Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KOGNITÍV GONDOLKODÁS Kognitív képességek rendszere és fejlődéseKognitív képességek rendszere és fejlődése Agytorna 1.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KOGNITÍV GONDOLKODÁS Kognitív képességek rendszere és fejlődéseKognitív képességek rendszere és fejlődése Agytorna 1."— Előadás másolata:

1 KOGNITÍV GONDOLKODÁS Kognitív képességek rendszere és fejlődéseKognitív képességek rendszere és fejlődése Agytorna 1

2 2 Nagy József: Kognitív képességek rendszere és fejlődése

3 3 A kognitív kommunikáció képességrendszere Formális kommunikáció Nyelvi kommunikáció Vizuális kommunikáció

4 4 meglévő infók közötti összefüggés alapján új infó létrehozása meglévő ismeretek alapján a lehetőségek számbavételével hoz létre új tudást összehasonlítás, azonosítás, sorrend, általánosítás, asszociáció, analízis, szintézis, halmazok kódolások Matematika feladatok kifejezése formulákkal konvertáló rendszerező logikai kombinatív

5 5

6 6 aritmetikai gondolkodás analízis, szintézis analógia fogalmi gondolkodás inverz és divergens gondolkodás kauzális gondolkodás GONDOLKODÁS TERÜLETEI

7 7 ANALÓGIÁS GONDOLKODÁS FEJLESZTÉSE: Fejezd be a gondolatom A hó fehér, a korom … A halnak víz kell az élethez, az embernek… További példák:

8 8 Analízis, szintézis Puzzle Melyek az egyformák? Mi hiányzik a képről? Szóalkotó játék Szótagkereső Rakjuk össze/szedjük szét! (pikkely, uszony, farok= hal; cipő=fűző, sarok, talp) További példák:

9 9 Aritmetikai gondolkodás fejlesztése Számlálás növekvő-csökkenő sorokban Viszonyfogalmak összehasonlítása Különböző helyzetekben több, kevesebb, ugyanannyi érzékeltése Számkép-mennyiség-számnév egyeztetése További példák:

10 10 Fogalmi gondolkodás fejlesztése Folytasd a sort! (alma, banán, körte…) Kakukktojás (alma, körte, spenót, cseresznye) Hol járunk, mit csinálunk? (erdőben, piacon, atomerőműben ) További példák:

11 11 Inverz, divergens gondolkodás fejlesztése Barkochba Ki vagyok én? Igaz vagy hamis? (Nyáron esik a hó. Nyáron nem esik a hó. Nem nyáron esik a hó) Elölről is –hátulról is (Hátulról törékeny, elölről érzékszerv) Fordítsd meg gyorsan! (szófordítás, szótagcsere, mondatfordítás) További példák:

12 12 Kauzális gondolkodás fejlesztése Tiéd az utolsó szó! Esett az eső, ezért most ….. A húgom az nálam… A holdsugár az éjszakát… Ma kedd van, tegnap előtt volt…. Ellentétek Szinonimák Hogy is volt ez? (ok, okozati és időbeli összefüggések) Tegyük sorba! További példák:

13 Agytorna 13

14 Mik vannak a képen? Optikai csalódások

15 Fogyatékos állat is kerülhet fennmaradását megoldó helyzetbe A valótlant állító atyafival gyorsabban teszik, mint sérült házőrzővel. Nem földrengés okozta, helyrehozhatatlan kár. Bár romok nincsenek. Készítsünk feladványt! (Pl:egy ismert közmondás, vagy szólás kitalálható körülírása) *_____________________________________

16 Fejtörők: Egy előttünk tornyosuló, igen kiterjedt méretű fal másik oldalára kell rövid időn belül valahogyan átjutnunk, és ehhez nem áll rendelkezésre semmilyen segédeszköz. Kérdezni szabad!

17 Brain-storming Brain-storming (ötletroham vagy - vihar) módszer Mit rejt a cím? Mi történhetett előtte? (Utazol a buszon, mikor egy addig nyugodtan ülő fiatalember felpattan és elkezd kiabálni a sofőrnek: „Álljon meg, álljon meg!”) Mi lehet a folytatás? ( Az éjszaka sötétjében…) Furcsa kérdés (Mi lenne, ha vásárláskor nem pénzzel,hanem jó szóval kellene fizetni?)

18 Brain-storming Brain-storming (ötletroham vagy - vihar) módszer Alapvető szabályai: A kritika és értékelés tilos Minél vadabb egy gondolat, annál jobb Minél több gondolat jut eszünkbe, annál jobb Ajánlatos a gondolatokat kombinálni

19 Problémaérzékenység Fura Feri elhatározza, hogy ezentúl hétfőn, szerdán és pénteken mindig igazat mond, más napokon mindig hazudik. Egyszer ezt mondta: „Holnap igazat fogok mondani.” A hét melyik napján történt ez? Az állítás nem lehet igaz, mert akkor két egymást követő nap mondana igazat. Tehát hazudós napon kellett mondani, amikor a következő nap is hazudós. Tehát csak szombaton mondhatta.

20 A gondolkodás rugalmassága Négy szenvedélyes játékos estétől reggelig játszott. Amikor reggel megszámolták a pénzüket, kiderült, hogy mindegyiknek 4-szer annyi pénze volt, mint a játék kezdetén. Hogyan lehetséges ez? Nem szerencsejátékosok voltak, hanem egy négy tagú cigányzenekar.

21 Szinektikus gondolkodás Egyszer egy mackó elindult egy P pontból. Déli irányban cammogott 1 mérföldnyit. Majd irányt változtatott, és megint 1 mérföldnyit Kelet felé sétált. Ezután ismét balra fordult, északi irányban tett meg újabb egy mérföldnyit – és visszajutott P pontba. Milyen színű volt a mackó bundája? Fehér, az eset ugyanis csak az Északi-sark közelében történhetett. (A szokásos módon nem összetartozó ismeretek között fedez fel összefüggéseket.)

22 Getzels és Jackson vizsgálatai szerint Kreativitás és IQ Iskolai és társas teljesítmény magas kreativitás és magas IQ magas IQ magas kreativitás és alacsony IQ alacsony kreativitás és magas IQ alacsony kreativitás és alacsony IQ Kreativitás és IQ Iskolai és társas teljesítmény magas kreativitás és magas IQ magas IQ egyaránt jó volt. magas kreativitás és alacsony IQ ez okozta a legtöbb nehézséget az iskolában alacsony kreativitás és magas IQ a teljesítmény hajszolása és a visszafogott kapcsolatok voltak jellemzők alacsony kreativitás és alacsony IQ gyakran alkalmaztak defenzív technikákat, passzívak voltak, gyakran produkáltak pszichoszomatikus tüneteket

23 a gondolkodás tanítását beépítjük minden tantárgy tanításába, a tananyag teljes egészébe. A gondolkodási és tanulási készségek elsajátíttatásának lehetséges módjai: speciális programok, melynek során a gyerekekben gondolkodási készségeket alakítunk ki. (IE) programok- Reuven Feuerstein és kollégái, vagy Edward de Bonó CoRT programja „ logikai feladatok megoldásával fejlődik annyit a gyerek, mint egy fejlesztési procedúra után” – mérési tapasztalatok (B ogárné Németh Mária)

24 Szemléletmód változtatás: Adjunk teret a kreatív gondolkodásnak! Alkalmazzuk a fejlesztő értékelést a tanórákon és kerüljünk el minden negatív gondolatot. Hozzunk létre annyi megoldást, amennyit csak tudunk. Keverjük össze a probléma részeit, próbálkozzunk különböző kombinációkkal. Használjunk analógiákat, hogy „furcsává tegyük az ismerőst”.

25 Gondolkozzunk a lehetetlenről. Humor (megértése, átvitele a tulajdonságaink közé) Rejtvények (ezekkel memória karbantartást is végzünk) Kreativitásra ösztönző feladatok alkalmazása a tanórákon Tudatosság (mindig szárnyaló legyen a gondolkodásunk)

26 „ „Csak a fegyelmezett, rendszerezett, ugyanakkor szabad, szárnyaló gondolkodású ember tudja intelligenciájának minden kincsét felszínre hozni. Az intelligencia: képesség. A gondolkodás az a készség, amellyel a képességünknek hasznát vehetjük. „ Lepenye Mária: Gondolkodom, tehát… gondolkodni tanítok


Letölteni ppt "KOGNITÍV GONDOLKODÁS Kognitív képességek rendszere és fejlődéseKognitív képességek rendszere és fejlődése Agytorna 1."

Hasonló előadás


Google Hirdetések