Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Országos Szaktanácsadási Központ a NAK keretében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Országos Szaktanácsadási Központ a NAK keretében"— Előadás másolata:

1 Országos Szaktanácsadási Központ a NAK keretében
Székely Erika Országos Szaktanácsadási Központ a NAK keretében Budapest, október10.

2 Jogszabályok módosulása
2014. október 1-én hatályba léptek az agrár- szaktanácsadással kapcsolatos rendeletek módosításai. az EMVA-ból a szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatásokról szóló 52/ (VI. 28.) FVM rendelet, a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről szóló 73/2007. (VII. 27.) FVM rendelet, valamint az EMVA-ól az ÚMVP I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések támogatásáról szóló 139/2008. (X. 22.) FVM rendelet

3 NAK-hoz kerülő feladatok
Mezőgazdasági szaktanácsadók képzésének, továbbképzésének és vizsgáztatásának szervezése: 2014 végéig a 38/2014. (VI. 4.) sz. IH közlemény alapján kreditrendszerben. Kötelező tananyagok négy témakörben: Válságmenedzsment és reorganizáció KAP I. pillér (EMGA ) KAP II. pilér (EMVA – VP ) Magyar Halászati Operatív Program (MAHOP) A képzés, a vizsgázás továbbra is a névjegyzékkezelő rendszerben történik, de a felület tartalmát a NAK tölti fel, amint elkészülnek a tananyagok.

4 NAK-hoz kerülő feladatok
Választható képzések szervezése: a rendezvényajánló adatlapot a NAK-hoz kell eljuttatni. Ajánlólap letölthető: A választható képzésekről értesítés en keresztül. Szaktanácsadók munkájának értékelése: 2014-ben a 38/2014. (VI. 4.) sz. IH közlemény alapján kreditpont. A választható képzési formából 2013-ban 30 kreditpontot nem teljesítő szaktanácsadók részére évi tananyagokból 45 kreditpontot kell elérni! Elért kreditpontokról a névjegyzékkezelő rendszeren keresztül tájékozódhatnak.

5 NAK-hoz kerülő feladatok
a Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság (továbbiakban: NATaB) titkársági feladatai a feladat ellátását a 73/2007 (VII.27.) FVM rendelet 4.§. (b.) pontja határozza meg. A Bizottság tagjait az IH kéri fel, a tagokra a NAK tehet javaslatot. az MSZR-t segítő integrált elektronikus rendszer működtetése: NAK-NAKVI megállapodás alapján A Területi Szaktanácsadási Központ (továbbiakban: TSzK) kvótakezelés: a kvóta igénylésének utolsó dátuma szeptember 10. volt, így ebben a NAK-nak jelenleg nincs feladata. Kérdésekkel a NAKVI-hoz fordulhatnak.

6 NAK-hoz kerülő feladatok
TSzK szerződéskezelés felhasználói felületen keresztül: az adatok továbbítása az MVH felé: a Megállapodás értelmében továbbra is a NAKVI látja el. TSzK-k értékelése: az évente február 28-ig benyújtott éves, írásos beszámolók alapján. Az OSzK összesített jelentést készít, amelyet a NATaB következő ülésére terjeszt elő elfogadásra. Kapcsolatépítés az EU tagországok szaktanácsadó szervezeteivel, a magyar mezőgazdasági szaktanácsadás képviselete a nemzetközi kapcsolatok keretében: a feladatot a NAK Külkapcsolati igazgatóság bevonásával a szaktanácsadási csoporton belül erre kijelölt munkakörben tevékenykedő szakértő látja.

7 NAK-hoz kerülő feladatok
FIGYELEM! A Bemutató üzemi programot vállalók: arra a napra támogatott egyéni szaktanácsadási tevékenység nem számolható el!

8 Szaktanácsadási csoport
A feladatokat a Vidékfejlesztési Igazgatóságon belül kialakított Szaktanácsadási csoport látja el. Székely Erika, szaktanácsadási csoportvezető -  Tel.:   , Varga Zsuzsanna, szaktanácsadási szakértő -  Tel.:   , Sperg Ádám, informatikus (az IT Igazgatóságról segíti a csoport munkáját) A csoporthoz további 2 kollégával bővül.

9 NAKVI weboldaláról

10 NAK weboldal (www.szaktan.nak.hu)

11

12

13

14 Gazdálkodói igényfelmérés
2013 novemberében: 3149 kamarai tag megkérdezése A gazdálkodási forma szerint:

15 Szakirányú képzettség

16 Szakmai felkészültséggel való elégedettség

17 Tájékozódási formák igénybevétele
A megkérdezettek 85%-a vett igénybe az elmúlt 5 évben valamilyen szolgáltatást

18 Tanácsadási típusok szerinti igények

19 Tanácsadási témák iránti igény
Pályázatírás Adminisztráció kezelése (pl.: gazdálkodási naplózás) Tevékenységet érintő jogszabályváltozások Gazdálkodási követelmények (kölcsönös megfeleltetés) Növényvédelem, integrált növényvédelem Termesztés- és tartástechnológia Pénzügyi kérdések Állatjólét, állategészségügy Piaci lehetőségek, helyi feldolgozás és kistermelői értékesítés lehetőségei Vállalkozás indítása, működtetése

20 Összefoglalva A szaktanácsadásnak elsődlegesen a saját gazdaságban végzett szolgáltatásra, szakterületileg a pályázatírásra, az adminisztrációs tevékenységekre, a jogszabályokra, a gazdálkodási követelményekre történő felkészítésre, illetve a növényvédelemre kell koncentrálnia.

21 Kérdések ? Köszönöm a figyelmet! elérhetőségek: szekely.erika@ nak.hu
1119 Budapest Fehérvári út Kérdések ?


Letölteni ppt "Országos Szaktanácsadási Központ a NAK keretében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések