATM) POS terminál használatával.

10 Az innovatív fizetési formák Csoportosítása: 1.Mobiltelefonra épülő fizetési megoldások („M”):  mobil banki megoldások  mobilon tárolt digitális bankkártya  mobilos fizetési mód. 2.Elektronikus pénz 3.Internet banki megoldások

11 Postai pénzforgalmi szolgáltatások Készpénz-átutalási megbízás ( sárga csekk) Nyugellátási utalvány Kifizetési utalvány Belföldi postautalvány (rózsaszín csekk) Bankkártyás postai készpénzfelvétel Készpénzfelvételi utalvány Pénzforgalmi betétkönyv alapján történő készpénzfelvétel


Letölteni ppt "Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél! A belföldi és a nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámok szerepe, felépítése, helyességük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések