Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél"— Előadás másolata:

1 Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél! A belföldi és a nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámok szerepe, felépítése, helyességük ellenőrzése! A fizetési számlák közötti fizetési módok, a fizetési számlákhoz kötődő készpénzfizetési módok! Az innovatív fizetési formák és a postai pénzforgalmi szolgáltatások!

2 Fizetési művelet: a fizető fél, a kedvezményezett, a hatósági átutalási megbízás adására jogosult, az átutalási végzést kibocsátó által kezdeményezett megbízás valamely fizetési mód szerinti lebonyolítása.

3 Fizető fél: Az a jogalany, jóvá, Fizetési számla:
Fizető fél: Az a jogalany, aki a fizetési számla tulajdonosaként fizetési megbízást hagy jóvá, aki fizetési számla hiányában fizetési megbízást ad, akinek a fizetési számláját hatósági átutalási megbízás vagy átutalási végzés alapján megterhelik. Fizetési számla: Fizetési művelet teljesítésére szolgáló, a pénzforgalmi szolgáltató egy vagy több ügyfele nevére megnyitott számla, ideértve a bankszámlát is. Pénzforgalmi számla: Az a fizetési számla, amelyet a számlatulajdonos rendszeres gazdasági tevékenysége körében pénzforgalma lebonyolítása céljából törvényben megállapított kötelezettség alapján nyit, illetve nyitott.

4 Belföldi pénzforgalmi jelzőszám:
A bankszámla azonosítása az elnevezése és a száma alapján történik. Az elnevezése általában a számlatulajdonos neve, de a cégszerű tulajdonosok elnevezés alapján is megkülönböztethetik különböző célokra használt bankszámláikat. Maga az elnevezés tehát nem hivatalos azonosító, ezért a bankok egységes rendszert dolgoztak ki a számlák jelölésére, így alakult ki a pénzforgalmi jelzőszám, köznapi nevén a bankszámlaszám.

5 A pénzforgalmi jelzőszám kialakítása
A bankszámlaszám alapvetően 3-szor 8 numerikus karakterből (számokból) áll, melynek utolsó csoportját gyakran nem használják, így a számlaszám 16 vagy 24 jegyű számsor lehet. 1. A belföldi pénzforgalmi jelzőszámot az alábbi szabályoknak megfelelően kell kialakítani: a) az első nyolc karakter az irányító kód; az irányító kód első három számjegye a pénzforgalmi szolgáltató azonosító kódja, amely a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatót, a következő négy számjegy a pénzforgalmi szolgáltató fiókját vagy számlavezető helyét jelöli, a nyolcadik számjegy ellenőrző szám; b) a karakter vagy a karakter a fizetési számla azonosító száma; 16 karakter hosszúságú számsor esetében a 16. számjegy, 24 karakter hosszúságú számsor esetében a 24. számjegy ellenőrző szám, és a 24 karakter hosszúságú pénzforgalmi jelzőszám 16. számjegye értelemszerűen szabadon kialakítható; c) az ellenőrző számok az előttük álló számjegyek ellenőrzésére szolgálnak, melyeket a következő algoritmus szerint kell képezni: külön az 1-7., valamint külön a vagy számjegyeket helyi értékük csökkenő sorrendjében meg kell szorozni a "9, 7, 3, 1 … 9, 7, 3, 1" számokkal, a szorzatokat össze kell adni, és az eredmény egyes helyi értékén lévő számot ki kell vonni 10-ből. A különbség az ellenőrző szám. (Ha a különbség "10", az ellenőrző szám értéke "0".)

6 2. A nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámot (IBAN= International Bank Account Number) az alábbi szabályoknak megfelelően kell kialakítani: a) az első két karakter Magyarország ISO szabvány szerinti országkódja: HU; b) a 3-4. karakter az ellenőrzőszám, amelynek algoritmusát az Európai Banki Szabványügyi Bizottság (European Committee for Banking Standards (ECBS) IBAN képzésére vonatkozó szabványa tartalmazza; c) az karakter a belföldi pénzforgalmi jelzőszám (16 karakter hosszúságú pénzforgalmi jelzőszám esetében az IBAN képzésekor az utolsó 8 karaktert nulla számjeggyel kell feltölteni).

7 A fizetési számlák közötti fizetési módok
átutalás: „ a fizető fél rendelkezése alapján végzett olyan pénzforgalmi szolgáltatás, amelynek során a fizető fél fizetési számláját a kedvezményezett javára megterhelik, valamint a hatósági átutalás és az átutalási végzés alapján történő átutalás.” egyszeri átutalás terhelési nap feltüntetésével megadott egyszeri átutalás a rendszeres átutalás a csoportos átutalás a hatósági átutalás és az átutalási végzés.

8 az okmányos meghitelezés (akkreditív).
beszedés: „a kedvezményezett rendelkezése alapján végzett olyan pénzforgalmi szolgáltatás, amelynek során a fizető fél fizetési számlájának a kedvezményezett javára történő megterhelése a fizető fél által a kedvezményezettnek, a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójának vagy a fizető fél saját pénzforgalmi szolgáltatójának adott hozzájárulás alapján történik.” a felhatalmazó levélen alapuló beszedés a váltóbeszedés a csekkbeszedés a csoportos beszedés a határidős beszedés az okmányos beszedés. a fizető fél által a kedvezményezett útján kezdeményezett fizetés (betéti-/hitelkártyával végzett fizetési művelet). az okmányos meghitelezés (akkreditív).

9 A fizetési számlákhoz kötődő készpénzfizetési módok!
a készpénzfizetésre szóló csekk kibocsátása és beváltása. a készpénzbefizetés bankszámlára bankfiókban postahelynél bankjegykiadó automatánál (ATM) POS terminál használatával. a készpénzkifizetés bankszámláról postai úton kifizetési utalvánnyal

10 Az innovatív fizetési formák
Csoportosítása: Mobiltelefonra épülő fizetési megoldások („M”): mobil banki megoldások mobilon tárolt digitális bankkártya mobilos fizetési mód. Elektronikus pénz Internet banki megoldások

11 Postai pénzforgalmi szolgáltatások
Készpénz-átutalási megbízás ( sárga csekk) Nyugellátási utalvány Kifizetési utalvány Belföldi postautalvány (rózsaszín csekk) Bankkártyás postai készpénzfelvétel Készpénzfelvételi utalvány Pénzforgalmi betétkönyv alapján történő készpénzfelvétel


Letölteni ppt "Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél"

Hasonló előadás


Google Hirdetések