Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

M I AZ, AMIT ÉN TUDOK A KÖZÉTKEZTETÉSRŐL B AGYINSZKI Z OLTÁNNÉ S IÓFOK, 2014. OKTÓBER 21.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "M I AZ, AMIT ÉN TUDOK A KÖZÉTKEZTETÉSRŐL B AGYINSZKI Z OLTÁNNÉ S IÓFOK, 2014. OKTÓBER 21."— Előadás másolata:

1 M I AZ, AMIT ÉN TUDOK A KÖZÉTKEZTETÉSRŐL B AGYINSZKI Z OLTÁNNÉ S IÓFOK, 2014. OKTÓBER 21.

2 M ÚLT ÁNTSZ ajánlás (2011. augusztus 2.) Kutatás (2013.) – Bagyinszki Zoltánné – NRSZH – Fővárosi Önkormányzat Szociálpolitikai Osztály Jogszabály tervezet véleményezése (2013. május 8.)  1/2000 (I.7.) SZCSM r. 45.§ (2) legalább napi 3x-i étkezés, ebből egy alkalommal meleg étel

3 A KÉRDŐÍV KITÖLTŐINEK SZÁMA

4 A KÖZÉTKEZTETÉS KUTATÁSBAN RÉSZTVEVŐK TERÜLETI ELOSZLÁSA

5 K ÜLÖNBÖZŐ ÉTKEZÉSI CSOPORTOK ELŐFORDULÁSÁNAK ARÁNYA (%)

6 A Z ELLÁTOTT SZEMÉLYEK KORCSOPORTONKÉNTI MEGOSZLÁSA (%)

7 A KITÖLTŐK ÉTKEZÉSI FORMA ÉS KORCSOPORT SZERINTI BONTÁSBAN MEGADOTT CSOPORTJAINAK MEGOSZLÁSA Étkezési forma korcsoport Össze- sen -0-1 éves1-3 éves4-6 éves 7-14 éves 15-18 éves 19-69 éves 70 év felett - 800000008 bölcsődei étkezés 04710000075 egész napos étkezés 001399174584 napi négyszeri étkezés 00002031015 napi háromszori étkezés 00015913355113 napi egyszeri étkezés 000122251040 Összesen 847219221278120335

8 J ELEN EMMI rendelet 37/2014. (IV.30.) (2014. április 30.) „R” módosítás – 2014. szeptember 1. / Bevezetés – 2015. július 1. (8.§) / Felhasználási előírások – 2016. december 13-tól az étlapon fel kell tüntetni:  energiatartalom  számított sótartalom

9 J ÖVŐ Sótartalom – lecsökken napi 5 gr (2014-2020.) Étlapon – megjelenik a számított energiatartalom és sótartalom, Telítetlen zsírsavak, cukortartalom, allergén összetevők (2016.12.13-tól) Élelmezésvezető Dietetikus – kötelező továbbképzés 5 évente (első alkalom 3 éven belül / OÉTI) Előírt napi bevitel (kcal/nap/fő) 70 év felett 2000-2400 kcal

10 2015. JANUÁR 1. Közétkeztetés bevezetése Cél: megfelelni a jogszabályi előírásoknak Adott: a személyi-szakmai feltétel a tárgyi feltétel (berendezés, eszköz) Költségvetés tervezés – rendező elv!! Ezért elmarad pl.tisztasági festés textília beszerzés bútorpótlás és csere

11 M IT TETTÜNK M I ? Jogszabály véleményezés OÉTI ÁNTSZajánlások tanulmányozása KÖZSZÖV 2011. augusztus 1. – december 31. – só – cukor – magas zsírtartalmú tejföl csökkentés

12 Kutatás (  100 idős otthon) – 2013. április-május  összegző szakértői vélemény (EMMI/2013. május 8.) Raktárfelület (2013.) Hűtőkapacitás(2013.) Konyhai gépek cseréje (2014.) Számítógépes program fejlesztése (2014.) Próbafőzés és kóstolás (2013.09.hó, 2014.09- 10.hó) Értékelés Diétás szakács képzés (2013. június) Egészségmegőrző Hét (tavasz – ősz / évente)

13 Lakógyűlés – Élelmezési Bizottsági ülés (2014. február – április)  Tájékoztatás  Elégedettség mérés Brainstorming – mint probléma megoldó modell  Élelmezési csoport  Egészségügyi vezetők – dietetikus  Intézeti vezető menedzsment Értékelés (2014.június – július) Új ételek az étlapon

14 É TLAP ( MINTA )

15 2014. SZEPTEMBER 1. Sószórók megszüntetése Táblák az egészséges életmódról Számítógépes tápanyag kimutatás Új étrendek bevezetése Új termékkutatás Újszerű étlapok alkalmazása 2015. évi költségvetés előkészítés – EU-s összeghatár jelenleg napi 400.-Ft+áfa (nyersanyagnorma) Napi 4x-i étkezés és diéta biztosított Adagolási útmutató

16 E LLÁTOTTI ELÉGEDETTSÉG 2014. III. NEGYEDÉV 90%-ban jó minősítés az étkezésekre 6%-ban elfogadható 4%-ban rossz 400 fő részvételével 2015. januártól kb. 100.-Ft+áfa többlet szükséges a teljes körű jogszabályi működtetéshez.

17 V ESZÉLYEK ( ÁLTALÁNOSSÁGBAN ) N EM SAJÁT FŐZŐKONYHA, CSAK TÁLALÓ KONYHA Tárolás Önellenőrzés – ételminta akkreditált labor általi ellenőrzése (min. 2 év) – vízminta vétel HACCP minősítés (2 évente) K ÖZPONTI FŐZŐHELY Akár 80 km távolság Ételszállítás – minőség Napi min. 3 szállítás R-T / E / U-V Személyi feltétel: Kistelepülések – dietetikus szakember hiány Magyarországos OKJ-s diétás szakácsképzés ?????

18 E LLÁTOTTAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTVÁLTOZÁSA (2008- TÓL ) GSZV Önálló étkező fogazat hiánya Újszerű ételkészítési technológia Gyümölcs (szőlő, szilva, körte, alma) pépesítése? – félrenyelés veszélye! Hagyományok, tájjelleg (pl. vasi dödölle) Vad, hal, nyúl? Kérheti az ellátott a napi étkezésből a kivételét  térítési díj? – bevételi kiesés?  jogszabály: 29/1993. (II.17.) Korm.r. 29.§ (3)

19 Magasabb létszám a munkavállalói oldalon Élelmezési csoport / ételtechnológia miatt Kiszolgálás – tálalás Ápoló gondozó személyzet / segítséggel étkezők miatt Új technológiai eljárások Új gépek – költségek Rezsiköltség Munkavállalói bérköltségek képzési költségek Beszerzési nehézségek Szezonális zöldség – gyümölcs egész évben naponta Magyar termék? – őstermelő? – közbeszerzés?

20 Ö SSZEGEZVE Az idősek otthonaira nem „húzható” rá az un. MINTA MENZA Az időskorúak, adott egészségi és értelmi állapotban kerülnek az otthonba 70-90 éves idős emberek, akinek az egészséges életmódra „nevelése” nem járható út Pazarlás veszélye! Növekvő diéták száma Fegyelmezett, törvénytisztelő magatartás – a rendszer bevezetése ?????????? (De milyen ellenőrzés és szankció várható?)

21 K ÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET


Letölteni ppt "M I AZ, AMIT ÉN TUDOK A KÖZÉTKEZTETÉSRŐL B AGYINSZKI Z OLTÁNNÉ S IÓFOK, 2014. OKTÓBER 21."

Hasonló előadás


Google Hirdetések