Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Végy egy csoport motiválatlan tinédzsert…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Végy egy csoport motiválatlan tinédzsert…"— Előadás másolata:

1 Végy egy csoport motiválatlan tinédzsert…
Kákonyi Lucia pedagógiai szakértő Végy egy csoport motiválatlan tinédzsert…

2

3 Egy tanári szobában valahol Magyarországon
Nem tudom elvégezni az anyagot, hogy fognak leérettségizni? Motiválatlanok!. Semmi sem érdekli őket! . Az általános iskolában semmit sem tanítottak nekik! Magyarul sem tudnak! Nincs felszerelésük!

4 Szaktanácsadói feljegyzésekből
Szaktanácsadói vélemény: megbízható angoltudás, kedves és bátorító személyiség, megbízható angoltudás, óravázlatából kiderül, hogy végiggondolta, mit akar elérni, többet tervezett, mint amennyit meg tudott valósítani. Szaktanácsadói javaslatok: próbálja meg végig angolul vezetni az órát, ne fordítsa le az angol utasításokat, döntse el, hogy mi lesz az óra fő hangsúlya, ami lehet néhány szó megtanítása kizárólag szövegkörnyezetben, használja jobban a tankönyv képanyagát

5 Szaktanácsadói feljegyzésekből
Szaktanácsadói vélemény: határozott és erőteljes tanáregyéniség, lendületes stílus, a tanulók tisztelik, szeretik, gondos óravázlat, megbízható nyelvtudás, hangulatos bemelegítő feladat. Szaktanácsadói javaslatok: angol nyelvű osztálynyelv és kommunikáció elengedhetetlenül fontos lenne, inkább házi feladatnak ideális, a kommunikatív feladatoktól vette el az időt, gondolja át, hogyan lehet az elvont struktúrákat egyszerű formába öltöztetni és angolul gyakorolni.

6 Szaktanácsadói feljegyzésekből
Szaktanácsadói vélemény: kitűnő tanáregyéniség; alaposság, humor, önirónia, az óra menetébe szervesen beépített eredeti ötletek, a tanári munka iránti alázat, egy pillanatra sem téveszti szem elöl az óra célját, tökéletesen érezi, hogy az egyes feladatokra mennyi idő kell, még akkor sem sietteti a tanulókat, amikor látja, hogy nem tudja befejezni, amit tervezett, a tanulók rengeteget dolgoznak, használják a nyelvet, élvezik az órát. Szaktanácsadói javaslatok: Az iskola beszerezhetne egy interaktív táblát. A tanárnő csodákra lenne képes.

7 „Nem találja a tanulókhoz vezető utat.”
Nincs házi feladatod? 1,1,1,1,1 Aztán stimmeljen az a létige! Itt ugye az „are” létige kell, mert az alany az „ők.”

8 Hogyan találjuk meg a tanulókhoz vezető utat?

9 Mondd el és elfelejtik, mutasd meg és emlékeznek, vond be őket és megtanulják. Confucius
Előadás Olvasás Látás-hallás Bemutatás Vita Gyakorlás tevékenységen keresztül Mások tanítása

10 Ismerjük meg tanítványainkat, avagy hogyan jut el a külső információ a belső világunkba
Vizuális szóhasználat: vízió, úgy tűnik, éleslátás, nézőpont, fénylik, megjelenik, villan, színek, méretek, formák, alakok, hangulatfestő szavak, légies állás, szemmozgás inkább felfelé, magasabb hang, gesztikuláció , légzés fenn, Auditív szóhasználat:hallható, fecseg, leszól, elmond, néma, harsány, kérdez,hallatlan!, azonos hullámhosszon, zene füleimnek, hangutánzó szavak, stb. gesztikuláció, légzés, szemmozgás középen Kinesztetikus Szóhasználat: tesz-vesz,elvisel, megragad, feszültség, hideg-meleg, vastag a bőr a képén, kemény fickó, érzékelés-mozgásra utaló szavak,ízlelés, szaglás, stb. Lefelé nézés, hasi légzés, mélyebb hang, két lábbal a földön, stb

11 Használj „vegyes” nyelvezetet!
Az összes érzéket szólítsd meg, és figyelni fognak rád! Vizuális tanuló:kép, tábla, film, stb. Auditív tanuló: sok kérdés – válasz, beszélgetés, hallott szöveg értése Kinesztetikus: gyakorlatok végzése, (de nem a munkafüzetben), sok mozgás, szerepjáték,

12 Differenciált oktatás
Mi az, amit minden tanulónak tudnia kell. Ismeretek rugalmas kezelése. Tudás többféle strukturálása, integrálása. A minőség fontosabb, mint a mennyiség. Együttműködés. Kommunikáció. Észrevétlen tanulás. Ne félj, ha zaj van az órán! Ne te dolgozz, hanem a diák! Bízz bennük! Értékeljék egymást!

13 Csoportszervezés Azonos a tempó. A szerepek bármikor felcserélhetők.
Heterogén csoportok A jobb képességűek tanítják a gyengébbeket, ezzel új tanulási stratégiákat dolgoznak ki (szakértők, mentorok). A gyengébb képességű tanulók elleshetik a jobbak tanulási stratégiáját. A csoporttagok között ne legyenek túl nagy a különbségek. Szerepcserék, ne mindig ugyanaz legyen a szakértő. Homogén csoportok Azonos a tempó. A szerepek bármikor felcserélhetők. A tananyag mennyisége egyénre szabott. Jobb képességűek élvezik az önállóságot, egymás értékelését. Gyengébb csoportokat a tanár tudja segíteni, nehogy tévútra kerüljenek.

14 Néhány a tipp a legmotiválatlanabbakhoz
Ne kövessük szolgai módon a tankönyv leckéit. Keressük meg a diákjainkat leginkább motiváló témákat. Találjunk ki helyzetgyakorlatokat. Soha ne magyarázzunk nyelvtani szabályokat! Használjuk a struktúrákat! Dicsérjünk, dicsérjünk és dicsérjünk! A legapróbb fejlődést is vegyük észre, és jutalmazzuk! Egész órán használjuk az idegen nyelvet! Úgy fognak tanulni, hogy észre sem veszik. Kérdezzük meg, hogyan és mit szeretnének megtanulni.

15 Néhány a tipp a legmotiválatlanabbak tanítására
Páros vagy kiscsoportos feladatoknál mindig variáljuk a tagokat. Üljünk le a tanulók közé. Nagyobb bizalommal fordulnak a velük egy szinten lévő tanárhoz, mint a felettük magasodóhoz. Értékeljék magukat, értékeljék egymást. És akkor mi van? „A nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni!” Lomb Kató

16 ….. és tégy csodát!

17 Köszönöm szépen a figyelmet.


Letölteni ppt "Végy egy csoport motiválatlan tinédzsert…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések