Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DUMASZÍNHÁZ TÁMOGATÁSI AJÁNLAT Mi a Dumaszínház? A legnagyobb stand-up és kabaré klub Közép-Európában 2013-ban 139 513 fizető nézője volt előadásainknak,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DUMASZÍNHÁZ TÁMOGATÁSI AJÁNLAT Mi a Dumaszínház? A legnagyobb stand-up és kabaré klub Közép-Európában 2013-ban 139 513 fizető nézője volt előadásainknak,"— Előadás másolata:

1

2 DUMASZÍNHÁZ TÁMOGATÁSI AJÁNLAT

3 Mi a Dumaszínház? A legnagyobb stand-up és kabaré klub Közép-Európában 2013-ban 139 513 fizető nézője volt előadásainknak, 694 előadást szerveztünk 220.000 Facebook rajongó követ minket Színpadunkon rendszeresen a hazai humor legnépszerűbb alakjai (Bödőcs, Hadházi, Kőhalmi, Kovács András Péter, Aranyosi Péter) Nyári fesztiválunkon, a DumaFüreden 9.000 látogató fordult meg Tehetségkutatók, nemzetközi fellépők és folyamatosan frissülő programpaletta Előadásaink számos fesztivál meghívással büszkélkedhetnek és három fesztivál győztes előadásunk is van Saját színháztermet (240 fő) és egy kamaratermet üzemeltetünk (50 fő), vidéken és külföldön összesen 120 településen szervezünk előadásokat rendszeresen (Londontól Kölcséig)

4 Mennyi támogatást tudunk befogadni? Idén a Nemzeti Kulturális Alap Előadóművészeti Irodájának határozata alapján a befogadható támogatás összege 225.471.618,- forint.

5 Mire fordítjuk a támogatást? A Dumaszínház új előadásainak létrehozatalára Független humoros színházi előadások támogatására és létrehozására Újító, a stand-up és a kabaré műfaján belüli kísérletező projektek támogatására Új tehetségek felkutatására és fejlesztésére A Dumaszínház Kabaré projektünk (új kabaré előadások létrehozása havi 100 perc hosszban) finanszírozására

6

7 Az adókedvezmény érvényesítésének feltételei Adókedvezmény érvényesítéséhez egyrészt a szükséges tartalmi elemekkel rendelkező támogatási szerződés megkötésére, másrészt a támogatás éven belüli rendelkezésre bocsátására, harmadrészt pedig a Nemzeti kulturális Alap (továbbiakban „NKA”) által kibocsátott támogatási igazolásra van szükség. Társasági adókedvezmény igénybevételére jogosító támogatásnak minősül a véglegesen átadott pénzeszköz, a térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, valamint a térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke is.

8 Az előadó-művészeti szervezetek támogatásával realizálható adókedvezmény Az előadó-művészeti szervezetek támogatásának egyik előnye, hogy a támogatással összefüggésben elszámolt költség, ráfordítás az NKA által kibocsátott támogatási igazoláson feltüntetett összeg erejéig elismert költségnek minősül a társasági adó számítása során, annak összegével az adózás előtti eredményt sem növelni, sem csökkenteni nem kell. Fontosnak tarjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a támogatás összegének meghatározása során figyelemmel kell lenni arra, hogy az NKA támogatási igazolását legfeljebb a támogatott által színházi előadás, táncelőadás, hangverseny, illetve bábszínházi előadás általános forgalmi adóval csökkentett előző évi tényleges jegy- és bérletbevételének 80%-ig bocsáthat ki. A támogatásból a támogatási igazoláson feltüntetett összeget meghaladó rész nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül, így annak összege nem csökkenti a társasági adó alapját.

9 Az előadó-művészeti szervezetek támogatásának másik nagy előnye, hogy a támogatási szerződésben feltüntetett összeg adókedvezményként tetszés szerinti megosztásban levonásba helyezhető a támogatás évében, illetve az azt követő hat adóévben legfeljebb a számított társasági adó 70%-ig.

10 2014 január 1-je után nyújtott támogatás esetén kiegészítő támogatást kell nyújtani a jogosult minisztérium, vagy a támogatott előadó-művészeti szervezet részére a támogatás juttatásának adóévében. A kiegészítő támogatás összege a támogatás alapján érvényesíthető adókedvezmény 10%-ának, illetve amennyiben az adóalap az 500 millió forintot meghaladja, abban az esetben 19%-ának minimum 75%-a. A kiegészítő támogatással, valamint az igazgatási szolgáltatási díjjal csökkentve 500 millió forintos adóalapig körülbelül 2,5%, 500 millió forint felett 535 millió forintig terjedően fokozatosan növekedve 11,5%, majd 535 millió forintot meghaladó társasági adóalap esetén 4,75% mértékű megtakarítás realizálható a nyújtott támogatáshoz viszonyítva. Az így realizált adómegtakarítás növeli az adózott eredményt, mely akár osztalék formájában ki is fizethető a tulajdonosok számára.

11 Az előadó-művészeti szervezetek támogatásában rejlő előnyök bemutatása Tételezzük fel, hogy egy szervezetnek a 2014. évre várható társaságiadó-kötelezettsége az alábbiak szerint alakul: Megnevezés Összeg eredmény alapján számított adóalap: 550 000 000 várható társaságiadó-kötelezettség: 59 500 000 Amennyiben az adózó 36.760.000 forinttal támogat egy támogatásra jogosult előadó-művészeti szervezetet, akkor a társaságiadó- kötelezettsége az alábbiak szerint változik:

12 Megnevezés Összeg adóalap a támogatás nélkül: 550 000 000 maximálisan érvényesíthető támogatás: -36 760 000 új adóalap: 513 240 000 számított társasági adó: 52 515 600 adókedvezmény: -36 760 000 új társaságiadó-kötelezettség: 15 756 000 A támogatónak kiegészítő támogatást is kell fizetnie a támogatás juttatásának adóévében a jogosult minisztériumnak, vagy a támogatott előadó-művészeti szervezetnek, amely a társasági adó számítása során ráfordításként nem érvényesíthető:

13 Megnevezés Összeg támogatás: 36 760 000 kiegészítő támogatás mértéke: 5 238 300 A támogatás által elért megtakarítás a következők szerint alakul: Megnevezés Összeg adócsökkenés: 43 744 400 támogatás miatti ráfordítás -36 760 000 kiegészítő támogatás mértéke -5 238 300 realizált megtakarítás: 1 745 700 a megtakarítás mértéke: 4,75 %

14 Adótervezési lehetőségek az előadó- művészeti szervezetek támogatásával a) Mint ahogyan a fentiekben bemutattuk, az előadó-művészeti szervezetek támogatása megfelelő tervezés esetében adózott eredmény növekedést eredményezhet, mely akár osztalék formájában ki is fizethető a tulajdonosok számára. b) A havonta, illetve negyedévente fizetendő társasági adó előleg összegét a korábban bevallott társasági adó kötelezettség egy tizenkettede, illetve egy negyede alapján kell meghatározni, így az előadó-művészeti szervezetek támogatásával realizálható

15 társasági adó csökkentés által mérsékelhető a későbbi időszakok társasági adóelőleg fizetési kötelezettség is. Amennyiben a támogatás nélküli adóalap 50 és 178 Millió Ft közé esik, abban az esetben színháztámogatással elérhető, hogy havi társasági adóelőleg fizetés helyett csak negyedévente keletkezzen adóelőleg fizetési kötelezettség. c) A jogszabályi előírások alapján lehetőség van a korábbi időszakok adókötelezettségei alapján előírásra kerülő adóelőlegek mérséklésére, amennyiben a rendelkezésre álló információk alapján bizonyítható, hogy a várható adókötelezettség nem éri el az adóelőlegek összegét. Érdemes az előadó-művészeti szervezetekkel minél korábban támogatási szerződést kötni és a támogatást célszerű rövid időn belül átadni, mivel a támogatás által elérhető adócsökkenés, valamint az adóévre tervezett bevételek és költségek bemutatása mellett kérelmezhető az állami adóhatóságtól a még esedékessé nem vált társasági adó előlegek mérséklése. Ezáltal a támogató nem csak adófizetési kötelezettségét csökkenheti, hanem javíthatja likviditási helyzetét is.

16 d) Amennyiben az adóelőleg mérséklést követően kiderül, hogy az így kialakult adóelőleget meghaladja a tényleges adókötelezettség, abban az esetben az eredetileg előírt és a mérsékelt adóelőleg különbözete után az állami adóhatóság 20%-ig terjedő összegű mulasztási bírságot szab ki. Amennyiben az év végéhez közeledve a tényadatok alapján azt lehet valószínűsíteni, hogy az adóalany az indokoltnál nagyobb mértékben mérsékeltette adóelőlegét, abban az esetben elkerülheti a mulasztási bírság összegét, ha adófizetési kötelezettségének csökkentése céljából támogatási szerződést köt az előírásoknak megfelelő előadó-művészeti szervezettel és részére a támogatást még az adóév utolsó napjáig rendelkezésre bocsátja.

17


Letölteni ppt "DUMASZÍNHÁZ TÁMOGATÁSI AJÁNLAT Mi a Dumaszínház? A legnagyobb stand-up és kabaré klub Közép-Európában 2013-ban 139 513 fizető nézője volt előadásainknak,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések