Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tajga A leghidegebb mérsékelt öv. Áttekintés a mérsékelt öv biomjairól ÖvezetÖvHőmérséklet évi eloszlása Csapadék évi eloszlása Biom Mérsékelt övezet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tajga A leghidegebb mérsékelt öv. Áttekintés a mérsékelt öv biomjairól ÖvezetÖvHőmérséklet évi eloszlása Csapadék évi eloszlása Biom Mérsékelt övezet."— Előadás másolata:

1 Tajga A leghidegebb mérsékelt öv

2 Áttekintés a mérsékelt öv biomjairól ÖvezetÖvHőmérséklet évi eloszlása Csapadék évi eloszlása Biom Mérsékelt övezet Meleg mérsékelt öv (Szubtrópusi öv) Kevésbé meleg időjárás, évszakok megjelenése (a sarkok felé csökken a hőmérséklet) Monszun: csapadékos nyár Babérlombú erdők Évszakos erdők Mediterrán: csapadékos tél Keménylombú erdők Valódi mérsékelt öv A tengerektől távolodva csökken a csapadék mennyisége Lombhullató erdő Füves puszta Mérsékelt övi sivatag Hideg mérsékelt öv Hűvös évszakok Sokszor megfagy a víz a talajban Tajga

3 A tajga biom éghajlati jellemzői és földrajzi elhelyezkedése Alacsony évi középhőmérséklet (az év nagy részén téli az időjárás) Nagy az évi hőingás (nagyon hideg tél (- 50 C°), viszonylag melegebb nyári hónapok (20C°)) Kevés, el nem párolgó csapadék (hó = fagyott víz) Földrajzi elhelyezkedés: Csak az északi féltekén alakult ki, a szárazföld belsejében. Európa, Ázsia, Észak-Amerika D. Attenborough: Évszakos erdők 1 35 -3 05

4 A tajga erdeinek szintezettsége Lombkoronaszint: sűrű, jól záródó. Déli területeken még lombhullató fákkal elegyes fenyőerdő jellemző, északabbra már csak fenyő és a nyírfa alkotja az erdőket. Cserjeszint nincs. Gyepszint nincs Jelentős a mohaszint. Itt él az áfonya is, és a gazadag gyökérkapcsolt gombavilág. Ott ahol a megolvadó víz nem tud elfolyni tőzegmohalápok alakulnak ki.

5 A tajga növényzetének tűrőképessége, alkalmazkodása, lebontó folyamatok A lombkoronaszint fénykedvelő, a mohaszint a nagymértékű árnyékolás miatt árnyéktűrő. Hidegtűrők Szárazságtűrők: az év nagy részében a víz fagyott a növényvilág számára felvehetetlen. A hideggel, és a növényevők legelésével szemben a fenyők tűlevelében gyanta halmozódik fel. A hideg és a szárazság miatt a fenyők nem hullajtják le a leveleiket, örökzöldek. (Rövid a vegetációs időszak, ez alatt nem lennének képesek új lombozatot kialakítani.) A hideg miatt lassúak a lebontó folyamatok, a szerves anyag felhalmozódása oxigén hiányt alakít ki: tőzeg keletkezik.

6 A tajga biológiai sokszínűsége A kedvezőtlen feltételek miatt nagyon alacsony a tajga biológiai produkciója. A kevés szerves anyag kis létszámú és kis fajszámú fogyasztót tud csak eltartani. Alacsony a biológiai sokszínűség.

7 Lombkoronaszint: fenyők, nyírek Európa, ÁzsiaAmerika Lucfenyő Balzsamfenyő Erdei fenyő Közönséges nyírfa Vörösfenyő (Európa, Ázsia)

8 Mohaszint TőzegmohaÁfonyaHarmatfüvek A lassú lebontó folyamatok miatt, és a lápokban uralkodó savas kémhatás miatt nincs a talajban elég nitrogén, ezért elterjednek a rovaremésztő növények.

9 Állatvilág Jávorszarvas D. Attenborough: Évszakos erdők 4 20 -4 55 Siketfajd D. Attenborough: Évszakos erdők 7 00 -8 10 Nyérc Keresztcsőrű fajok D. Attenborough: Évszakos erdők 4 55 -5 25

10 Állatvilág Grízli medve Rozsomák D. Attenborough: Évszakos erdők 5 25 -6 50 Farkas Hiúz D. Attenborough: Évszakos erdők 3 35 -4 10

11 Állatvilág alkalmazkodása a hideg környezethez A rövid nyár miatt gyakorik a rövid életű fajok (rovarok, pl. szúnyog). Bergman szabály: Gyűjtés: Gímszarvas, jávorszarvas élőhelye testsúlya Barna medve alfajok testsúlyai és elterjedésük


Letölteni ppt "Tajga A leghidegebb mérsékelt öv. Áttekintés a mérsékelt öv biomjairól ÖvezetÖvHőmérséklet évi eloszlása Csapadék évi eloszlása Biom Mérsékelt övezet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések