Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban. Az élet fogalma Életjelenségek felsorolása (táblai jegyzet) Élő az ami: 1.Elhatárolódik a környezetétől.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban. Az élet fogalma Életjelenségek felsorolása (táblai jegyzet) Élő az ami: 1.Elhatárolódik a környezetétől."— Előadás másolata:

1 Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban

2 Az élet fogalma Életjelenségek felsorolása (táblai jegyzet) Élő az ami: 1.Elhatárolódik a környezetétől 2.Képes szabályozni az anyagcseréjét 3.Képes átörökíteni tulajdonságát szaporodása során

3 Életfeltételek Minden élőlény nyílt anyagi rendszer: környezetéből anyagot és energiát ad le és vesz fel. Tápanyagok Gázok Víz Kémiai kötésekben tárolt energia A napfény energiája

4 A víz kémiai, fizikai jellemzése Kémiai tulajdonságok: A víz kémiai tulajdonságaiból következnek a fizikai tulajdonságai, abból pedig biológiai jelentősége. 2 hidrogén atomból és 1 oxigén atomból felépülő vegyület. (Vegyület: különböző atomokból felépülő anyag, az atomok egymással kémiai kötésben vannak, arányuk meghatározott.)

5 A víz fizikai tulajdonságai, annak következményei 1. 1.Magas olvadás és forráspont 2.Jó oldószer: Pl. vér, talaj, sejt mind vizes oldat. 3.Nagy fajhő

6 A víz fizikai tulajdonságai, annak következményei 2. 4.Nagy párolgáshő 5.Nagy felületi feszültség

7 A víz biológiai jelentősége 1.Élőhely (tengerek, édesvizek) 2.Tápanyag (növények), reakciópartner 3.Reakcióközeg (Jó oldószer, így az élőlényekben végbemenő reakciók anyagait feloldja, növeli így a reakciósebességet.) 4.Befolyásolja az éghajlatot (fajhő) 5.Csökkenti az élőlények hőmérsékletét (párolgáshő)

8 Kérdések 1.Milyen életjelenségek jellemeznek téged? 2.Testednek milyen részeivel lehet azonosítani az élet alrendszereit? 3.Mi a vegyület, jellemezd a vizet kémiai szempontból? 4.Mérd meg az izzadó bőröd hőmérsékletét, magyarázd a tapasztalatokat!


Letölteni ppt "Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban. Az élet fogalma Életjelenségek felsorolása (táblai jegyzet) Élő az ami: 1.Elhatárolódik a környezetétől."

Hasonló előadás


Google Hirdetések