Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szeged az első világháborúban

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szeged az első világháborúban"— Előadás másolata:

1 Szeged az első világháborúban

2 Előzmények Szegedi nagy árvíz pusztítása (1879) A Víz után
Márciusban a víz körbevette és elöntötte a várost házból 262 marad lakható Ft kárt állapítanak meg. Az árvízben a halottak száma 170 fő. Az év végén Lechenr Lajos benyújtja Szeged újjáépítési tervét. A Víz után Szeged és Újszeged újraegyesül, és 5 millió Ft államkölcsönt kap a középítményekre, a kárt szenvedett háztulajdonosok 10 milliót új ház építésére. Átadják a közúti hidat. I. Ferenc József megszemléli az újjáépített várost, megnyitja az új színházépületet, a Somogyi-könyvtárat.

3 Előzmények Megindul a nagyvárossá fejődés Elindul a lóvasúti forgalom.
22 gyár van a városban, köztük a jelentős a Szegedi Kenderfonógyár Rt., a Gyufagyár, a Pick Rt. Szeged: malomipari, húsfeldolgozó és textilipari központ, jelentős építőiparral. 1890: Szeged polgári népessége fő. A Szegedi Híradó 1893-as kimutatása szerint a városnak kat. Hold földje bérlőnek van kiadva. 1900: Szeged népessége fő. 40 ezer hold hatezer bérlő használatában van.

4 Előzmények Szeged kereskedelmi központ:
Menetrendszerű tiszai gőzhajózás Vasúti központ (Nagyvárad-Fiume, Bécs-Temesvár vasútvonalak találkozópontja) Régió központ bankjaival, iskoláival, hivatalaival, laktanyáival A nagymértékű fejlődésnek egy évszázadra vetett véget az első világháború.

5 Szeged 1914-1918 Szeged az első világháborúban 1914. 1915. 1917
július 28. után Szegedről közel 20 ezer katona megy a frontokra, a csapatok megindultak délre Általános mozgósítás 1915. Június 23. – július: Az első isonzói csatában a 46. gyalogezred 1750 fős állománya 439-re csökken. A veszteség 76%-os. 1917 A sorozatos vereség hatására a gazdaság meggyengül, a közszükségleti cikkek ára 500%-kal emelkedik. 1918 Az ország paprikatermelése Szeged környékére korlátozódott, az év rekord termést hozott, 12,6 ezer mázsát.

6 Szeged 1918. Az általános politikai sztrájk (12 ezer fő) általános választójogot és a közellátás javítását követeli. A közgyűlés pedig a dualizmus rendszerének megszüntetését, a független, demokratikus Magyarországot követeli. A sorozatos sztrájkok hatására megalakul a Szegedi Nemzeti Tanács, Becsey Károly elnökletével , tagjai a Károlyi-párt, a Radikális Párt, a Szociáldemokrata Párt soraiból kerültek ki, nem forradalmat, hanem békét akartak. A városvezetés is csatlakozott a Nemzeti Tanácshoz és megszervezték a Munkástanácsot. (november) A szerb katonaság megszállta Újszegedet. (November 24.) A belgrádi konvenció alapján francia katonaság szállja meg Szegedet. (December 31.)

7 A szegedi utászok állásépítése. 1915
Sebesültek a feketeházi hadikórházban

8 Következmények Közvetlen következmények A napi kenyérfejadag 10 dkg.
Zár alá veszik az élelmiszerkészleteket. 1919 április 15. A franciák elzárják a várost a Tanácsköztársaságtól. 1919 május 28. Megszervezik az ellenkormányt. A szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek, követelik a munkáshatalom visszaállítását. 1919 július 13. Horthy Miklóst az Ábrahám-kormány kinevezi a Nemzeti Hadsereg parancsnokává. A Nemzeti hadsereg egységei elindulnak a Dunántúlra. A szegedi Ábrahám-kormány lemond a Friedrich-kormány javára. 1920 június 4. A trianoni békében megvont déli határ elvágta Szegedet a bácskai és bánáti jelentős városai és falusi kereskedelmi kapcsolataitól. Elvesztette Magyarország legjelentősebb kukoricatermelő területeit és sertéstenyésztő területeit.

9 Következmények Hosszú távú következmények
15 hónapi szünet után a régi önkormányzat helyreáll, a városi közgyűlés összeül. December 31.: Szeged népessége fő. Területe kh. Szeged kiterjedése 814 km2 . A tanyák 16 kapitánysághoz tartoztak. 1921. augusztus 20/21. Éjjel a magyar csapatok az eddigi szerb megszállás alatt lévő Újszegedre bevonulnak. Hosszú távú következmények A város elvesztette iparának hátországát: Bácskát, Bánátot és a Temes-vidéket. Az ipari termelés a piacokat elveszítve visszaesik. A városi föld közel 70 ezer holdat tett ki. A város ekkor kapcsolta be a tanyavilágot forgalmába. Megszűnt közlekedési csomópont szerepe. Horthy kedvenc városaként állami támogatást kapott: egyetemi, egyházmegyei központ lett – jelentős a városi építkezés.

10 Következmények Források
Speyer-kölcsönbankok helyzete stabilizálódnak. 1928: Kendergyári sztrájka korszak legnagyobb munkabeszüntetése 1929: Nagy gazdasági válság a textilipar megroppan Szegeden. Források


Letölteni ppt "Szeged az első világháborúban"

Hasonló előadás


Google Hirdetések