Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17."— Előadás másolata:

1 A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.

2 Rövid és hosszú távú szegénységkezelés atomizálásközösségfejlesztés

3 Az előző ábra azt kívánja szemléltetni, hogy van aki a mélyszegénység problémáit úgy akarja megoldani, hogy kiemelné a gyereket, hogy minél kevésbé tanulja meg a szegénység kulturáját, van aki pedig az egész közösséget igyekszik egyszerre felemelni. Az előadás a közösségfejlesztés előnyei mellett fog érvelni.

4 KÖZJÓSZÁG-JÁTÉK © Gächter, S. 2002 Mindenki kap 1.000 Ft-ot. Ebből mindenki betehet a közösbe, amennyit jónak lát, s ezt a tréner megduplázza, majd egyenlően megint szétosztja. 4

5 A közjószág-játék közönséggel való modellezésének célja, hogy megtapasztalják a jelenlévők, hogy igen könnyű lerontani egy közösség együttműködési hajlandóságát. De a folyamat vissza is fordítható.

6 A RACIONÁLISAN DÖNTŐ MAJOM EGY BANÁNT SEM UTASÍT VISSZA 6

7 KÖZJÓSZÁG-JÁTÉK EREDMÉNYEK

8 Fokozatok 1. racionálisan döntő majom 2. rövid távon döntő normakövető ember (demokrácia) 3. hosszú távon döntő racionális lény (egy új faj, vagy a mesterséges intelligencia?)

9 Ennél a pontnál válhat világossá, és értheti meg mindenki, hogy a demokrácia önmagában nem garantálja sem az empátiát, sem pedig a hosszú távú megfelelő megoldás megtalálását. A többségi ítélet a rövid távú gondolkodást fogja preferálni. Épp a civilek azok, akik ezen valamit javíthatnak.

10 Szociális bérlakásprogram Helyszín: USA, Saint Louis Idő: 50-es évek Korszellem, divat: funkcionalista építészet Díj: Corbusier díj (Le Corbusier maga is támogatta a radikális lépéseket, Párizs belső nyomornegyedeit is szerette volna lerombolni.) Építész: Minoru Yamasaki

11 1972. július 15. 15 óra 12 perc

12 A fenti amerikai példa is a rövidtávú és rossz megoldás következményeit mutatja. Ez nem csak abban nyilvánult meg, hogy az új házat is le kellett rombolni a lakhatatlanná válása miatt, hanem abban is, hogy az új házban milyen élet folyhatott. A korábbi közösségi hálók szétszakadtak, a deviancia az egekbe szökött.

13 Veresegyházi spontán folyamatok

14 A kép pozitív példa kíván lenni arra, hogy jó esetben a meggazdagodók sem hagyják el korábbi közösségüket, és a lepusztult házak között megjelennek az újak. Nem elvándorolnak a meggazdagodók, hanem maradnak.

15 Számozott utcák Miskolcon

16 A Számozott utcák is közösségfejlesztő tevékenységgel és gazdasági kitörési pontok támogatásával fejlődhetnek ebbe az irányba, lerombolásukra fordított összegek hosszú távon deviancia termelő, és még többe kerül majd a társadalomnak.

17 Vannak-e közös értékeink?

18 Az utolsó kérdés egy cetlire írott, majd azt szó nélkül rendezgető játékra invitálta a közönség civil szervezetekhez tartozóit. Ennek eredményei azt demonstrálják, hogy saját bőrünkön érezhetjük, milyen könnyű a közösség létrehozása. Éppenséggel időszerű is volna, ha a civil szervezetek egymásra találnának.


Letölteni ppt "A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17."

Hasonló előadás


Google Hirdetések