Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

M I AZ, AMIT ÉN TUDOK A KÖZÉTKEZTETÉSRŐL B AGYINSZKI Z OLTÁNNÉ S IÓFOK, 2014. OKTÓBER 21.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "M I AZ, AMIT ÉN TUDOK A KÖZÉTKEZTETÉSRŐL B AGYINSZKI Z OLTÁNNÉ S IÓFOK, 2014. OKTÓBER 21."— Előadás másolata:

1 M I AZ, AMIT ÉN TUDOK A KÖZÉTKEZTETÉSRŐL B AGYINSZKI Z OLTÁNNÉ S IÓFOK, OKTÓBER 21.

2 M ÚLT ÁNTSZ ajánlás (2011. augusztus 2.) Kutatás (2013.) – Bagyinszki Zoltánné – NRSZH – Fővárosi Önkormányzat Szociálpolitikai Osztály Jogszabály tervezet véleményezése (2013. május 8.)  1/2000 (I.7.) SZCSM r. 45.§ (2) legalább napi 3x-i étkezés, ebből egy alkalommal meleg étel

3 A KÉRDŐÍV KITÖLTŐINEK SZÁMA

4 A KÖZÉTKEZTETÉS KUTATÁSBAN RÉSZTVEVŐK TERÜLETI ELOSZLÁSA

5 K ÜLÖNBÖZŐ ÉTKEZÉSI CSOPORTOK ELŐFORDULÁSÁNAK ARÁNYA (%)

6 A Z ELLÁTOTT SZEMÉLYEK KORCSOPORTONKÉNTI MEGOSZLÁSA (%)

7 A KITÖLTŐK ÉTKEZÉSI FORMA ÉS KORCSOPORT SZERINTI BONTÁSBAN MEGADOTT CSOPORTJAINAK MEGOSZLÁSA Étkezési forma korcsoport Össze- sen -0-1 éves1-3 éves4-6 éves 7-14 éves éves éves 70 év felett bölcsődei étkezés egész napos étkezés napi négyszeri étkezés napi háromszori étkezés napi egyszeri étkezés Összesen

8 J ELEN EMMI rendelet 37/2014. (IV.30.) (2014. április 30.) „R” módosítás – szeptember 1. / Bevezetés – július 1. (8.§) / Felhasználási előírások – december 13-tól az étlapon fel kell tüntetni:  energiatartalom  számított sótartalom

9 J ÖVŐ Sótartalom – lecsökken napi 5 gr ( ) Étlapon – megjelenik a számított energiatartalom és sótartalom, Telítetlen zsírsavak, cukortartalom, allergén összetevők ( tól) Élelmezésvezető Dietetikus – kötelező továbbképzés 5 évente (első alkalom 3 éven belül / OÉTI) Előírt napi bevitel (kcal/nap/fő) 70 év felett kcal

10 2015. JANUÁR 1. Közétkeztetés bevezetése Cél: megfelelni a jogszabályi előírásoknak Adott: a személyi-szakmai feltétel a tárgyi feltétel (berendezés, eszköz) Költségvetés tervezés – rendező elv!! Ezért elmarad pl.tisztasági festés textília beszerzés bútorpótlás és csere

11 M IT TETTÜNK M I ? Jogszabály véleményezés OÉTI ÁNTSZajánlások tanulmányozása KÖZSZÖV augusztus 1. – december 31. – só – cukor – magas zsírtartalmú tejföl csökkentés

12 Kutatás (  100 idős otthon) – április-május  összegző szakértői vélemény (EMMI/2013. május 8.) Raktárfelület (2013.) Hűtőkapacitás(2013.) Konyhai gépek cseréje (2014.) Számítógépes program fejlesztése (2014.) Próbafőzés és kóstolás ( hó, hó) Értékelés Diétás szakács képzés (2013. június) Egészségmegőrző Hét (tavasz – ősz / évente)

13 Lakógyűlés – Élelmezési Bizottsági ülés (2014. február – április)  Tájékoztatás  Elégedettség mérés Brainstorming – mint probléma megoldó modell  Élelmezési csoport  Egészségügyi vezetők – dietetikus  Intézeti vezető menedzsment Értékelés (2014.június – július) Új ételek az étlapon

14 É TLAP ( MINTA )

15 2014. SZEPTEMBER 1. Sószórók megszüntetése Táblák az egészséges életmódról Számítógépes tápanyag kimutatás Új étrendek bevezetése Új termékkutatás Újszerű étlapok alkalmazása évi költségvetés előkészítés – EU-s összeghatár jelenleg napi 400.-Ft+áfa (nyersanyagnorma) Napi 4x-i étkezés és diéta biztosított Adagolási útmutató

16 E LLÁTOTTI ELÉGEDETTSÉG III. NEGYEDÉV 90%-ban jó minősítés az étkezésekre 6%-ban elfogadható 4%-ban rossz 400 fő részvételével januártól kb Ft+áfa többlet szükséges a teljes körű jogszabályi működtetéshez.

17 V ESZÉLYEK ( ÁLTALÁNOSSÁGBAN ) N EM SAJÁT FŐZŐKONYHA, CSAK TÁLALÓ KONYHA Tárolás Önellenőrzés – ételminta akkreditált labor általi ellenőrzése (min. 2 év) – vízminta vétel HACCP minősítés (2 évente) K ÖZPONTI FŐZŐHELY Akár 80 km távolság Ételszállítás – minőség Napi min. 3 szállítás R-T / E / U-V Személyi feltétel: Kistelepülések – dietetikus szakember hiány Magyarországos OKJ-s diétás szakácsképzés ?????

18 E LLÁTOTTAK EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTVÁLTOZÁSA (2008- TÓL ) GSZV Önálló étkező fogazat hiánya Újszerű ételkészítési technológia Gyümölcs (szőlő, szilva, körte, alma) pépesítése? – félrenyelés veszélye! Hagyományok, tájjelleg (pl. vasi dödölle) Vad, hal, nyúl? Kérheti az ellátott a napi étkezésből a kivételét  térítési díj? – bevételi kiesés?  jogszabály: 29/1993. (II.17.) Korm.r. 29.§ (3)

19 Magasabb létszám a munkavállalói oldalon Élelmezési csoport / ételtechnológia miatt Kiszolgálás – tálalás Ápoló gondozó személyzet / segítséggel étkezők miatt Új technológiai eljárások Új gépek – költségek Rezsiköltség Munkavállalói bérköltségek képzési költségek Beszerzési nehézségek Szezonális zöldség – gyümölcs egész évben naponta Magyar termék? – őstermelő? – közbeszerzés?

20 Ö SSZEGEZVE Az idősek otthonaira nem „húzható” rá az un. MINTA MENZA Az időskorúak, adott egészségi és értelmi állapotban kerülnek az otthonba éves idős emberek, akinek az egészséges életmódra „nevelése” nem járható út Pazarlás veszélye! Növekvő diéták száma Fegyelmezett, törvénytisztelő magatartás – a rendszer bevezetése ?????????? (De milyen ellenőrzés és szankció várható?)

21 K ÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET


Letölteni ppt "M I AZ, AMIT ÉN TUDOK A KÖZÉTKEZTETÉSRŐL B AGYINSZKI Z OLTÁNNÉ S IÓFOK, 2014. OKTÓBER 21."

Hasonló előadás


Google Hirdetések