Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus 2014.09.11.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus 2014.09.11."— Előadás másolata:

1 Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus 2014.09.11.

2 Röviden az autizmusról Ki az autista?

3 Röviden az autizmusról A képen látható gyerekek közül kinek van autizmusa?

4 Röviden az autizmusról tények Az autizmus spektrum zavar olyan állapot, melynek megjelenése egyénenként változó, az enyhe zavartól a súlyos fogyatékosságig számtalan formája lehet. Az autizmus az esetek túlnyomó részében nem látszik. Autizmusról akkor beszélünk, ha a diagnoszták a társas kapcsolatok, a rugalmas viselkedésszervezés és a kommunikáció terén minőségi eltérést tapasztalnak az átlaghoz képest. 100 – ból 1 ember autista, háromszor annyi fiú érintett, mint lány.Az autizmus okai jelenleg még tisztázatlanok. Az autizmus nem gyógyítható, de megfelelő fejlesztéssel az érintett életminősége jelentősen javítható.

5 Röviden az autizmusról film

6 Röviden az autizmusról tények még Az autizmust tudományosan először 1943 – ban írta le Leo KannerAz autizmus 2003 óta önálló fogyatékossági ág. (141/2000 Korm.rendelet nevesíti)Országos Autizmus Kutatás (2009) Vályi Réka, Petri Gábor szerk, Jelenkutató Alapítvány – AOSZ Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának AJB 1438/2009. sz. jelentése az autista tanulók oktatáshoz való jogának érvényesülésével kapcsolatban („Méltóképpen másképp” projekt keretében.) Autizmussal élő személyek jogi chartája (Hága 1992.)

7 DISZKRIMINÁCIÓ TIPIKUS DISZKRIMINÁCIÓS HELYZETEK AUTIZMUSBAN (AZ AUTIZMUS TERMÉSZETÉBŐL FAKADÓ PROBLÉMÁK ÉS AZ ELLÁTÓRENDSZER HIÁNYOSSÁGAIBÓL EREDŐ GONDOK) Oktatás – nincs megfelelő intézmény Egézségügy – ellátás megtagadása Munka – védett munkahelyek hiánya Lakhatás – nem megfelelő, állapottól függ az ellátáshoz jutás (pszichiátria, vagy lakóotthon)

8 DISZKRIMINÁCIÓ a szereplők család döntéshozókszakemberek többségcivilek

9 DISZKRIMINÁCIÓ Aktivitás Jelzés, kiállni a jogainkért (hosszú távon az ügy összes szereplőjének hasznos) Kérni és elfogadni segítséget Integrálódni a társadalomba (a leghitelesebb szemléletformálás) MIT TEHETÜNK SZÜLŐKÉNT Sorstárs közösségek létrehozása Informálás Szükségletek felmérése, kommunikálás,kielégítése Közvetítés a szereplők között MIT TEHETÜNK CIVIL SZERVEZETKÉNT

10 MOZAIK EGYESÜLET 2011 – ben alapították autista gyerekek szülei és az őket kísérő szakemberek. Tevékenységek: Szülőklubok (tematikus, kötetlen) Szülőtréningek Szülősegítő kiadványok Szabadidős programok Segítő szülők Szemléletformáló rendezvények

11 Köszönöm a figyelmet! Kapitány Imola mozaikegy@gmail.com 70/424 8688


Letölteni ppt "Egyenlő Bánásmód Hatóság TAPASZTALATÁTADÓ TALÁLKOZÓ Diszkrimináció és autizmus 2014.09.11."

Hasonló előadás


Google Hirdetések