Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger 2011. április 27-28.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger 2011. április 27-28."— Előadás másolata:

1 Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger 2011. április 27-28.

2 Keretek - rendszerek NAT és a kerettanterv NAT és a kerettanterv Képzési és kimeneti követelmények Képzési és kimeneti követelmények Központi validációs rendszer (KVR) Központi validációs rendszer (KVR) Országos képesítési keretrendszer (OKKR) Országos képesítési keretrendszer (OKKR)

3 Európai Képesítési Keretrendszer Olyan átfogó keretrendszer, amely világossá teszi az európai nemzeti képesítési keretek és rendszerek, valamint az azokban foglalt képesítések viszonyát, és ezáltal a nemzeti keretek, rendszerek közötti illeszkedési mechanizmusként, metakeretként szolgál.

4 Az Európai Képesítési Keretrendszer Célja, hogy segítse - az életen át tartó tanulás megvalósulását, - az életen át tartó tanulás megvalósulását, - az Európában megszerezhető képesítések összehasonlíthatóságát, - az Európában megszerezhető képesítések összehasonlíthatóságát, - segítse a munkaerő mobilitását. - segítse a munkaerő mobilitását. Európai Tanács (2004) állásfoglalás az EKKR kidolgozásának felgyorsítására. Európai Tanács (2004) állásfoglalás az EKKR kidolgozásának felgyorsítására. 2005: a tagországok megismerik és megvitatják az EKKR szakértői koncepcióját. 2005: a tagországok megismerik és megvitatják az EKKR szakértői koncepcióját. 2006 február: konferencia Budapesten → 2006 végére kialakuló végleges koncepció. 2006 február: konferencia Budapesten → 2006 végére kialakuló végleges koncepció. 2012-13: várható bevezetés. 2012-13: várható bevezetés.

5 Miért van szükség általában képesítési keretre? A képesítések tartalmának elemzése, megjelenítése és megértése A képesítések tartalmának elemzése, megjelenítése és megértése A hangsúly az eljárásokról a kimenetekre helyeződik (tanulási eredmények) A hangsúly az eljárásokról a kimenetekre helyeződik (tanulási eredmények) Természetes következménye Természetes következménye A tömeges képzésnek A tömeges képzésnek A tudás gyors fejlődésének és elévülésének A tudás gyors fejlődésének és elévülésének A nemzetköziesedésnek A nemzetköziesedésnek Az európai szintű célkitűzéseknek Az európai szintű célkitűzéseknek Elősegíti hogy az állampolgárok többféle módon juthassanak képesítésekhez (LLL) Elősegíti hogy az állampolgárok többféle módon juthassanak képesítésekhez (LLL) Kifejezi és rendszerezi az oktatás-képzés céljait Kifejezi és rendszerezi az oktatás-képzés céljait

6 Az EKKR felépítése 8 szint, amelyet egy-egy jellemzőcsoport határoz meg, amely az adott szintű képesítésekre vonatkozó tanulási eredményeket jelzi 8 szint, amelyet egy-egy jellemzőcsoport határoz meg, amely az adott szintű képesítésekre vonatkozó tanulási eredményeket jelzi Tudás: Az EKKR a tudást elméleti és/vagy tárgyi (faktuális) szempontból írja le. Tudás: Az EKKR a tudást elméleti és/vagy tárgyi (faktuális) szempontból írja le. Készségek: Az EKKR a készségeket kognitív (logikus, intuitív és kreatív gondolkodás használata) és gyakorlati (kézügyesség valamint módszerek, anyagok, eszközök és műszerek használata) szempontból írja le. Készségek: Az EKKR a készségeket kognitív (logikus, intuitív és kreatív gondolkodás használata) és gyakorlati (kézügyesség valamint módszerek, anyagok, eszközök és műszerek használata) szempontból írja le. Kompetencia: Az EKKR a kompetenciát a felelősség és az autonómia szempontjából írja le Kompetencia: Az EKKR a kompetenciát a felelősség és az autonómia szempontjából írja le

7 TUDÁS KÉSZSÉGEK KOMPTENCIA

8 Nemzeti keret (OKKR) Egységes leírás, amely nemzeti szinten az egész oktatási-képzési rendszerre vonatkozóan - nemzetközileg is érthető és koherens módon - határozza meg és illeszti össze a megszerezhető képesítéseket, és meghatározza az adott rendszerben megszerezhető képesítések egymáshoz való viszonyát.

9 Keret és keret OKKR A hazai realitásokhoz igazodik. A hazai realitásokhoz igazodik. A nemzeti hatóságok/szervezetek működtetik. A nemzeti hatóságok/szervezetek működtetik. Leírja az adott oktatási rendszer képesítéseit és azok kapcsolódásait. Leírja az adott oktatási rendszer képesítéseit és azok kapcsolódásait. EKKR Megkönnyíti a kölcsönös elismerést, a rendszerek közötti mozgást. Tanulási kimenetekre épülő, semleges referenciapont. Meghatározza az új típusú nemzeti képesítési keretek általános szerkezetét.

10 OKKR OKKR Sajátos illesztőrendszer. Lehetővé teszi, hogy: - a hazai képesítésekről eldöntsük, valóban célszerűnek látszó tanulási eredményekre épülnek-e - eldöntsük, hogy az európai elvárásoknak megfelelő szintet tükröznek-e - kiépíthessük a képesítések egymásra épülő rendszerét, - összehasonlíthassuk saját képesítéseinket az EU országokban kiadott képesítésekkel

11 AZ OKKR szerkezete TudásKépességAttitűdökAutonómia és felelősség 1. szint 2. szint… 8. szint

12 Alágazatok szerepe SzintAlágazat 1.Közoktatás 2.Közoktatás 3. Közoktatás, szakképzés 4. 5. Szakképzés, felsőoktatás 6. Felsőoktatás, szakképzés 7.Felsőoktatás 8.Felsőoktatás

13 Eredmények Az OKKR kidolgozása kapcsán használandó fogalmak összegyűjtése és értelmezése, egységes fogalomtár kialakítása. Az OKKR kidolgozása kapcsán használandó fogalmak összegyűjtése és értelmezése, egységes fogalomtár kialakítása. A felsőoktatási alágazat keretében folyó képzések képzési és kimeneti követelményeinek áttekintése, az OKKR létrejövő szintkövetelményeivel való harmonizálás lehetőségének elemzése. A felsőoktatási alágazat keretében folyó képzések képzési és kimeneti követelményeinek áttekintése, az OKKR létrejövő szintkövetelményeivel való harmonizálás lehetőségének elemzése. Az OKKR szintjeire vonatkozó leírások elkészítése valamennyi oktatási alágazat képviselőinek bevonásával. Az OKKR szintjeire vonatkozó leírások elkészítése valamennyi oktatási alágazat képviselőinek bevonásával.

14 KVR Az előzetes tudás ( formális, nem formális, informális), elismerésének lehetősége Az előzetes tudás ( formális, nem formális, informális), elismerésének lehetősége Mit? → Hogyan? → Mibe? Mit? → Hogyan? → Mibe?


Letölteni ppt "Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger 2011. április 27-28."

Hasonló előadás


Google Hirdetések