Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében Hormonális megbetegedésekhez gyakran társul csökkent fogamzóképesség Régi orvosi közmondás,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében Hormonális megbetegedésekhez gyakran társul csökkent fogamzóképesség Régi orvosi közmondás,"— Előadás másolata:

1 Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében Hormonális megbetegedésekhez gyakran társul csökkent fogamzóképesség Régi orvosi közmondás, hogyha egy hölgy mensese rendben van, akkor nagyobb baj a hormonháztartásával nincs. Többé-kevésbé ez igaz is lehet, miután a gonádok és azok szabályozása integráns része a hormonrendszer működésének !

2 Hypophysis eredetű és hypothalamikus kórképekben és ezen szervek sérüléseit követően (autó és motor balesetek következtében kialakuló hypophysis nyél sérülés ) gyakori az amenorrhoea és infertilitás létrejötte. A sérülések mai világunkban talán még gyakoribbak is, mindenképpen kérdezzünk rá, előfordulhat, hogy csak a trauma után évekkel alakul ki. A korábbi klasszikus, tankönyvi hypophysis kórképek igen ritkák, a Simmonds kórnak még a létezése is vitatott, a nagy vérvesztéssel járó szülést követő Sheehan syndroma pedig az orvostudomány fejlődésével igen ritkává vált.

3 Régi tanáromat, dr Varró Vince Professzor Urat idézve a gyakori betegségek gyakoriak, a ritka betegségek ritkák. Ezért át is térnék a hypophysis kórképek legfontosabb csoportjára a hypophysis daganatokra. Az össz agydaganatok mintegy 10 % a hypophysisben helyezkedik el. Nőkben leggyakoribb megjelenési formája a galactorrhoea -amenorrhoea syndroma. Az emlő váladékozása és a beteg által általában jól meghatározott időponttól fennálló menses kimaradás. Diagnosztikája nem bonyolult, ha gondolunk rá.

4 A hypophysis adenomák zömmel ún. mikroadenomák, <1 cm, de lehetnek makroadenomák is, leggyakrabban prolactint termelnek vagy nem termelnek hormont Keletkezésében a különböző intracelluláris jelátviteli utak mutációjának p53, ras, G protein lehet szerepe, de az ösztrogének szerepe is felmerült. Van öröklött forma is : a MEN 1 gén mutációja A mikroprolactinomák gyakoriak, gyógyszeres kezelésük igen hatékony, 80 -90 % ban dopamin agonista kezelésre jól reagálnak, a menses gyorsan rendeződik és a fertilitás is helyreáll.

5 A terhesség időzítése viszont mindig kérdés !

6 A pajzsmirigy hormonok számos ponton avatkoznak bele az ovarium működésébe 1) Fokozzák az SHBG termelését, ezáltal befolyásolják a szabad hormon szinteket, thyroxin hiányában a szabad tesztoszteron magasabb, mely gátolja az ovulációt. 2. A long feed back révén emeli a prolactin szintjét és befolyásolja a gonadotropinok szintjét. 3. Thyroxin hiányában az ovarium stroma kollagénszintézise fokozódik,mely jelentősen befolyásolja a petefészek működést ( nagy petefészkek ). 4. Magas TSH szint esetén a TSH kötődhet a gonadotropin receptorokhoz.

7 Emiatt az adequat pótlás igen fontos még enyhe hypothyreosisban és a subklinikus formákban is. A TSH-t 2,5 mIU/l alatt kell tartani A kérdés két részre bontható, az egyik a terhesség elérése, másik a terhesség alatti pótlás, terhesség alatt kb. 25 %os thyroxin adag emelés szükséges nagy átlagban kb a 10. terhességi héttől a terhesség végéig. Nagyon fontos, hogy ne csak a TSH, hanem a szabad T4 szintet is ellenőrizzük. A magzati hormonellátottság megítélésére bizonyos ultrahang jelek alkalmasak ( magzatvíz mennyisége, BPD)

8 Ismeretlen okból fennálló meddőség esetén gondoljanak mindig hypothyreosisra is ! A menses lehet rendszeres ilyen esetekben.

9 Hyperthyreosis és subfertilitás Irodalmi adatok alapján a hyperthyreotikák Mintegy 65 %-ban mutatható ki menses zavar (Joshi,1993) és gyakori a csökkent fertilitás is. Okként az SHBG szint és a szabad hormonok szintjének változásai, a fokozott konverzió és a GnRh pulzáció megváltozása feltételezhető.

10 Jómagam sokkal nagyobb problémának tartom a hyperthyreosis kezelése alatti terhesség létrejöttét ! Kezeletlen hyperthyreosis Gyógyszeres kezelés Ablativ kezelés létjogosultsága

11 Cushing kórban gyakori (kb. 80%) az oligo-amenorrhea és az infertilitás. Oka: a magas cortisol szint által előidézett GnRh szekréció gátlása.

12 A cortisol és az ősztrogének szintje között inverz kapcsolat áll fenn A cortisol gonadális szinten is gátolja az ovarium funkcióját. Lado -Abeal, 1998.

13 Acut stresszhatásban a CRH gátolja a GnRh felszabadulást. Ez magyarázhatja a stresszállapotokban oly gyakori anovulációt.

14 Adrenogenitális syndroma A mellékvese hormonszintézisének zavarai okozzák, ritka kórkép, leggyakoribb a 21 hidroxiláz enzym defektusa. Ez általában vagy a születéskor már nyilvánvaló, vagy a késői forma pubertáskorban jelentkezik és PCOS szerű tünetekkel jár.

15 Addison kór Ritka megbetegedés, jelentős testsúlyvesztéssel és energiadeficittel jár, ezáltal amenorrhoeát és subfertilitást okoz.

16 Korai menopausa Menses elmaradása 40 éves kor előtt. Jelentősége sajnos egyre nagyobb, miután a gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik. Előfordulási gyakorisága 1-3 % Számos oka lehet : genetikai okok ( fragile X sy.,galactosaemia, receptor mutációk ), műtéti-, sugárkezelés, citosztatikus kezelés. Társulása autoimmun kórképekkel nem ritka ( Hashimoto thyreoiditis, 1. típusú diabetes ), ovarium ellenes antitestek, histologiai kép. Spontán terhesség 5-10 % ban előfordulhat !

17 Polycystás ovarium szindroma Irving Stein és Michael Leventhal 1935-ben történt leírása óta a leggyakoribb endokrin kórképpé vált. Előfordulási gyakoriság 4-8, de egyes adatok alapján a 18 % ot is elérheti. 1.Oligo-anovuláció 2.Androgen túlsúly 3.Cisztás szerkezetű ovariumok az ultrahangon, tehát az ún. rotterdami kritériumok jellemzik.

18 Pontos oka nem ismert, valószínűleg az intrauterin programming zavara okozza ( Abbott,Dumesic,Franks, 2002.). Tesztoszteron adásával vemhes állatok utódaiban az emberi PCOS-hez nagyon hasonló állapotot lehet előidézni. Egyre nagyobb jelentőséget nyernek az endokrin disruptor anyagok, melyek a steroid háztartás modifikálásában és szétverésében játszanak szerepet.

19 A jelentősen felgyorsult tüszőfejlődés jellemzi Az androgének döntő szerepet játszanak a korai tüszőfejlődés elindításában. Az érését egy adott szinten le is állítják, így nincs kiválogatódás, domináns tüsző és ovuláció sem.

20 Három fő vonulata van : Huszonéveskori bőrtünetek és hirsutizmus, testsúlyproblémák Harminconéves korban csökkent fertilitás Negyven felett fokozott kockázat a metabolikus zavarok iránt. A kezelés is ennek megfelelően alakul.

21 Inzulinrezisztencia az esetek 50 % ban mutatható ki Valószínű oka a magas tesztoszteron szint,mely béta sejt dysfunkciót is okoz. A tesztoszteron csökkentése csökkenti és megszünteti az inzulinrezisztenciát

22 A Metformin sztori A 2012. évi rotterdami konszenzus konferencia ajánlásaiban nem szerepel. A Cochrane adatbázis nem igazolja hatékonyságát. A legnagyobb PCOS kutatók ( Dunaif A., Franks A. sem ajánlják ). Időnkénti hatékonysága valószínűleg a theca sejtekre gyakorolt direkt hatás következménye.

23 A zsírszövet és zsírszöveti hormonok szerepéről, kiemelve a leptint a női fertilitás szabályozásában

24 Közismert, hogy az ideálistól 10 % kal eltérő testsúly akár pozitív akár negatív irányban jelentősen csökkenti a fertilitást. A leptin szintje a zsírszövet mennyiségével arányos. Direkt hypothalamikus hatása a GnRh pulzáció befolyásolása. Magas GnRh pulzáció esetén,főleg az LH szintje nő, mely a theca sejtekre hat és elsősorban az androgén szintet növeli ezáltal. Alacsony leptinszint esetén viszont alacsonyak a gonadotropinok és a szexuálsteroidok szintje.

25 A leptin és az inzulin alkotja az un adipoinsuláris tengelyt. Az emelkedő leptin gátolja az insulin elválasztását. Azonban magas leptin koncentrációnál leptinrezisztencia alakul ki, nő az insulinelválasztás, hyperinsulinaemia és insulin rezisztencia alakul ki. Az inzulin viszont ún co gonadotropin, hiányában sem az FSH sem az LH nem hat megfelelően.

26 Már Joslin leírta a múlt század 20 éveiben, hogy 1. típusú diabetesben a menarche késik. és anovuláció is jelentkezik, mely insulin adására rendeződik. Az insulin több ponton is hat a petefészekben, Elsősorban a progeszteron szintézisét fokozza. (Poretsky és Kalin )

27 Remélem sikerült alátámasztanom és meggyőznöm Önöket, hogy Az anyagcsere és a szexuális funkciók és az azt irányító hormonrendszerek szorosan összefüggenek. Ez a kapcsolat sok pontján tisztázott, sok pontján nem. További eredményekre is számíthatunk a jövőben. Köszönöm figyelmüket !

28 Emiatt az adequat pótlás igen fontos még enyhe hypothyreosisban és a subklinikus formákban is. A TSH-t 2,5 mIU/l alatt kell tartani A kérdés két részre bontható, az egyik a terhesség elérése, másik a terhesség alatti pótlás, terhesség alatt kb. 25 %os thyroxin adag emelés szükséges nagy átlagban kb a 10. terhességi héttől a terhesség végéig. Nagyon fontos, hogy ne csak a TSH, hanem a szabad T4 szintet is ellenőrizzük. A magzati hormonellátottság megítélésére bizonyos ultrahang jelek alkalmasak ( magzatvíz mennyisége, BPD)

29 Ismeretlen okból fennálló meddőség esetén gondoljanak mindig hypothyreosisra is ! A menses lehet rendszeres ilyen esetekben.

30 Hyperthyreosis és subfertilitás Irodalmi adatok alapján a hyperthyreotikák Mintegy 65 %-ban mutatható ki menses zavar (Joshi,1993) és gyakori a csökkent fertilitás is. Okként az SHBG szint és a szabad hormonok szintjének változásai, a fokozott konverzió és a GnRh pulzáció megváltozása feltételezhető.

31 Jómagam sokkal nagyobb problémának tartom a hyperthyreosis kezelése alatti terhesség létrejöttét ! Kezeletlen hyperthyreosis Gyógyszeres kezelés Ablativ kezelés létjogosultsága

32 Cushing kórban gyakori (kb. 80%) az oligo-amenorrhea és az infertilitás. Oka: a magas cortisol szint által előidézett GnRh szekréció gátlása.

33 A cortisol és az ősztrogének szintje között inverz kapcsolat áll fenn A cortisol gonadális szinten is gátolja az ovarium funkcióját. Lado -Abeal, 1998.

34 Acut stresszhatásban a CRH gátolja a GnRh felszabadulást. Ez magyarázhatja a stresszállapotokban oly gyakori anovulációt.

35 Adrenogenitális syndroma A mellékvese hormonszintézisének zavarai okozzák, ritka kórkép, leggyakoribb a 21 hidroxiláz enzym defektusa. Ez általában vagy a születéskor már nyilvánvaló, vagy a késői forma pubertáskorban jelentkezik és PCOS szerű tünetekkel jár.

36 Addison kór Ritka megbetegedés, jelentős testsúlyvesztéssel és energiadeficittel jár, ezáltal amenorrhoeát és subfertilitást okoz.

37 Korai menopausa Menses elmaradása 40 éves kor előtt. Jelentősége sajnos egyre nagyobb, miután a gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik. Előfordulási gyakorisága 1-3 % Számos oka lehet : genetikai okok ( fragile X sy.,galactosaemia, receptor mutációk ), műtéti-, sugárkezelés, citosztatikus kezelés. Társulása autoimmun kórképekkel nem ritka ( Hashimoto thyreoiditis, 1. típusú diabetes ), ovarium ellenes antitestek, histologiai kép. Spontán terhesség 5-10 % ban előfordulhat !

38 Polycystás ovarium szindroma Irving Stein és Michael Leventhal 1935-ben történt leírása óta a leggyakoribb endokrin kórképpé vált. Előfordulási gyakoriság 4-8, de egyes adatok alapján a 18 % ot is elérheti. 1.Oligo-anovuláció 2.Androgen túlsúly 3.Cisztás szerkezetű ovariumok az ultrahangon, tehát az ún. rotterdami kritériumok jellemzik.

39 Pontos oka nem ismert, valószínűleg az intrauterin programming zavara okozza ( Abbott,Dumesic,Franks, 2002.). Tesztoszteron adásával vemhes állatok utódaiban az emberi PCOS-hez nagyon hasonló állapotot lehet előidézni. Egyre nagyobb jelentőséget nyernek az endokrin disruptor anyagok, melyek a steroid háztartás modifikálásában és szétverésében játszanak szerepet.

40 A jelentősen felgyorsult tüszőfejlődés jellemzi Az androgének döntő szerepet játszanak a korai tüszőfejlődés elindításában. Az érését egy adott szinten le is állítják, így nincs kiválogatódás, domináns tüsző és ovuláció sem.

41 Három fő vonulata van : Huszonéveskori bőrtünetek és hirsutizmus, testsúlyproblémák Harminconéves korban csökkent fertilitás Negyven felett fokozott kockázat a metabolikus zavarok iránt. A kezelés is ennek megfelelően alakul.

42 Inzulinrezisztencia az esetek 50 % ban mutatható ki Valószínű oka a magas tesztoszteron szint,mely béta sejt dysfunkciót is okoz. A tesztoszteron csökkentése csökkenti és megszünteti az inzulinrezisztenciát

43 A Metformin sztori A 2012. évi rotterdami konszenzus konferencia ajánlásaiban nem szerepel. A Cochrane adatbázis nem igazolja hatékonyságát. A legnagyobb PCOS kutatók ( Dunaif A., Franks A. sem ajánlják ). Időnkénti hatékonysága valószínűleg a theca sejtekre gyakorolt direkt hatás következménye.

44 A zsírszövet és zsírszöveti hormonok szerepéről, kiemelve a leptint a női fertilitás szabályozásában

45 Közismert, hogy az ideálistól 10 % kal eltérő testsúly akár pozitív akár negatív irányban jelentősen csökkenti a fertilitást. A leptin szintje a zsírszövet mennyiségével arányos. Direkt hypothalamikus hatása a GnRh pulzáció befolyásolása. Magas GnRh pulzáció esetén,főleg az LH szintje nő, mely a theca sejtekre hat és elsősorban az androgén szintet növeli ezáltal. Alacsony leptinszint esetén viszont alacsonyak a gonadotropinok és a szexuálsteroidok szintje.

46 A leptin és az inzulin alkotja az un adipoinsuláris tengelyt. Az emelkedő leptin gátolja az insulin elválasztását. Azonban magas leptin koncentrációnál leptinrezisztencia alakul ki, nő az insulinelválasztás, hyperinsulinaemia és insulin rezisztencia alakul ki. Az inzulin viszont ún co gonadotropin, hiányában sem az FSH sem az LH nem hat megfelelően.

47 Már Joslin leírta a múlt század 20 éveiben, hogy 1. típusú diabetesben a menarche késik. és anovuláció is jelentkezik, mely insulin adására rendeződik. Az insulin több ponton is hat a petefészekben, Elsősorban a progeszteron szintézisét fokozza. (Poretsky és Kalin )

48 Remélem sikerült alátámasztanom és meggyőznöm Önöket, hogy Az anyagcsere és a szexuális funkciók és az azt irányító hormonrendszerek szorosan összefüggenek. Ez a kapcsolat sok pontján tisztázott, sok pontján nem. További eredményekre is számíthatunk a jövőben. Köszönöm figyelmüket !


Letölteni ppt "Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében Hormonális megbetegedésekhez gyakran társul csökkent fogamzóképesség Régi orvosi közmondás,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések