Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségügy az 5 Dimenzióban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségügy az 5 Dimenzióban"— Előadás másolata:

1 Egészségügy az 5 Dimenzióban
Fények és Árnyak Az egynapos sebészeti ellátás helyzetéről, a ki nem használt lehetőségekről. Hogyan lehetne ösztönözni az ellátások terjedését a járóbeteg-szakellátásban Egészségügy az 5 Dimenzióban Dr. Szokoly Miklós Ph. D Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Orvos Igazgató MEST Főtitkára Budapest 2014. szeptember 02.

2

3

4

5 Egynapos sebészettel kapcsolatos gondolatok
Magyarországon 1993-ban született az a törvényi meghatározás, amely lehetővé tette az egynapos sebészeti beavatkozások végzését fekvőbeteg ellátó intézményekben (Az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993 (IV.2) NM rendelet). Azonban a motiváció hiánya, a kórházi és a szakmai lobby ellenállása komoly akadályt jelentett az egynapos sebészet terjedésében.

6 A kongresszus monumentális méretű volt, jelzi ezt, hogy a világ 34 országából 720 regisztrált kolléga vett részt a hat szekcióban zajló szakmai programon

7 Mi történt a kongresszus óta?

8 Az egynapos sebészet részaránya az összes sebészeti beavatkozáson és az elektív műtéteken beül az International Association for Ambulatory Surgery (IAAS) 2010-es adatai szerint.

9 Összes sebészeti beavatkozás
Elektív műtétek Austrália 41% 50% Belgium 43 % Nincs adat Dánia 74% 89% Anglia 52% 62% Finnország 63% Franciaország 36% Németország 43,5% Magyarország 8% 15% Olaszország 32% (40%) 64% Hollandia 53% Norvégia Portugália 35% 43% Skócia 37% 68% Spanyolország 33% 87% Svédország 69% 80% USA 71% 85%

10 Az egynapos sebészet formái és szereplői
Nappali vagy ambuláns sebészet (same-day surgery) Nappali sebészet esetén a kórházi tartózkodás 2-6 óra között van, de nem haladhatja meg a 12 órát. Ez függ a beavatkozás módjától és az altatástól. Helyi érzéstelenítést követően 2 óra múlva, altatás után minimum 4, maximum 6 óra múlva hazabocsátható a beteg. Az egynapos sebészeti műtétek 95%-a ide sorolható (sérv, visszér műtét, arthroscopia, szürkehályog, nőgyógyászati műtétek stb.)

11 Az egynapos sebészet formái és szereplői
Egynapos sebészet (overnight surgery) A klasszikus egynapos sebészethez (24 órás) a nagyobb beavatkozások tartoznak. Itt a betegek fokozottabb megfigyelést igényelnek, de 23 órán belül ők is hazakerülnek. Hányinger, hányás, erős fájdalom, egyéb nem sebészei szövődmények esetén az osztályon tartjuk a beteget, panaszmentességig (laparoscopos beavatkozások, proctológiai műtétek, nagyobb térd, vállműtétek stb.).

12 I. Egynapos sebészeti osztályok típusai Kórházban lévő független egynapos sebészeti egység
Az egynapos sebészet saját műtővel, betegszobákkal, ellátási egységgel rendelkezik. Előnye, hogy önállósága mellett kórházi háttérrel rendelkezik, bármilyen komplikáció esetén az intenzív osztály karnyújtásnyira található. A tulajdon lehet a kórházé, de lehet magánkézben is (bérlemény).

13 II. Egynapos sebészeti osztályok típusai Független „Free-standing”, magánkórház jellegű egynapos sebészet A leggazdaságosabban működő egységek „csak” a kezdeti beruházási költségek magasak. Jellemzője a költséghatékonyság és az egyéni felelősség. OEP?

14 II. Egynapos sebészeti osztályok típusai Független „Free-standing”, magánkórház jellegű egynapos sebészet Egyetlen hátrányuk, hogy szövődmény esetén szükség van kórházi háttérre, amennyiben a szövődmény helyben nem látható el (pl. sebészi komplikáció). Előfordulhat olyan nem várt eltérés a beteg állapotában (pl. szívinfarktus, tüdő embólia, ritmuszavar stb.), amely intenzív kórházi ellátást igényel. Minden egységnek kötelező egy közeli kórházzal szerződnie.

15 III. Egynapos sebészeti osztályok típusai
Rendelőintézetben vagy járóbeteg szakellátási intézményben lévő egynapos sebészeti ellátó egység. Tulajdonosa: magán (bérlemény), önkormányzati, állami.

16 IV. Egynapos sebészeti osztályok típusai Kórház területén lévő, osztályokon belüli, nem külön elhatárolt egynapos sebészeti tevékenység: Nem költséghatékony, hiszen az egy betegre fordított költséghányad igen magas, valamint pszichikailag is negatívan hat a betegekre.

17 Az egynapos sebészeti ellátás folyamata
Preoperatív felmérés Preoperatív felkészítés A műtőben Posztoperatív gondozás Hazabocsátás előtt -fizikális vizsgálatok kérdőív - szociális helyzet felmérése - beleegyező nyilatkozat - alkalmas sign in lista -intraop. fájdalom- csillapítás, hányás, profilaxis - sign out lista -fájdalom és hányinger csillapítása -beteg megfigyelés, rehabilitálás /LMWH/ -PADSS (Post Anaesthesia Discharge Scoring System) -hazabocsátás premed - profilaxisok (fájdalom, PONV,) check lista vizit

18 Az egynapos sebészet jövője
2007-ben további OEP pályázatot írtak ki. A pályázat célja: a korszerű egynapos ellátási forma váljon általánossá az érintett beavatkozások körében a többnapos, hagyományos kórházi formához képest. Ez jó a betegnek, hiszen a beavatkozást követően nem kell kórházban maradnia és jó az intézménynek is, hiszen jóval kevesebb kiadással jár, mintha a beteget kórházban kezelnék. A pályázat után 47 nyertes tudott elindulni ebben a formában, de sajnos a kórházakban tabu maradt az egynapos sebészet. A 2004 – 2008 között, az új egynapos sebészeti egységek belépése után az elvégzett egynapos sebészeti beavatkozások száma jelentősen növekedett

19 Az egynapos sebészet jövője
A 2007-ben nyert szolgáltatók mintegy 60%-a jelezte, hogy szerződött kapacitásuk többszörösét is képesek lennének ellátni, a betegek részéről felmerülő igényt is többszörösnek ítélték. A szerződött teljesítményt teljes súlyszám értékkel finanszírozza az OEP, de az azt meghaladó teljesítményt nem téríti a biztosító. (A jelenleg is uralkodó TVK, kórházakat is sújtó finanszírozási szabályozások miatt – a szerzők véleménye)

20 Az egynapos sebészet jövője
A 2010-es évhez képest 2011 és 2012-ben az egynapos sebészeti esetszámok jelentős emelkedést mutattak, de 2012-ben jelentős visszaesés következett be. A várható esetszám emelkedés a 2010/2011-es évhez képest csökkent.

21 Az egynapos sebészet jövője
A járóbeteg szakellátásban biztonsággal elvégezhető beavatkozások kerüljenek ki az aktív fekvő finanszírozás köréből és önálló un. „járó OENO” kóddal kizárólag a járóbeteg szakellátásban legyenek jelenthetőek. Időszerű, hogy az egyes érintett szakmai kollégiumok (tagozatok) felülvizsgálják korábbi álláspontjukat az egynapos formában végezhető ellátások tekintetében. Ez az egynapos ellátások körének jelentős bővülését eredményezheti.

22 Az egynapos sebészet jövője
Az egynapos ellátások szabálykönyvét a megbízott szakértői csoport 2005-ben készítette el. Időszerű ennek átdolgozása, korszerűsítése. Kiemelt figyelmet kell fordítani az egynapos ellátásokhoz kapcsolódó szakmai képzésekre, továbbképzésekre.

23 Az Egynapos Sebészet lehetőségei
Az elmúlt években jelentős változás az Egynapos Sebészet területén nem történt. A tervezett 8 %-ról legalább 40%-os részesedés ma már utópiának tűnik, a sok-sok pozitív ígéret ellenére. Ezen a helyzeten változtatni kell és úgy tűnik - legalábbis ami a manuális területet érinti – a struktúraátalakításban nem számoltak ezzel a lehetőséggel.

24 Az egynapos sebészet költséghatékonyságának elsődleges elemeként a hotelszolgáltatások elmaradásából adódó megtakarítást nevezték a szolgáltatók.

25 Általános gyakorlat, hogy mind az orvosi, mind az ápoló személyzetet közreműködői szerződésekkel biztosítják az egynapos sebészetek. Az egynapos sebészeteken 906 orvos végezte a műtéteket. Az orvosok 23%-a nőgyógyászati, 26,3% sebészeti, 5,4% urológiai, 17% szemészeti, 8-8% traumatológiai és ortopédiai, 5,5% fül-orr-gégészeti és 6,8% egyéb orvosi beavatkozást végzett. Az orvosok díjazásában vegyesen alkalmazták a fix, illetve az OEP bevétel %-ban történő díjazását.

26 Anomáliák Egynapos sebészetet olyan szolgáltatók is végeznek, amelyeknél az előzetes vizsgálatok nem vehetők igénybe közfinanszírozás alapján. Ezen szolgáltatók is jogosultak OEP finanszírozott vizsgálatokra. Lehetőségük van a páciens beutalására, így biztosítva a térítésmentességet számukra, a preoperatív szakaszban.

27 A szolgáltatók 17%-a térítési díjat kér az elhelyezésért annak ellenére, hogy az OEP finanszírozás tartalmazza a hotelköltségek fedezetét. Az egyágyas elhelyezésért 5-40 e. Ft a kétágyasért 1-40 e. Ft közötti térítést fizetnek a betegek. Egy szolgáltató a 3 ágyas elhelyezést is térítteti 3 e. Ft-os díjjal.

28 Egyágyas szobáért a szolgáltatók 12,8%-a kér a betegtől térítési díjat.

29 A szolgáltatók 8,5%-a térítési díjhoz köti az előzetes konzultációt
A szolgáltatók 8,5%-a térítési díjhoz köti az előzetes konzultációt. (Pl. X Szolgálat Ft-ot kér konzultációnként, az Y Kft. műtét előtt (5000 Ft) és után (2500 Ft) is, a Z Kft Ft konzultációs díjat fizettet a beteggel.)

30 Vannak kiugró eltérések ( pl
Vannak kiugró eltérések ( pl.: X klinikán E Ft térítési díjat kérnek az altatásért és 10 E Ft-ot a konzultációért). Az általuk végzett leggyakoribb beavatkozások a varix lekötés-eltávolítás, az abrasio altatásban, a lágyék-, köldök-, comb sérvműtétek 18 év felett.

31 Melyek az egynapos sebészet előnyei?
Az egynapos sebészet (ES) előnyei a beteg számára Pszichés effektus: ES egységek beteg központúak, a beteg személyre szabott ápolást és törődést kap. Csökken a beteg kiszolgáltatottság érzése és félelme – ezek a negatív érzelmi megnyilvánulások különösen az idősebb korosztálynál és a gyerekeknél jelenthetnek gondot. Kórházban állapotához viszonyítva sokkal súlyosabb betegtársakkal van körül véve.

32 Melyek az egynapos sebészet előnyei
Melyek az egynapos sebészet előnyei? Az egynapos sebészet (ES) előnyei a beteg számára Szociális effektus: személyre szabott kezelés következtében gyorsan rehabilitálódik, otthonába bocsájtható, és saját otthonában és hozzátartozói jelenlétében gyógyul, így kiküszöbölhető a kórházi környezet által okozott stressz állapot. Preventiós effectus: thrombo-embolizáció és az infekció lehetőségét jelentősen csökkenti. Költséghatékonysági effektus: Csökkenti a várólistákat, a felvétel és a hazabocsátás tervezhető, kontrollálható.

33 Melyek az egynapos sebészet előnyei
Melyek az egynapos sebészet előnyei? Az egynapos sebészet előnyei a szolgáltató számára Az elektiv sebészet jobban tervezhető (pontosabb előjegyzés, hatásosabb és jobb ágy és személyzet kihasználtság, tervezhető műtéti program). Lehetővé válik a gyors betegáramlás, csökkennek a várólisták. Csökken az ellátásra, gyógyszerekre fordítandó költség. A multidiszciplináris működési forma gazdaságosabb (a műszereket együtt használja több szakma). Az egynapos sebészet sokkal vonzóbb az egészségügyi szakdolgozóknak (nincs ügyelet, a hétvége szabad).

34 Melyek az egynapos sebészet előnyei
Melyek az egynapos sebészet előnyei? Az egynapos sebészet előnyei a szolgáltató számára Az új Egynapos Sebészeti egység létesítése esetén felszabadulnak kórházi ágyak (felhasználás más célokra, vagy megszüntetésük). Az egynapos sebészet költséghatékony. A kórházi tartózkodás ideje csökken, nincs éjszakai és hétvégi műszak és gyakorlatilag nincs hotel költség (elsősorban rezsi és bérköltség). Az átlagos egynapos sebészeti egység költségmegtakarítása elérheti a 25–68%-ot a kórházi költségekhez képest. Igy a felszabaduló források más célokra fordíthatók (betegápolás, gondozás, szűrés, onkológiai és érrendszeri ellátás stb.).

35 Melyek az egynapos sebészet előnyei
Melyek az egynapos sebészet előnyei? Az egynapos sebészet előnyei a biztosító számára A beteg hamarabb visszanyeri munkaképességét és gyorsabban rehabilitálódik Csökken a betegszabadság és a betegállomány Alacsonyabb az egy betegre fordított ellátási csomag összege

36 Kéréseink: Önálló szakmai tagozat

37 Kéréseink: Megfelelő finanszírozás

38 56515 Cystectomia ovarii / parovarialis laparoscopica unilat. 13P 6510 Nőgyógyászati endoszkópos, laparoszkópos nagyobb műtétek 56516 Cystectomia ovarii / parovarialis laparoscopica bilat. 56517 Cauterisatio ovarii laparoscopica (drilling) 56518 Resectio ovarii laparoscopica unilateralis 56519 Resectio ovariorum laparoscopica bilateralis 56521 Oophorectomia unilateralis laparoscopica 56531 Salpingo-oophoprectomia laparoscopica unilateralis 56541 Oophorectomia bilateralis laparoscopica 56552 Salpingo-oophorectomia bilateralis laparoscopica 56571 Adhaesiolysis laparoscopica 13P 6500 Nőgyógyászati endoszkópos és laparoszkópos kisebb műtétek 56592 Detorquatio ovarii laparoscopica 56602 Salpingostomia unilat. laparoscopica 14P 6780 Méhen kívüli (ectopias) terhesség műtétei laparoszkóppal

39 56611 Salpingectomia laparoscopica unilateralis 13P 6510 Nőgyógyászati endoszkópos, laparoszkópos nagyobb műtétek 56622 Salpingectomia laparoscopica bilaterale 56651 Salpingectomia partiale laparoscopica 5666A Salpingo-stomatoplastica laparoscopica 5666C Adnexectomia laparoscopica 56672 Chromopertubatio laparoscopica 13P 6500 Nőgyógyászati endoszkópos és laparoszkópos kisebb műtétek 56710 Conisatio portionis uteri 13P 6450 Vagina, cervix, vulva műtétek 56720 Cervix elváltozás kimetszése 13P 6480 Egyéb nőgyógyászati kisműtétek malignus folyamatokban 13P 6490 Egyéb nőgyógyászati kisműtétek nem malignus folyamatokban 14P 6760 Egyéb terhességi műtétek 56721 Kryoconisatio portionis 56722 Elektroconisatio portionis 56723 Méhpolyp eltávolítás 56740 Méhnyak műtéti reconstructioja 56741 Méhszáj plastica 56742 Cerclage colli uteri

40 Összesen: 65 56812 Septum uteri kiirtás (hysteroscop) 13P 6500
Nőgyógyászati endoszkópos és laparoszkópos kisebb műtétek 56814 Synechiolysis (hysteroscop) 56815 Endometrium resectio (hysteroscop) 56816 Enucleatio myomae uteri laparoscopica 13P6510 Nőgyógyászati endoszkópos, laparoszkópos nagyobb műtétek 56817 Enucleatio myomae hysteroscopica 56818 Myolysis laparoscopica 56899 Curettage uteri 13P 647A Abrasio altatásban Összesen: 65

41 Kéréseink: Egynapos sebészeti (ES műtétet)

42 Kéréseink: Az egészségpolitika részéről nagyobb figyelmet

43 Kéréseink: Oktatói bázis kialakítása

44 A HBCS árkarbantartása hiányzik
A HBCS árkarbantartása hiányzik. „Elvben mondhatom, hogy az egynapos sebészetnél kisebb a veszteség, de közben elvonással számolhat az intézmény. Csak a szakmailag alátámasztott finanszírozási érdekeltség tisztíthatná az utat az egynapos sebészet előtt is" – fogalmaz Weltner János.

45 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Egészségügy az 5 Dimenzióban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések