Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás 9. osztály CKIK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás 9. osztály CKIK."— Előadás másolata:

1 SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás 9. osztály CKIK

2 Az MS Word 2007 szövegszerkesztő program

3 A szövegszerkesztők Egyszerű (Pl.: Jegyzettömb) ◦ Szöveg bevitele ◦ Dokumentum mentése, megnyitása, nyomtatása ◦ Szövegrészek keresése, cseréje ◦ Egyszerű formázási műveletek Professzionális (Pl.: MS Word) ◦ Szöveg bevitele ◦ Dokumentum mentése, megnyitása, nyomtatása ◦ Szövegrészek keresése, cseréje ◦ Összetett formázási műveletek ◦ Objektumok (képek, táblázatok,…) kezelése ◦ Helyesírás-ellenőrzés ◦ Stb… Mit tudnak?

4 A programablak részei Címsor Lapok Gyorselérési eszköztár Vonalzók Munkaablak Munkaterület Menüszalag Állapotsor Nézetváltó ikonok 1 2 4 5 3 6 79 8

5 Szövegegységek Karakter: a szöveg legkisebb egysége (betű, számjegy, írásjel, egyéb jel, szóköz(!)) Szó: két szóköz közötti szövegrész Mondat: két mondatzáró írásjel közötti szövegrész Bekezdés: két bekezdésvégjel (¶) közötti szövegrész (ENTER zárja le) Szakasz: lehet egyetlen bekezdés, de a teljes dokumentum is (más hasábszám, más lapméret, stb. esetén használjuk) Dokumentum: a teljes szöveg, a fenti részekből áll

6 Szövegegységek kijelölése Szó: 2 x kattintás a szóra Mondat: CTRL+ 1 x kattintás a mondatra Bekezdés: 3x kattintás a bekezdésben vagy 2 x kattintás a szövegkijelölő sávon Teljes szöveg: CTRL+A, vagy 3 x kattintás a szövegkijelölő sávon Tetszőleges szövegrész: vonszolás (húzás)

7 Alapműveletek Új dokumentum létrehozása Dokumentum mentése Dokumentum megnyitása

8 Karakterszintű formázások

9 A karakter A szöveg legkisebb egysége. Lehet betű, számjegy, írásjel, egyéb jel, szóköz(!). A karakterszintű formázások végrehajtása előtt a formázni kívánt szövegrészt ki kell jelölni!

10 Karakterek jellemzői 1. Betűméret 2. Betűtípus 3. Betűstílus 4. Betűszín 5. Betűköz

11 1. Betűméret Nyomdai pontban van megadva (pt) 1 pt = 1/72 inch = 0,353 mm Ez 8 pt-os betűméret. Ez 10 pt-os betűméret. Ez 12 pt-os betűméret. Ez 14 pt-os betűméret. Ez 20 pt-os betűméret. Ez 36 pt-os betűméret. Ez 72 pt-os betűméret.

12 2. Betűtípus Times New Roman Arial Comic Sans MS Courier New

13 3. Betűstílus Normál Félkövér Dőlt Félkövér + dőlt Aláhúzott Árnyékolt Árnyékolt

14 4. Betűszín Kék Piros Zöld

15 5. Betűköz Normál Sűrített R i t k í t o t t

16 Formázási lehetőségek Kezdőlap Párbeszédpanel Betűtípus Betűméret Betűstílus Betűszín Betűköz

17 Bekezdésszintű formázások

18 A bekezdés A bekezdés két bekezdésvégjel (¶) közötti szövegrész. A bekezdést ENTER-rel zárjuk le. Új sort a SHIFT+ENTER billentyűkombinációval kezdhetünk. A bekezdésszintű formázások esetén elég a szövegkurzort a bekezdésbe helyezni, nem kell azt kijelölni!

19 Bekezdések jellemzői 1. Igazítás 2. Behúzás 3. Térköz 4. Sorköz

20 1.Igazítás Balra zárt Jobbra zárt Középre zárt Sorkizárt Ez a bekezdés balra zárt igazítású, mert a sorok egymás alatt kezdődnek, de nem egymás alatt végződnek. Ez a bekezdés jobbra zárt igazítású, mert a sorok egymás alatt végződnek, de nem egymás alatt kezdődnek. Ez a bekezdés középre zárt igazítású, mert a sorok e tengelyre szimmetrikusan helyezkednek el. Ez a bekezdés sorzárt igazítású, mert a sorok egymás alatt kezdődnek, és egymás alatt végződnek.

21 2. Behúzás Bal oldali Jobb oldali Első sor Függő Ennek a bekezdésnek baloldali behúzása van, mert a sorai a bal margótól beljebb kezdődnek.. Ennek a bekezdésnek jobboldali behúzása van, mert a sorai a jobb margótól beljebb végződnek.. Ennek a bekezdésnek első sor behúzása van, mert az első sora beljebb kezdődik, mint a többi. Ennek a bekezdésnek függő behúzása van, mert az összes többi sora beljebb kezdődik, mint az első.

22 3.Térköz Két bekezdés közötti távolság nyomdai pontban (pt) adjuk meg 1 sor (1 li) = 12 pt A bekezdések függőleges elkülönítésére előttük, illetve utánuk térköz elhelyezésére van módunk. ENTER-rel TILOS a bekezdések közötti távolságot növelni!!!! A bekezdések függőleges elkülönítésére előttük, illetve utánuk térköz elhelyezésére van módunk. ENTER-rel TILOS a bekezdések közötti távolságot növelni! térköz

23 4.Sorköz Ez a bekezdés szimpla sorközzel van megformázva. Sorai között 1 sor a távolság. A bekezdés sorai közötti távolság ◦ szimpla ◦ 1,5-es ◦ dupla Ez a bekezdés 1,5-es sorközzel van megformázva. Sorai között 1,5 sor a távolság. Ez a bekezdés dupla sorközzel van megformázva. Sorai között 2 sor a távolság.

24 Formázási lehetőségek Igazítás Behúzás Sorköz Első sor behúzása Bal oldali behúzás Függő behúzás Jobb oldali behúzás Kezdőlap Párbeszédpanel Vonalzó

25 Felsorolás és számozás

26 Listák készítése számozott számozatlanlisták A Wordben lehetőségünk van számozott és számozatlan listák (felsorolások) készítésére. Ehhez ki kell jelölnünk a listát alkotó bekezdéseket, majd eszköztárból és/vagy menüből készíthetjük el a listát. Számozás Felsorolás

27 Szegély és Mintázat

28 Szegélyek készítése szegély mintázat A Wordben lehetőségünk van arra, hogy bizonyos szövegrészeket (általában bekezdések) kiemeljünk keretezéssel (szegély) vagy háttérszín beállításával (mintázat). Beállíthatjuk a keret típusát, stílusát, színét vastagságát, hatókörét valamint a mintázat színét, esetleg stílusát.

29 Tabulátorok

30 A tabulátorok típusai A tabulátorok segítségével a szövegrészeket (általában szavak) vízszintesen pozícionálhatjuk a bekezdéseken belül. Ezzel a több egymás utáni SPACE lenyomását (TILTOTT!) elkerülhetjük. Használatuk során tabulátorütközőket helyezünk el a bekezdésben, és a TAB gomb lenyomásával a kurzor az adott helyre „ugrik”. A tabulátorok főbb típusai: Balra Jobbra Középre Decimális A szöveg jobbra terjeszkedik. A szöveg balra terjeszkedik. A szöveg szimmetrikusan terjeszkedik. 2000,558

31 A tabulátorok használata A tabulátorütközőket a vonalzón elhelyezhetjük kattintással, az ütköző kiválasztása után („vonalzók találkozása”). Vonszolással arrébb helyezhetjük őket, és a vonalzóról való lehúzással törölhetjük is azokat. Mindezeket a Kezdőlap/ Bekezdés / Tabulátorok… parancs segítségével is megtehetjük. Itt lehetőségünk van az adott ütközőtől balra kitöltést is beállítani (pl. pontsor).

32 Következik: körlevél


Letölteni ppt "SZÖVEGSZERKESZTÉSI ALAPISMERETEK Formázások összefoglalás 9. osztály CKIK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések