Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Összefoglalás Csillagászati és térképészeti ismeretek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Összefoglalás Csillagászati és térképészeti ismeretek."— Előadás másolata:

1 Összefoglalás Csillagászati és térképészeti ismeretek

2 Csillagászati ismeretek fejlődése 1.Mit jelent a geocentrikus és a heliocentrikus világkép? Kik voltak a fő képviselői? 2.Miről híresek a következő tudósok? Kopernikusz, Giordano Bruno 3.Miről híresek a következő tudósok? Galilei, Newton 4.Ismertesd Kepler bolygó-törvényeit!

3 Csillagok 1.Milyen termonukleáris folyamat zajlik a csillagokban? 2.Milyen elemek alkotják a csillagokat? Milyen a halmazállapotuk? 3.Hogyan keletkeznek a csillagok? Mit jelent a vörös órás állapot? 4.Mit nevezünk fehér törpének és fekete lyuknak?

4 Nap 1.Mutasd be a Nap fizikai tulajdonságait! Milyen mozgásokat végez? Milyen sugárzásait ismered? 2.Mutasd be a Nap belső szerkezetét és a Nap légkörének részeit! 3.Milyen 3 naptevékenységet ismersz? 4.Mutasd be a Nap földi hatásait!

5 Bolygók, egyéb égitestek 1.Sorold fel sorrendben a Föld-típusú bolygókat, ismertesd közös tulajdonságaikat! 2.Sorold fel sorrendben a Jupiter-típusú bolygókat, ismertesd közös tulajdonságaikat! 3.Mit nevezünk üstökösnek? Sorold fel 3 részüket! Nevezz meg ismert üstökösöket! 4.Mit nevezünk meteornak és meteoritnak? Milyen anyagokból áll? Hogyan hívja őket a köznyelv?

6 Föld mint égitest 1.Sorold fel a Föld 2 legjelentősebb mozgását! Mekkora a periódusuk ideje? Mik az egyes mozgások következményei? 2.Ismertesd a hosszúsági és a szélességi körök legfontosabb tulajdonságait! Sorold fel a nevezetes szélességi és hosszúsági köröket! 3.Mikor van a Föld északi féltekéjén a csillagászati tavasz és nyár kezdete? Hová tűznek ilyenkor a Nap sugarai? 4.A 3 kérdés, csak ősz és tél évszakaira vonatkozóan!

7 Hold 1.Sorold fel a Hold 3 különböző mozgását! Mit nevezünk kötött tengelyforgásnak? Mi a következménye? 2.Rajzold le és nevezd meg a Hold fényváltozásait! (holdfázisok) 3.Mikor és hogyan alakul ki napfogyatkozás és holdfogyatkozás? 4.Milyen hatása van a Holdnak a Földre?

8 Térkép 1.Mi a méretarány? Csoportosítsd és jellemezd a térképeket méretarányuk szerint! 2.Milyen módszerekkel ábrázolhatja a térkép a domborzatot? 3.Csoportosítsd a térképeket tartalmuk és kivitelük szerint! 4.Hogyan mérhetünk távolságot, területet a térképen? Milyen módokon tudod meghatározni az északi irányt?

9


Letölteni ppt "Összefoglalás Csillagászati és térképészeti ismeretek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések