Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Szeretve Tanulni Egyesület szerepe a környezetvédelem áttételében a lakókörnyezetben élő gyermekek felé Készítette: Szabó István.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Szeretve Tanulni Egyesület szerepe a környezetvédelem áttételében a lakókörnyezetben élő gyermekek felé Készítette: Szabó István."— Előadás másolata:

1 A Szeretve Tanulni Egyesület szerepe a környezetvédelem áttételében a lakókörnyezetben élő gyermekek felé Készítette: Szabó István

2 A felelős gondolkodásra nevelést gyerekkorban kell elkezdeni. Ha ki tudjuk alakítani a gyerekekben a megfelelő értékrendet, nagy eséllyel a fogyasztás terén is tudatos felnőttek válnak belőlük.

3 A fenntarthatóság az unokáink jövőjéről való gondolkodást és gondoskodást jelenti. A legnagyobb probléma az, hogy a fejlődés gyorsulásával az elmúlt 10 évben nagyobb változások mentek végbe, mint a megelőző 100 év alatt, és a megtermelt javakat értelmetlen dolgokra használjuk.

4  Fontos a közösség szerepe ezen e téren, hiszen az egyén és a közösség képes megváltoztatni a világ történéseit – jó és rossz irányba egyaránt. Ha egy kis közösségben jó példával szolgálunk a gyermekek felé, úgy ő később a közösség környezettudatos tagjává fog válni, és gyermekeinek, unokáinak is ezt fogja tovább adni.

5 A fenntarthatóság legfőbb gátja: mindenből  többet  jobbat  nagyobbat szeretnénk termelni. Mit tehetünk mi ?  kerekasztal-beszélgetések keretében,  együtt táborozások alkalmával,  diákklubok szervezésével keressük a válaszokat a gyerekekkel együtt.

6 A természet szeretete egy-egy kirándulás vagy tábor alkalmával alakul ki, de akár az iskola udvarán, vagy egy közeli parkban is lehet órát tartani, és megfigyelni a környezet változásait, vagy épp a hulladékkezelés problémáit.

7 Környezettudatos nevelés 9 lépésben, játékosan

8 1. Ha felkapcsoltad akkor kapcsold is le! Tanítsd meg gyermekedet arra, hogy kapcsolja le a villanyt, amikor kimegy a szobából, vagy zárja el a TV-t, mikor már nem használja. Ha már eljutottatok oda, hogy a gyermek figyelmezteti a többi családtagot eme apró mozdulat elvégzésére, akkor tudhatod, hogy a célt elérted.

9 2. Olcsóbb fényt! Cseréld le a hagyományos izzókat energiatakarékos fénycsövekre! A kisgyermekek egyébként is szívesen segítenek a házimunkában, úgyhogy nyugodtan vond be gyermekedet ebbe a „munkába” is. Közben azt is elmesélheted neki, - persze az ő életkorának megfelelően – hogy az energiatakarékos égők 60 %- kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók.

10 3. A víz legnagyobb kincsünk! A világ lakosságának 1/3-a szenved az ivóvíz hiányától. Mi a szerencsések közé tartozunk, de hogy ez továbbra is így legyen, fontos, hogy gyermeked már kicsi korában hozzászokjon ahhoz, hogy spórolni kell a vízzel.

11 4. Tedd le az autót, ha teheted! Kocsival gyorsan és kényelmesen eljuthatunk szinte bárhová, de az autó nagyon sok üzemanyagot fogyaszt, ráadásul a levegőt is szennyezi. A séta és a biciklizés sokkal környezetbarátabb módja a közlekedésnek. Így ha sétáltok, bicikliztek, akkor két legyet üthetsz egy csapásra: egyszerre nevelheted egészségtudatosságra és környezettudatosságra gyermekedet.

12 5. Gyűjtsd szelektíven a hulladékot! A hulladék újrahasznosítása csökkenti azt a szemétmennyiséget, amelyet Földünknek el kell nyelnie. Ha gyermekedben már kicsi korában tudatosodik azt, hogy a szemetet szelektálva kell gyűjteni, akkor ez a szokás örök életére természetessé válik. Megérti, hogy sokkal könnyebb lesz az újrahasznosítás, ha ő is besegít. A szelektív kukák meglátogatása pedig még közös programnak is jó!

13 6. Hasznosíts újra! Először is mutasd meg gyermekednek az újrahasznosítás szimbólumát, így amikor vásárolni mentek, ő is tudatosan keresheti majd ezt a jelképet a csomagolóanyagokon. A szimbólumvadászat közben pedig kevesebb ideje marad majd arra is, hogy kitalálja, mi mindent szeretne még megvetetni veled.

14 7. Vigyázz a fákra! A fa és az erdők nagyon fontos szerepet játszanak a Föld ökológiai rendszerének egyensúlyában. A fák fotoszintézis útján megkötik a légkörben lévő szén- dioxidot, így megakadályozzák a globális felmelegedést. Ebből következik, hogy minél több fát vágunk ki, annál több szén-dioxid marad a levegőben, így a Föld egyre melegebbé válik. Ezt a folyamatot gyorsítja a papírfogyasztás.

15 8. Gondolj a Földre vásárlás közben is! Mindig vidd magaddal a saját szatyrodat, így nem kell újabb műanyag- vagy papírtáskát vásárolnod a boltban. A gyereknek is kinevezhettek egy bevásárló hátizsákot, amibe ő is pakolhat.

16 9. A régi is lehet új! Add tovább gyermeked jó állapotban lévő használt játékait, ruháit – egy másik gyereknek ezek az újdonság erejével hatnak és sok örömöt szerezhetnek. Szervezz csereberevásárt, ahol a gyerekek cserélgethetik holmijaikat, így könnyebb szívvel válnak majd meg tőlük.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A Szeretve Tanulni Egyesület szerepe a környezetvédelem áttételében a lakókörnyezetben élő gyermekek felé Készítette: Szabó István."

Hasonló előadás


Google Hirdetések