Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csillagászati és térképészeti ismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csillagászati és térképészeti ismeretek"— Előadás másolata:

1 Csillagászati és térképészeti ismeretek
Összefoglalás Csillagászati és térképészeti ismeretek

2 Csillagászati ismeretek fejlődése
Mit jelent a geocentrikus és a heliocentrikus világkép? Kik voltak a fő képviselői? Miről híresek a következő tudósok? Kopernikusz, Giordano Bruno Miről híresek a következő tudósok? Galilei, Newton Ismertesd Kepler bolygó-törvényeit!

3 Csillagok Milyen termonukleáris folyamat zajlik a csillagokban?
Milyen elemek alkotják a csillagokat? Milyen a halmazállapotuk? Hogyan keletkeznek a csillagok? Mit jelent a vörös órás állapot? Mit nevezünk fehér törpének és fekete lyuknak?

4 Nap Mutasd be a Nap fizikai tulajdonságait! Milyen mozgásokat végez? Milyen sugárzásait ismered? Mutasd be a Nap belső szerkezetét és a Nap légkörének részeit! Milyen 3 naptevékenységet ismersz? Mutasd be a Nap földi hatásait!

5 Bolygók, egyéb égitestek
Sorold fel sorrendben a Föld-típusú bolygókat, ismertesd közös tulajdonságaikat! Sorold fel sorrendben a Jupiter-típusú bolygókat, ismertesd közös tulajdonságaikat! Mit nevezünk üstökösnek? Sorold fel 3 részüket! Nevezz meg ismert üstökösöket! Mit nevezünk meteornak és meteoritnak? Milyen anyagokból áll? Hogyan hívja őket a köznyelv?

6 Föld mint égitest Sorold fel a Föld 2 legjelentősebb mozgását! Mekkora a periódusuk ideje? Mik az egyes mozgások következményei? Ismertesd a hosszúsági és a szélességi körök legfontosabb tulajdonságait! Sorold fel a nevezetes szélességi és hosszúsági köröket! Mikor van a Föld északi féltekéjén a csillagászati tavasz és nyár kezdete? Hová tűznek ilyenkor a Nap sugarai? A 3 kérdés, csak ősz és tél évszakaira vonatkozóan!

7 Hold Sorold fel a Hold 3 különböző mozgását! Mit nevezünk kötött tengelyforgásnak? Mi a következménye? Rajzold le és nevezd meg a Hold fényváltozásait! (holdfázisok) Mikor és hogyan alakul ki napfogyatkozás és holdfogyatkozás? Milyen hatása van a Holdnak a Földre?

8 Térkép Mi a méretarány? Csoportosítsd és jellemezd a térképeket méretarányuk szerint! Milyen módszerekkel ábrázolhatja a térkép a domborzatot? Csoportosítsd a térképeket tartalmuk és kivitelük szerint! Hogyan mérhetünk távolságot, területet a térképen? Milyen módokon tudod meghatározni az északi irányt?

9


Letölteni ppt "Csillagászati és térképészeti ismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések