Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Válságkezelés HR-es szemmel. A kezdetek kezdetén Az amerikai jelzáloghitel-piacon kialakult válságból elinduló, ma már egyértelműen globálisnak is tekinthető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Válságkezelés HR-es szemmel. A kezdetek kezdetén Az amerikai jelzáloghitel-piacon kialakult válságból elinduló, ma már egyértelműen globálisnak is tekinthető."— Előadás másolata:

1 Válságkezelés HR-es szemmel

2 A kezdetek kezdetén Az amerikai jelzáloghitel-piacon kialakult válságból elinduló, ma már egyértelműen globálisnak is tekinthető pénzügyi válság a magyar munkaerőpiacon is érezteti hatását. A bizonytalan pénzügyi helyzet széleskörű gazdasági hatásai sokrétűek lehetnek, ezért szervezeti szinten is érdemes megfontolni az események munkapiaci és stratégiai következményeit. Vajon milyen kihívásokat hoz ez az új helyzet a HR menedzsment számára?

3 Általános következmény: Elért minket is a válság… Ki így, ki úgy próbál lefaragni a költségeiből, hogy kivédje a válság hatására kieső jövedelmet. A kis- és középvállalatok számára a dolgozók munahelyének megőrzése még nagyobb kihívás lehet, mint a multinacionális cégeknek, ugyanis ha a kiépített üzletkör lassan felszívódik, a kis cégek kénytelenek lesznek megválni dolgozóiktól, hogy csökkentsék a költségeket – legrosszabb esetben pedig csődöt jelentenek. Viszont a multinacionális cégeknek sem lesz könnyű, mivel komoly munkaerő kieséssel kell számolniuk.

4 Elbocsátó szép üzenet Vajon veszélyben van az állásom?- Igen, sokan kérdezhetik ezt most maguktól jogosan a recesszió fényében. Abban egyetértenek a szakemberek, hogy a munkanélküliség emelkedni fog, abban viszont már nem értenek egyet, hogy pontosan mennyivel. A tisztán látáshoz az is hozzátartozik, hogy statisztikák szerint az állástalanok átlagosan másfél évi keresgélésre kényszerültek az új munkahely betöltéséig.

5 Elbocsátó szép üzenet Kik is vannak igazán veszélyben? Hát bizonyosan a „szegényt még az ág is húzza” elv fog ismét érvényesülni. A cégek elsősorban a labilis helyzetű, kölcsönzött munkaerőtől válnak meg a leghamarabb. Ilyen helyzetben a cégek egész egyszerűen nem hosszabbítják meg a határozott idejű szerződéseket. Második felvonásként a szakképzetlen munkaerőt fogják elbocsátani. Gondolok itt azokra, akik betanított munkásként dolgoznak egy-egy gyártósor mellett. A hátrányos helyzetű régiókat fokozottan sújtja a válság, hiszen itt egy leépítés után sokkal nehezebb találni egy másik céget.

6 Egy kis statisztika Közepesen veszélyeztetett ágazatok ÁgazatVárható elbocsátás (ezer fő) Mezőgazdaság3-5 Bányászat0-1 Villamos energia2-4 Vendéglátás3-7 Szállítás5-12 Pénzügyi szolgáltatások5-8 Legkevésbé veszélyeztetett ágazatok Ágazat Várható elbocsátás (ezer fő) (ezer fő) Oktatás2-10 Egészségügy3-12 Közigazgatás8-13 Egyéb közszolgált.1-6

7 A válság következményei A foglalkoztatás szintjének változása általánosságban a munkaerőpiac kínálati oldalának erősödéséhez, az elérhető pozíciókért folytatott verseny kiéleződéséhez vezet. A szervezetek szempontjából ez, az elérhető jelentkezők számának növekedésében és kvalitásaik erősödésében jelenik meg. Bár a kínálat erősödése kedvező hír a felvételt tervező szervezetek számára, fontos szem előtt tartani a változás további következményeit is. Az elérhető pozíciókért folyó verseny általánosságban tekintve csökkenti a kompenzációs igényeket. Költségcsökkentési szempontból ez jó hír,azonban a hosszú távon gondolkodók számára azonban inkább egy újabb alaposan megfontolandó döntési pont a kiválasztási folyamatban.

8 A válság következményei Ugyanakkor a bizonytalanság ugyanis elhozza az önzés idejét: a dolgozók a cég helyett egyre inkább a saját jövőjükért aggódnak, ezért mind a motivációjuk, mind a lojalitásuk csökken, mondván, minek teljesítenének 100 százalékon egy bizonytalan lábakon álló társaságnak. Elmenni azonban véletlenül sem akarnak, hiszen válság idején "a biztonság mindenek felett" elv érvényesül. Ezeken alapvetően a felsővezetés hozzáállása, megfelelő kommunikációja javíthat, az átgondolt stratégiáról nem is beszélve, hiszen enélkül csak a túlélés biztosított, a hosszú távú jövő még nem.

9 Újításokat követel a válság A dolgokat némileg leegyszerűsítve két dolgot érdemes kiemelnünk. Egyrészt rengeteg HR-es feladatot hoz magával a válság: az esetleges leépítések kivitelezésétől kezdve a munkakörök újradefiniálásán át, a teljesítményértékelési és javadalmazási rendszer áthangolásáig minden szóba jöhet. A válság egy teljesen új, a megváltozott gazdasági környezethez és az ehhez kapcsolódó üzleti stratégiához illeszkedő stratégia kidolgozását követelheti.

10 Újításokat követel a válság A kiválasztás fent említett felértékelődése mellett - várhatóan a tehetségek és az alapvető üzleti folyamatokhoz kapcsolódó kimagasló szakértelemmel rendelkezők megtartása jelenti majd a legnagyobb kihívást a szervezetek számára. A megtartás kapcsán talán a legfontosabb teendő a megfelelő teljesítmény értékelés kialakítása: kik azok a kollégák, akik egyáltalán érintettek lehetnek a megtartás problémájában? Kik azok, akik belső motiváció által vezérelve "kacsintanak ki a szervezetből" és kik azok, akik szakmai potenciáljuk nyomán fejvadászok célpontjai lehetnek?

11 Emelkedik a tét Lényeges, hogy ezekre a kihívásokra csak a megfelelő - szellemi és direkt anyagi - befektetésekkel lehet megfelelő válaszokat adni. Sok szervezetben azonban a HR még mindig az a terület, amely először szenvedi meg a költségcsökkentéseket, mely a válságra adható egyik legegyszerűbb reakció. A következő időszak legnagyobb feladata talán éppen az lesz, hogy ebben a gazdasági hullámvölgyben is bebizonyítsa a terület saját - stratégiai - létjogosultságát és jelentőségének megfelelő szerepet nyerjen a szervezetek fennmaradásának biztosításában, növekedésük elősegítésében. Lényeges, hogy ezekre a kihívásokra csak a megfelelő - szellemi és direkt anyagi - befektetésekkel lehet megfelelő válaszokat adni. Sok szervezetben azonban a HR még mindig az a terület, amely először szenvedi meg a költségcsökkentéseket, mely a válságra adható egyik legegyszerűbb reakció. A következő időszak legnagyobb feladata talán éppen az lesz, hogy ebben a gazdasági hullámvölgyben is bebizonyítsa a terület saját - stratégiai - létjogosultságát és jelentőségének megfelelő szerepet nyerjen a szervezetek fennmaradásának biztosításában, növekedésük elősegítésében.


Letölteni ppt "Válságkezelés HR-es szemmel. A kezdetek kezdetén Az amerikai jelzáloghitel-piacon kialakult válságból elinduló, ma már egyértelműen globálisnak is tekinthető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések