Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében"— Előadás másolata:

1 Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében
Régi orvosi közmondás , hogyha egy hölgy mensese rendben van , akkor nagyobb baj a hormonháztartásával nincs. Hormonális megbetegedésekhez gyakran társul csökkent fogamzóképesség Többé-kevésbé ez igaz is lehet , miután a gonádok és azok szabályozása integráns része a hormonrendszer működésének !

2 Hypophysis eredetű és hypothalamikus kórképekben és ezen szervek sérüléseit követően (autó és motor balesetek következtében kialakuló hypophysis nyél sérülés ) gyakori az amenorrhoea és infertilitás létrejötte. A sérülések mai világunkban talán még gyakoribbak is , mindenképpen kérdezzünk rá , előfordulhat , hogy csak a trauma után évekkel alakul ki . A korábbi klasszikus , tankönyvi hypophysis kórképek igen ritkák , a Simmonds kórnak még a létezése is vitatott , a nagy vérvesztéssel járó szülést követő Sheehan syndroma pedig az orvostudomány fejlődésével igen ritkává vált .

3 Az össz agydaganatok mintegy 10 % a hypophysisben helyezkedik el .
Régi tanáromat , dr Varró Vince Professzor Urat idézve a gyakori betegségek gyakoriak , a ritka betegségek ritkák . Ezért át is térnék a hypophysis kórképek legfontosabb csoportjára a hypophysis daganatokra. Az össz agydaganatok mintegy 10 % a hypophysisben helyezkedik el . Nőkben leggyakoribb megjelenési formája a galactorrhoea -amenorrhoea syndroma . Az emlő váladékozása és a beteg által általában jól meghatározott időponttól fennálló menses kimaradás . Diagnosztikája nem bonyolult, ha gondolunk rá .

4 A hypophysis adenomák zömmel ún
A hypophysis adenomák zömmel ún. mikroadenomák , <1 cm, de lehetnek makroadenomák is , leggyakrabban prolactint termelnek vagy nem termelnek hormont Keletkezésében a különböző intracelluláris jelátviteli utak mutációjának p53, ras , G protein lehet szerepe , de az ösztrogének szerepe is felmerült . Van öröklött forma is : a MEN 1 gén mutációja A mikroprolactinomák gyakoriak , gyógyszeres kezelésük igen hatékony , % ban dopamin agonista kezelésre jól reagálnak , a menses gyorsan rendeződik és a fertilitás is helyreáll .

5 A terhesség időzítése viszont mindig kérdés !

6 A pajzsmirigy hormonok számos ponton avatkoznak bele az ovarium működésébe
1) Fokozzák az SHBG termelését , ezáltal befolyásolják a szabad hormon szinteket, thyroxin hiányában a szabad tesztoszteron magasabb , mely gátolja az ovulációt . 2. A long feed back révén emeli a prolactin szintjét és befolyásolja a gonadotropinok szintjét . 3. Thyroxin hiányában az ovarium stroma kollagénszintézise fokozódik ,mely jelentősen befolyásolja a petefészek működést ( nagy petefészkek ) . 4. Magas TSH szint esetén a TSH kötődhet a gonadotropin receptorokhoz .

7 A TSH-t 2,5 mIU/l alatt kell tartani
Emiatt az adequat pótlás igen fontos még enyhe hypothyreosisban és a subklinikus formákban is. A TSH-t 2,5 mIU/l alatt kell tartani A kérdés két részre bontható , az egyik a terhesség elérése , másik a terhesség alatti pótlás , terhesség alatt kb. 25 %os thyroxin adag emelés szükséges nagy átlagban kb a 10. terhességi héttől a terhesség végéig . Nagyon fontos , hogy ne csak a TSH , hanem a szabad T4 szintet is ellenőrizzük . A magzati hormonellátottság megítélésére bizonyos ultrahang jelek alkalmasak ( magzatvíz mennyisége , BPD)

8 A menses lehet rendszeres ilyen esetekben.
Ismeretlen okból fennálló meddőség esetén gondoljanak mindig hypothyreosisra is ! A menses lehet rendszeres ilyen esetekben.

9 Hyperthyreosis és subfertilitás
Irodalmi adatok alapján a hyperthyreotikák Mintegy 65 %-ban mutatható ki menses zavar (Joshi,1993) és gyakori a csökkent fertilitás is. Okként az SHBG szint és a szabad hormonok szintjének változásai , a fokozott konverzió és a GnRh pulzáció megváltozása feltételezhető .

10 Kezeletlen hyperthyreosis Gyógyszeres kezelés
Jómagam sokkal nagyobb problémának tartom a hyperthyreosis kezelése alatti terhesség létrejöttét ! Kezeletlen hyperthyreosis Gyógyszeres kezelés Ablativ kezelés létjogosultsága

11 az oligo-amenorrhea és az infertilitás . Oka: a magas cortisol szint
Cushing kórban gyakori (kb. 80%) az oligo-amenorrhea és az infertilitás . Oka: a magas cortisol szint által előidézett GnRh szekréció gátlása.

12 A cortisol gonadális szinten is gátolja az ovarium funkcióját.
A cortisol és az ősztrogének szintje között inverz kapcsolat áll fenn A cortisol gonadális szinten is gátolja az ovarium funkcióját. Lado -Abeal ,

13 Acut stresszhatásban a CRH gátolja a GnRh felszabadulást.
Ez magyarázhatja a stresszállapotokban oly gyakori anovulációt.

14 Adrenogenitális syndroma
A mellékvese hormonszintézisének zavarai okozzák, ritka kórkép , leggyakoribb a 21 hidroxiláz enzym defektusa . Ez általában vagy a születéskor már nyilvánvaló , vagy a késői forma pubertáskorban jelentkezik és PCOS szerű tünetekkel jár .

15 Addison kór Ritka megbetegedés , jelentős testsúlyvesztéssel
és energiadeficittel jár, ezáltal amenorrhoeát és subfertilitást okoz.

16 Spontán terhesség 5-10 % ban előfordulhat !
Korai menopausa Menses elmaradása 40 éves kor előtt . Jelentősége sajnos egyre nagyobb , miután a gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik . Előfordulási gyakorisága 1-3 % Számos oka lehet : genetikai okok ( fragile X sy. ,galactosaemia , receptor mutációk ) , műtéti- , sugárkezelés , citosztatikus kezelés . Társulása autoimmun kórképekkel nem ritka ( Hashimoto thyreoiditis, 1. típusú diabetes ) , ovarium ellenes antitestek , histologiai kép. Spontán terhesség 5-10 % ban előfordulhat !

17 Polycystás ovarium szindroma
Irving Stein és Michael Leventhal 1935-ben történt leírása óta a leggyakoribb endokrin kórképpé vált. Előfordulási gyakoriság 4-8 , de egyes adatok alapján a 18 % ot is elérheti. 1.Oligo-anovuláció 2.Androgen túlsúly 3.Cisztás szerkezetű ovariumok az ultrahangon, tehát az ún. rotterdami kritériumok jellemzik.

18 Pontos oka nem ismert , valószínűleg az intrauterin
programming zavara okozza ( Abbott ,Dumesic ,Franks, 2002.). Tesztoszteron adásával vemhes állatok utódaiban az emberi PCOS-hez nagyon hasonló állapotot lehet előidézni. Egyre nagyobb jelentőséget nyernek az endokrin disruptor anyagok , melyek a steroid háztartás modifikálásában és szétverésében játszanak szerepet .

19 A jelentősen felgyorsult tüszőfejlődés jellemzi
Az androgének döntő szerepet játszanak a korai tüszőfejlődés elindításában . Az érését egy adott szinten le is állítják , így nincs kiválogatódás , domináns tüsző és ovuláció sem .

20 Huszonéveskori bőrtünetek és hirsutizmus, testsúlyproblémák
Három fő vonulata van : Huszonéveskori bőrtünetek és hirsutizmus, testsúlyproblémák Harminconéves korban csökkent fertilitás Negyven felett fokozott kockázat a metabolikus zavarok iránt . A kezelés is ennek megfelelően alakul .

21 Inzulinrezisztencia az esetek 50 % ban mutatható ki
Valószínű oka a magas tesztoszteron szint ,mely béta sejt dysfunkciót is okoz . A tesztoszteron csökkentése csökkenti és megszünteti az inzulinrezisztenciát

22 A Metformin sztori A 2012. évi rotterdami konszenzus konferencia
ajánlásaiban nem szerepel . A Cochrane adatbázis nem igazolja hatékonyságát. A legnagyobb PCOS kutatók ( Dunaif A., Franks A. sem ajánlják ). Időnkénti hatékonysága valószínűleg a theca sejtekre gyakorolt direkt hatás következménye .

23 A zsírszövet és zsírszöveti hormonok szerepéről , kiemelve a leptint a női fertilitás szabályozásában

24 Közismert , hogy az ideálistól 10 % kal eltérő testsúly
akár pozitív akár negatív irányban jelentősen csökkenti a fertilitást . A leptin szintje a zsírszövet mennyiségével arányos. Direkt hypothalamikus hatása a GnRh pulzáció befolyásolása . Magas GnRh pulzáció esetén ,főleg az LH szintje nő , mely a theca sejtekre hat és elsősorban az androgén szintet növeli ezáltal . Alacsony leptinszint esetén viszont alacsonyak a gonadotropinok és a szexuálsteroidok szintje.

25 insulinelválasztás , hyperinsulinaemia és insulin
A leptin és az inzulin alkotja az un adipoinsuláris tengelyt . Az emelkedő leptin gátolja az insulin elválasztását . Azonban magas leptin koncentrációnál leptinrezisztencia alakul ki , nő az insulinelválasztás , hyperinsulinaemia és insulin rezisztencia alakul ki . Az inzulin viszont ún co gonadotropin , hiányában sem az FSH sem az LH nem hat megfelelően.

26 Már Joslin leírta a múlt század 20 éveiben,
hogy 1. típusú diabetesben a menarche késik. és anovuláció is jelentkezik , mely insulin adására rendeződik . Az insulin több ponton is hat a petefészekben, Elsősorban a progeszteron szintézisét fokozza. (Poretsky és Kalin )

27 Remélem sikerült alátámasztanom és meggyőznöm Önöket, hogy
Az anyagcsere és a szexuális funkciók és az azt irányító hormonrendszerek szorosan összefüggenek. Ez a kapcsolat sok pontján tisztázott , sok pontján nem. További eredményekre is számíthatunk a jövőben. Köszönöm figyelmüket !

28 A TSH-t 2,5 mIU/l alatt kell tartani
Emiatt az adequat pótlás igen fontos még enyhe hypothyreosisban és a subklinikus formákban is. A TSH-t 2,5 mIU/l alatt kell tartani A kérdés két részre bontható , az egyik a terhesség elérése , másik a terhesség alatti pótlás , terhesség alatt kb. 25 %os thyroxin adag emelés szükséges nagy átlagban kb a 10. terhességi héttől a terhesség végéig . Nagyon fontos , hogy ne csak a TSH , hanem a szabad T4 szintet is ellenőrizzük . A magzati hormonellátottság megítélésére bizonyos ultrahang jelek alkalmasak ( magzatvíz mennyisége , BPD)

29 A menses lehet rendszeres ilyen esetekben.
Ismeretlen okból fennálló meddőség esetén gondoljanak mindig hypothyreosisra is ! A menses lehet rendszeres ilyen esetekben.

30 Hyperthyreosis és subfertilitás
Irodalmi adatok alapján a hyperthyreotikák Mintegy 65 %-ban mutatható ki menses zavar (Joshi,1993) és gyakori a csökkent fertilitás is. Okként az SHBG szint és a szabad hormonok szintjének változásai , a fokozott konverzió és a GnRh pulzáció megváltozása feltételezhető .

31 Kezeletlen hyperthyreosis Gyógyszeres kezelés
Jómagam sokkal nagyobb problémának tartom a hyperthyreosis kezelése alatti terhesség létrejöttét ! Kezeletlen hyperthyreosis Gyógyszeres kezelés Ablativ kezelés létjogosultsága

32 az oligo-amenorrhea és az infertilitás . Oka: a magas cortisol szint
Cushing kórban gyakori (kb. 80%) az oligo-amenorrhea és az infertilitás . Oka: a magas cortisol szint által előidézett GnRh szekréció gátlása.

33 A cortisol gonadális szinten is gátolja az ovarium funkcióját.
A cortisol és az ősztrogének szintje között inverz kapcsolat áll fenn A cortisol gonadális szinten is gátolja az ovarium funkcióját. Lado -Abeal ,

34 Acut stresszhatásban a CRH gátolja a GnRh felszabadulást.
Ez magyarázhatja a stresszállapotokban oly gyakori anovulációt.

35 Adrenogenitális syndroma
A mellékvese hormonszintézisének zavarai okozzák, ritka kórkép , leggyakoribb a 21 hidroxiláz enzym defektusa . Ez általában vagy a születéskor már nyilvánvaló , vagy a késői forma pubertáskorban jelentkezik és PCOS szerű tünetekkel jár .

36 Addison kór Ritka megbetegedés , jelentős testsúlyvesztéssel
és energiadeficittel jár, ezáltal amenorrhoeát és subfertilitást okoz.

37 Spontán terhesség 5-10 % ban előfordulhat !
Korai menopausa Menses elmaradása 40 éves kor előtt . Jelentősége sajnos egyre nagyobb , miután a gyermekvállalás időpontja egyre inkább kitolódik . Előfordulási gyakorisága 1-3 % Számos oka lehet : genetikai okok ( fragile X sy. ,galactosaemia , receptor mutációk ) , műtéti- , sugárkezelés , citosztatikus kezelés . Társulása autoimmun kórképekkel nem ritka ( Hashimoto thyreoiditis, 1. típusú diabetes ) , ovarium ellenes antitestek , histologiai kép. Spontán terhesség 5-10 % ban előfordulhat !

38 Polycystás ovarium szindroma
Irving Stein és Michael Leventhal 1935-ben történt leírása óta a leggyakoribb endokrin kórképpé vált. Előfordulási gyakoriság 4-8 , de egyes adatok alapján a 18 % ot is elérheti. 1.Oligo-anovuláció 2.Androgen túlsúly 3.Cisztás szerkezetű ovariumok az ultrahangon, tehát az ún. rotterdami kritériumok jellemzik.

39 Pontos oka nem ismert , valószínűleg az intrauterin
programming zavara okozza ( Abbott ,Dumesic ,Franks, 2002.). Tesztoszteron adásával vemhes állatok utódaiban az emberi PCOS-hez nagyon hasonló állapotot lehet előidézni. Egyre nagyobb jelentőséget nyernek az endokrin disruptor anyagok , melyek a steroid háztartás modifikálásában és szétverésében játszanak szerepet .

40 A jelentősen felgyorsult tüszőfejlődés jellemzi
Az androgének döntő szerepet játszanak a korai tüszőfejlődés elindításában . Az érését egy adott szinten le is állítják , így nincs kiválogatódás , domináns tüsző és ovuláció sem .

41 Huszonéveskori bőrtünetek és hirsutizmus, testsúlyproblémák
Három fő vonulata van : Huszonéveskori bőrtünetek és hirsutizmus, testsúlyproblémák Harminconéves korban csökkent fertilitás Negyven felett fokozott kockázat a metabolikus zavarok iránt . A kezelés is ennek megfelelően alakul .

42 Inzulinrezisztencia az esetek 50 % ban mutatható ki
Valószínű oka a magas tesztoszteron szint ,mely béta sejt dysfunkciót is okoz . A tesztoszteron csökkentése csökkenti és megszünteti az inzulinrezisztenciát

43 A Metformin sztori A 2012. évi rotterdami konszenzus konferencia
ajánlásaiban nem szerepel . A Cochrane adatbázis nem igazolja hatékonyságát. A legnagyobb PCOS kutatók ( Dunaif A., Franks A. sem ajánlják ). Időnkénti hatékonysága valószínűleg a theca sejtekre gyakorolt direkt hatás következménye .

44 A zsírszövet és zsírszöveti hormonok szerepéről , kiemelve a leptint a női fertilitás szabályozásában

45 Közismert , hogy az ideálistól 10 % kal eltérő testsúly
akár pozitív akár negatív irányban jelentősen csökkenti a fertilitást . A leptin szintje a zsírszövet mennyiségével arányos. Direkt hypothalamikus hatása a GnRh pulzáció befolyásolása . Magas GnRh pulzáció esetén ,főleg az LH szintje nő , mely a theca sejtekre hat és elsősorban az androgén szintet növeli ezáltal . Alacsony leptinszint esetén viszont alacsonyak a gonadotropinok és a szexuálsteroidok szintje.

46 insulinelválasztás , hyperinsulinaemia és insulin
A leptin és az inzulin alkotja az un adipoinsuláris tengelyt . Az emelkedő leptin gátolja az insulin elválasztását . Azonban magas leptin koncentrációnál leptinrezisztencia alakul ki , nő az insulinelválasztás , hyperinsulinaemia és insulin rezisztencia alakul ki . Az inzulin viszont ún co gonadotropin , hiányában sem az FSH sem az LH nem hat megfelelően.

47 Már Joslin leírta a múlt század 20 éveiben,
hogy 1. típusú diabetesben a menarche késik. és anovuláció is jelentkezik , mely insulin adására rendeződik . Az insulin több ponton is hat a petefészekben, Elsősorban a progeszteron szintézisét fokozza. (Poretsky és Kalin )

48 Remélem sikerült alátámasztanom és meggyőznöm Önöket, hogy
Az anyagcsere és a szexuális funkciók és az azt irányító hormonrendszerek szorosan összefüggenek. Ez a kapcsolat sok pontján tisztázott , sok pontján nem. További eredményekre is számíthatunk a jövőben. Köszönöm figyelmüket !


Letölteni ppt "Endokrin megbetegedések szerepe a női subfertilitás létrejöttében"

Hasonló előadás


Google Hirdetések