Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KOGNITÍV GONDOLKODÁS Kognitív képességek rendszere és fejlődése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KOGNITÍV GONDOLKODÁS Kognitív képességek rendszere és fejlődése"— Előadás másolata:

1 KOGNITÍV GONDOLKODÁS Kognitív képességek rendszere és fejlődése
Agytorna

2 Nagy József: Kognitív képességek rendszere és fejlődése

3 Formális kommunikáció Vizuális kommunikáció
A kognitív kommunikáció képességrendszere Formális kommunikáció Nyelvi kommunikáció Vizuális kommunikáció Vizuális= ábraolvasás, ábrázolás Nyelvi=verbális ismeretközlés és- vétel Formális=formalizált ismeretközlés és- vétel (szótárak, lexikonok, nyomtatványok olvasása, írása)

4 komplex képességének szerveződése
GONDOLKODÁS komplex képességének szerveződése meglévő infók közötti összefüggés alapján új infó létrehozása meglévő ismeretek alapján a lehetőségek számbavételével hoz létre új tudást összehasonlítás, azonosítás, sorrend, általánosítás, asszociáció, analízis, szintézis, halmazok kódolások Matematika feladatok kifejezése formulákkal konvertáló rendszerező logikai kombinatív

5 TUDÁSSZERZŐ KÉPESSÉG

6 aritmetikai gondolkodás
GONDOLKODÁS TERÜLETEI fogalmi gondolkodás inverz és divergens gondolkodás kauzális gondolkodás aritmetikai gondolkodás analízis, szintézis analógia

7 ANALÓGIÁS GONDOLKODÁS FEJLESZTÉSE:
Fejezd be a gondolatom A hó fehér, a korom … A halnak víz kell az élethez, az embernek… További példák:

8 Analízis, szintézis Puzzle Melyek az egyformák? Mi hiányzik a képről?
Szóalkotó játék Szótagkereső Rakjuk össze/szedjük szét! (pikkely, uszony, farok= hal; cipő=fűző, sarok, talp) További példák:

9 Aritmetikai gondolkodás fejlesztése
Számlálás növekvő-csökkenő sorokban Viszonyfogalmak összehasonlítása Különböző helyzetekben több, kevesebb, ugyanannyi érzékeltése Számkép-mennyiség-számnév egyeztetése További példák:

10 Fogalmi gondolkodás fejlesztése
Folytasd a sort! (alma, banán, körte…) Kakukktojás (alma, körte, spenót, cseresznye) Hol járunk, mit csinálunk? (erdőben, piacon, atomerőműben ) További példák:

11 Inverz, divergens gondolkodás fejlesztése
Barkochba Ki vagyok én? Igaz vagy hamis? (Nyáron esik a hó. Nyáron nem esik a hó. Nem nyáron esik a hó) Elölről is –hátulról is (Hátulról törékeny, elölről érzékszerv) Fordítsd meg gyorsan! (szófordítás, szótagcsere, mondatfordítás) További példák:

12 Kauzális gondolkodás fejlesztése
Tiéd az utolsó szó! Esett az eső, ezért most ….. A húgom az nálam… A holdsugár az éjszakát… Ma kedd van, tegnap előtt volt…. Ellentétek Szinonimák Hogy is volt ez? (ok, okozati és időbeli összefüggések) Tegyük sorba! További példák:

13 Agytorna

14 Optikai csalódások Mik vannak a képen?

15 Készítsünk feladványt!
(Pl:egy ismert közmondás, vagy szólás kitalálható körülírása) A valótlant állító atyafival gyorsabban teszik, mint sérült házőrzővel. Fogyatékos állat is kerülhet fennmaradását megoldó helyzetbe Nem földrengés okozta, helyrehozhatatlan kár. Bár romok nincsenek. .(pl. a valótlant állító atyafival gyorsabban teszik, mint sérült házőrzővel: Hamarabb utol érik a hazug embert, mint a sánta : „Fogyatékos állat is kerülhet fennmaradását megoldó helyzetbe” (vak tyúk is talál szemet). „Nem földrengés okozta, helyrehozhatatlan kár. Bár romok nincsenek.” Ez pedig egy nemritkán elhangzó kijelentést, keserű megállapítást rejt (Egy világ omlott össze bennem) *_____________________________________

16 Fejtörők: Egy előttünk tornyosuló, igen kiterjedt méretű fal másik oldalára kell rövid időn belül valahogyan átjutnunk, és ehhez nem áll rendelkezésre semmilyen segédeszköz. Kérdezni szabad! Ajtó=Marco Meirovitz (a „Master Mind” nevű kiváló gondolkodásfejlesztő játék kitalálója) használta annak demonstrálására, hogy a legtriviálisabb eshetőségre senki sem gondol, ugyanis csak egy kilincset kell lenyomni! Tagadhatatlan, hogy a lehetőségek végiggondolása kreatív tevékenység, pontosabban szellemi síkon kifejtett hatékonysági próba. A nemzetközi MENSA-szervezet magas IQ-val rendelkező tagjai alkalmazzák e játékos módszereket egymás szórakoztatására, szellemi képességeik csiszolására

17 Brain-storming (ötletroham vagy - vihar) módszer
Mit rejt a cím? Mi történhetett előtte? (Utazol a buszon, mikor egy addig nyugodtan ülő fiatalember felpattan és elkezd kiabálni a sofőrnek: „Álljon meg, álljon meg!”) Mi lehet a folytatás?( Az éjszaka sötétjében…) Furcsa kérdés (Mi lenne, ha vásárláskor nem pénzzel,hanem jó szóval kellene fizetni?) Ennél ugyanis a csoportban való, egymással versengő, egymást túlszárnyalni kívánó megoldáskeresés mindennél jobban serkenti a résztvevőket az új és még újabb lehetőségek megtalálására. Eredményessége sokkal kedvezőbb, mintha magunkba merülve, egyedül tennénk ezt, mondjuk visszavonulva egy bezárt szobában. Bár utóbbihoz hozzátehetjük, hogy mindez annak ellenére van így, hogy a kikapcsolódás már önmagában is képes hatékonyabbá tenni a kreativitást.

18 Brain-storming (ötletroham vagy - vihar) módszer
Alapvető szabályai: A kritika és értékelés tilos Minél vadabb egy gondolat, annál jobb Minél több gondolat jut eszünkbe, annál jobb Ajánlatos a gondolatokat kombinálni

19 Problémaérzékenység Fura Feri elhatározza, hogy ezentúl hétfőn, szerdán és pénteken mindig igazat mond, más napokon mindig hazudik. Egyszer ezt mondta: „Holnap igazat fogok mondani.” A hét melyik napján történt ez? Az állítás nem lehet igaz, mert akkor két egymást követő nap mondana igazat. Tehát hazudós napon kellett mondani, amikor a következő nap is hazudós. Tehát csak szombaton mondhatta.

20 A gondolkodás rugalmassága
Négy szenvedélyes játékos estétől reggelig játszott. Amikor reggel megszámolták a pénzüket, kiderült, hogy mindegyiknek 4-szer annyi pénze volt, mint a játék kezdetén. Hogyan lehetséges ez? Nem szerencsejátékosok voltak, hanem egy négy tagú cigányzenekar.

21 Szinektikus gondolkodás
(A szokásos módon nem összetartozó ismeretek között fedez fel összefüggéseket.) Egyszer egy mackó elindult egy P pontból. Déli irányban cammogott 1 mérföldnyit. Majd irányt változtatott, és megint 1 mérföldnyit Kelet felé sétált. Ezután ismét balra fordult, északi irányban tett meg újabb egy mérföldnyit – és visszajutott P pontba. Milyen színű volt a mackó bundája? Fehér, az eset ugyanis csak az Északi-sark közelében történhetett.

22 Getzels és Jackson vizsgálatai szerint
Kreativitás és IQ Iskolai és társas teljesítmény magas kreativitás és magas IQ egyaránt jó volt. magas kreativitás és alacsony IQ ez okozta a legtöbb nehézséget az iskolában alacsony kreativitás és magas IQ a teljesítmény hajszolása és a visszafogott kapcsolatok voltak jellemzők alacsony kreativitás és alacsony IQ gyakran alkalmaztak defenzív technikákat, passzívak voltak, gyakran produkáltak pszichoszomatikus tüneteket Kreativitás és IQ Iskolai és társas teljesítmény magas kreativitás és magas IQ magas kreativitás és alacsony IQ alacsony kreativitás és magas IQ alacsony kreativitás és alacsony IQ

23 mérési tapasztalatok (Bogárné Németh Mária)
A gondolkodási és tanulási készségek elsajátíttatásának lehetséges módjai: a gondolkodás tanítását beépítjük minden tantárgy tanításába, a tananyag teljes egészébe. speciális programok, melynek során a gyerekekben gondolkodási készségeket alakítunk ki. (IE) programok- Reuven Feuerstein és kollégái, vagy Edward de Bonó CoRT programja „logikai feladatok megoldásával fejlődik annyit a gyerek, mint egy fejlesztési procedúra után” – mérési tapasztalatok (Bogárné Németh Mária)

24 Adjunk teret a kreatív gondolkodásnak!
Szemléletmód változtatás: Adjunk teret a kreatív gondolkodásnak! Alkalmazzuk a fejlesztő értékelést a tanórákon és kerüljünk el minden negatív gondolatot. Hozzunk létre annyi megoldást, amennyit csak tudunk. Keverjük össze a probléma részeit, próbálkozzunk különböző kombinációkkal. Használjunk analógiákat, hogy „furcsává tegyük az ismerőst”.

25 Gondolkozzunk a lehetetlenről.
Humor (megértése, átvitele a tulajdonságaink közé) Rejtvények (ezekkel memória karbantartást is végzünk) Kreativitásra ösztönző feladatok alkalmazása a tanórákon Tudatosság (mindig szárnyaló legyen a gondolkodásunk) A bemutatott példák kiindulási alapként szolgálhatnak pedagógusok és más, továbbképzésben dolgozók, oktatók számára. Az ismertetett módszerek rendszeres alkalmazásával nemcsak szórakozást nyújthatunk másoknak, hanem a hasznukra váló tulajdonság fejlesztését is elérjük

26 Az intelligencia: képesség. Gondolkodom, tehát… gondolkodni tanítok
„Csak a fegyelmezett, rendszerezett, ugyanakkor szabad, szárnyaló gondolkodású ember tudja intelligenciájának minden kincsét felszínre hozni. Az intelligencia: képesség. A gondolkodás az a készség, amellyel a képességünknek hasznát vehetjük. „ Lepenye Mária: Gondolkodom, tehát… gondolkodni tanítok


Letölteni ppt "KOGNITÍV GONDOLKODÁS Kognitív képességek rendszere és fejlődése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések