Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

a hozzáférhető Szolnokért

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "a hozzáférhető Szolnokért"— Előadás másolata:

1 a hozzáférhető Szolnokért
„ÉLET-ÚT-ESÉLY” a hozzáférhető Szolnokért

2 Az egyesületek jövőképe
Mozgássérült sorstársaink egy stigmáktól, előítéletektől mentes társadalom tagjai, akik számára az egyenlő esélyű hozzáférés természetes velejárója a teljes élet megvalósításának, az élet minden területén. Olyan világban szeretnénk élni, amelyben a látássérült emberek aktív tagjai a befogadó társadalomnak, önmaguk képesek érdekeiket érvényesíteni és esélyegyenlőségük biztosítva van.

3 Az egyesületek küldetése
Egyesületünk érdekérvényesítő, érdekképviseleti tevékenységei során, igényeken alapuló szolgáltatásokkal, érzékenyítő-, és más közösségi programokkal, képzésekkel, személyre szóló tanácsadással járul hozzá a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő vak és gyengénlátó emberek életminőségének javulásához. Egyesületünk küldetése, hogy a súlyosan és halmozottan mozgásfogyatékos embereket születésüktől idős korukig segítsük annak érdekében, hogy az állapotuknak megfelelő módon, a sajátos egyéni érdekek figyelembevételével, azok érvényre juttatása mellett teljes életet élhessenek.

4 „ÉLET-ÚT-ESÉLY” projekt tevékenységek
Munkacsoport megbeszélések, aktuális feladatok kiosztása FIGYEL-Ő Szolgálat működtetése a facebook oldalainkon Jogsegélyszolgálat működtetése (JNSZMVAKOK) Az intézmények külső helyszíni bejárása Az intézmények belső bejárása Szaktanácsadás Szemléletformáló, érzékenyítő programok Belső értékelés, monitoring Kiadvány összeállítása Nyomdai munkálatok (JNSZMVAKOK) Hangos térképek készítése a bejárásokról (JNSZMVAKOK) Szakmai beszámolók Az elkészült kiadványok eljuttatása Záró értekezlet Pénzügyi elszámolás Szakmai és pénzügyi záró beszámolók és elszámolások

5 Munkacsoport értekezleteken osszuk ki az aktuális feladatokat és beszéljük meg a már elvégzett munkát. FIGYEL-Ő Szolgálat indítunk és működtetünk a facebook oldalainkon. Jogsegélyszolgálatot indítunk, mely hetente péntekenként napi 3 órában áll rendelkezésére az ügyfeleknek, ahol jelezhetik mindazon problémákat, melyek az egyenlő esélyű hozzáférés kapcsán érték őket. (Pl. nem jutott be valahova, mert nincs rámpa és/vagy lift, nem látta elolvasni, nem tájékoztatták megfelelően stb.) (JNSZMVAKOK)

6 Munkatársaink, önkénteseink bejárják Szolnok közintézményeit,
felmérik a tennivalókat, a megközelíthetőségüket, felveszik a kapcsolatot az illetékes személyekkel és tárgyalást kezdeményeznek az akadálymentesítés ügyében. Támogató szándékkal szakemberként tanácsot adnak annak minél olcsóbb és az érintettek számára megfelelőbb megvalósításához. Emellett a bejárások helyszíneiről és megközelíthetőségeikről hangos térképek készülnek, melyek az egyesületek honlapján segítik a könnyebb tájékozódást nem csak fogyatékossággal élők, hanem bárki számára. A bejárások közbeni tapasztalatokról, várható helyzetről írásos kiadvány is készül, a honlapokon pedig folyamatosan frissülnek az információk. Mivel több szempontból kell érzékelni és értékelni a bejárások során a környezetet, a munkát végző csoportok egymást is kiegészítik, a felújításokat, költözéseket is nyomon követik. Igény esetén megyénknek és megyénk településeinek is biztosítjuk a honlapra publikálható anyagokat.

7 A projektben fogyatékossággal élő munkatársaink, tagjaink és
önkéntesek a bejárásokat végzik. A közösségi szolgálat teljesítését végző fiatalok az elkészült szöveges anyagok felolvasását biztosítják. A projektet fogadó intézmények munkatársai az ingyenesen biztosított szemléletformáló programokban való részvételt vállalják. A szakképzett és a problémában érintett emberek képesek legmegfelelőbben felmérni a hiányosságokat, megfogalmazni a szükségleteket. A projekt esélyt ad a fiatalok számára a közösségi szolgálat teljesítése során a fogyatékossággal élők életébe való bepillantásra, munkájukkal megkönnyítik a városban élők mindennapjait és részeseivé válnak a diszkrimináció mentességgel párosuló pozitív cselekedeteiken keresztül a befogadó társadalomnak.

8 A program egyik legfontosabb értéke, hogy maguk az érintettek nem csak szavakkal képviselik érdekeiket, hanem aktívan részt vállalnak az egyenlő esélyű hozzáférés elősegítésében, a közösség építésében, a helyi együttműködésekben (civil szervezetek, lakosság, döntéshozók, intézmények, közszolgáltatók). SEMMIT RÓLUNK NÉLKÜLÜNK! (Madridi nyilatkozat, OFP) Fontos a projekt tájékoztató jellegű része, hisz honlapjainkon, facebook oldalainkon munkánk eredményét bárki láthatja, kommentálhatja, így többeknek segítséget tudunk nyújtani, ám hozzászólásával, észrevételével, javaslatával bármely, bármilyen formában érintett személy segítheti, tökéletesítheti munkánkat.

9 A folyamatos párbeszéd kialakíthat hazánkban egy egységes akadálymentesítési elvet, ami nagyban segítené az ebben a témában Magyarországon tenni köteleseket és akarókat a minél megfelelőbb kivitelezés megvalósításában. Az útvonalbejárások által feltérképeződnek a további teendők, hogy hol, miben szükséges szaktanács, más megoldás, változtatás. Az útleírások és hangos térképek segítik a célcsoportok tagjait a közintézményekbe való eljutásban, tájékoztatják a felmerülő, még meg nem oldott problémákról. A szemléletformáló programok ideje alatt a résztvevők képet kapnak a látás ill. mozgás sérültek mindennapi nehézségeiről, megtudják, hogyan tudnak fogyatékossággal élő embertársaiknak megfelelően segíteni. Az útbejárásokat munkatársaink végzik. Az IKSZ-ben részt vevő diákok a hangos térképek elkészítése során egy számukra is érdekes, új dolog létrehozásában vehetnek részt, adhatják hozzá egyéniségüket.

10 Az ÉLET-ÚT-ESÉLY projekt kapcsán a város közszolgáltatását biztosító valamennyi magán és állami szolgáltatójánál tervezünk egy „bejárást”. A bejárás célja segítő szándékú! A bejárások során - Szolnok valamennyi közszolgáltatóját, intézményét, szeretnénk majd megtekinteni - felmérjük, hogy milyen szinten áll egy-egy helyszínen az egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása, FIZIKAI ÉS INFOKUMMUNIKÁCIÓS AKADÁLYMENTESÍTÉSI SZEMPONTBÓL. Mely dolgok adottak, hol vannak még tennivalók, megoldási javaslatokat adunk az esetleges hiányosságokra és kiemeljük a már meglévő pozitívumokat. A projekt célja elsődlegesen nem a „papírforma" szerinti teljeskörű akadálymentesítésre, hanem a használhatóság szerinti akadálymentességre vonatkozik.

11 Sok esetben részben vagy egészben MÁR megfelelő ÉS MINDENKI SZÁMÁRA HOZZÁFÉRHETŐ ÉPÜLETEKET, KÖZUTAKAT, SZOLGÁLTATÓKAT IS ISMERÜNK, DE EZEK A HELYEK NEM SZEREPELNEK EGYETLEN NYILVÁNOS ÍROTT VAGY DIGITÁLIS ADATHORDOZÓN SEM. Fontos megjegyezni azt is, hogy a legtöbb esetben egy EMPATIKUS ÜGYINTÉZŐ, EGY jól „érzékenyített", szemléletformáláson részt vett MUNKATÁRS sokszor nagyobb segítséget jelent, mint bármilyen TECHNIKAI ESZKÖZ VAGY FIZIKAI AKADÁLYMENTESÍTÉS.

12 Igény esetén, ingyenesen vállaljuk az ügyintézők szemléletformáló, érzékenyítő programját, mindkét fogyatékos célcsoportra vonatkozóan (látássérültek és mozgássérültek). A bejárások után digitális és nyomtatott formában is szeretnénk megjeleníteni városunk közintézményeit, közszolgáltatóit, illetve bemutatni a közúti valamint a tömegközlekedését, a hozzáférhetőség minősítésével és javaslatokkal, melyet folyamatosan kívánunk frissíteni, hogy az itt lakók és a városunkba látogatók számára is hasznos információt tudjunk nyújtani.

13 A projekttel olyan minta értékű tevékenységet kívánunk megvalósítani, mely követendő lehet más településeknek is, fontos szempont, hogy ezzel a projekttel nem milliárdokból és hosszú peres eljárásokat követően akarunk valódi eredményeket felmutatni, hanem rövidtávon, a szolgáltatást végzők és a lakosság bevonásával érhetünk el valódi sikereket. A társadalom pozitív szemléletváltozását is tevőlegesen segíti ez a projekt. Reményeink szerint a jövőben már ki fogják kérni a véleményünket egy-egy közszolgáltatást végző épület építésénél, átalakítás vagy felújítás kapcsán.

14 AMENNYIBEN AZ ELHANGZOTTAKKAL KAPCSOLATBAN KÉRDÉSEIK MERÜLTEK FEL, KÉRJÜK MOST TEGYÉK FEL AZOKAT!

15 Köszönjük megtisztelő figyelmüket!
Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete (JNSZMVAKOK) 5000 Szolnok Móra F. u. 15. fsz/12. Tel: 06-56/ Fax: 06-56/ Honlap: Én Is Vagyok! Mozgássérült Generációk Érdekvédelmi Egyesülete Honlap: Telefon: Fehérváry Tünde (30)


Letölteni ppt "a hozzáférhető Szolnokért"

Hasonló előadás


Google Hirdetések