Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Madárodúk a kertben. Készítette: Ceglédi Ádám SZMTCs.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Madárodúk a kertben. Készítette: Ceglédi Ádám SZMTCs."— Előadás másolata:

1 Madárodúk a kertben. Készítette: Ceglédi Ádám SZMTCs.
Szőlősgyöröki Madár és Természetvédelmi Csoport. Szőlősgyörök

2 Rövid ismertető 4 fő odútípust különböztetünk meg. Az „A” „B” „C” és „D” odút. Ezek az odúk attól különböznek, hogy mindegyiknek más-más a berepülő nyílása. A „D” odú viszont nem csak a röpnyílás miatt különbözik a többitől, hanem maga a méretével is. A „D” odúba általában seregélyek költenek, így nekik nagyobb helyre van szükségük.

3 Odúméretek „A” típusú Szélesség x hosszúság x magasság Röpnyílás
„B” típusú „C” típusú „D” típusú Szélesség x hosszúság x magasság 17 x 12 x 25-30 Röpnyílás 28 mm 32 mm Fél nyitott 46 mm Milyen madarak költenek bennük? (általában) Kék cinege, barát cinege, búbos cinege, Mezei veréb, házi veréb, széncinege, Házi rozsdafarkú , kerti rozsdafarkú,barázdabillegető, Seregély, szalakóta, búbos banka,

4 Hova és hogyan helyezzük ki az odúkat?
Az odúkat célszerű fák törzsére, ágaira, kb 1,5 – 2 méter (a talajtól mérve) helyezni. (A legtöbb madár így érzi magát biztonságban.)

5 Mikor helyezzük ki az odút?
Célszerű már tél közepén, már januárban kihelyezni az odúkat, hogy a madarak időben megtalálhassák a fészkelő helyet. De a legjobb, már ősszel, szeptember végén kihelyezni. (Így biztosítva a téli menedéket.)

6 Odúellenőrzés Az odút mindig óvatosan, (gyerekeknek nagykorú felügyelete mellett) vegyük le a fáról, és a legkisebb riadalmat keltve. A fiókákhoz lehetőleg ne érjünk hozzá!

7 Odútakarítás A költési szezon végén mindig ki kell takarítanunk az odút. Ez azt jelenti, hogy a fészekanyagot kiszedjük, így eltávolítjuk az atkákat és egyéb élősködőket az odúból. A madarak újraépítik a fészküket a következő évben.


Letölteni ppt "Madárodúk a kertben. Készítette: Ceglédi Ádám SZMTCs."

Hasonló előadás


Google Hirdetések