Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az EDRPrio rendszer bemutatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az EDRPrio rendszer bemutatása"— Előadás másolata:

1 Az EDRPrio rendszer bemutatása
Előadó: Herőczi Sándor r. alezredes JNSZ MRFK

2 Rádiós, mobiltelefonos lekérdezés az ügyelettől.
Mit használtunk az EDRPrio előtt? Rádiós, mobiltelefonos lekérdezés az ügyelettől. Lassú, több lekérés esetén még lassabb Akciók esetén kell még ember Naplózási problémák (füzetbe)

3 Miért fejlesztettük ki az EDRPrio rendszert?
Az ügyeletek tehermentesítése. Lekérések párhuzamosan időveszteség nélkül. A válaszidő csökken, másodpercek alatt megjön. Korrekt naplózás. Szakmai kihívás.

4 Kik fejlesztették ki az EDRPrio rendszert?
JNSZ MRFK: rádiós és informatikai szakemberei A rendőri szakma képviselői RZS web service: RZS fejlesztők Nagyon sokat segítettek: Cassidian, Sagem, PRO M vezetői és szakemberei Magyarországon a második szervezet vagyunk, ami megkapta a Cassidien-től (most AIRBUS Defense and Space) a TWISP partnerséget.

5 EDRPrio rendszer felépítése
Tetra SDS interface WAP interface Police LAN EDRPrio szerver RZS webservice RZS adatbázis Hermon, SIS KEKKH

6 EDRPrio rendszerben használható eszközök
Megfelelően felprogramozott Sepura EDR kézirádió (önállóan) Megfelelően felprogramozott EADS EDR kézirádió (önállóan) Sepura vagy Motorola rádióhoz kapcsolt laptop (PC kliens)

7 Az EDRPrio rendszer működése
Az EDRPrio a Robotzsaru rádiós interfészének tekinthető Miért? A felhasználót az RZS rendszer azonosítja A lekérdezéseket az RZS rendszer naplózza A lekérdezésekből az RZS rendszerben intézkedés készíthető

8 Lekérdezési lehetőségek, elérhető adatok
Elérhető adatbázisok: Hermon körözési rendszer, SIS nemzetközi körözési rendszer, KEKKH jármű, személy és okmány adattárak. Elérhető adatok: Gépjármű adatok Személyi adatok Okmány adatok

9 Elérhető adatok Gépjármű adatok Forgalmi rendszám, Gyártmány, Típus,
Körözési adat (körözik, nem körözik), miért körözik Szín, Tulajdonos neve, Tulajdonos címe, Kötelező Gépjármű Felelősségbiztosítás kötvény száma.

10 Elérhető adatok Személyi adatok Név (vezetéknév, keresztnév),
Leánykori név (vezetéknév, keresztnév), Anya neve (vezetéknév, keresztnév), Születési hely, Születési dátum, Lakcím , Körözési adat (körözik, nem körözik).

11 Elérhető adatok Személyhez kapcsolódó okmányok Személyi igazolvány
Vezetői engedély Okmány száma, Név (vezetéknév, keresztnév), Leánykori név (vezetéknév, keresztnév), Érvényességi idő, Okmányhoz kapcsolódó egyéb információ, ha rendelkezésre áll! Okmány száma, Név (vezetéknév, keresztnév), Leánykori név (vezetéknév, keresztnév), Érvényességi idő, (kategória!) Kategória, Okmányhoz kapcsolódó egyéb információ, pl. eltiltás, eltiltás időtartama stb.

12 Használat Bejelentkezés
A rendszer használatához a felhasználónak be kell jelentkezni. A bejelentkezés két módon lehetséges. Bejelentkezés rádión keresztül Sepura rádió EADS rádió RZS név RZS jelszó Szemszám KEKKH jelszó Szervkód OK

13 Használat Bejelentkezés Bejelentkezés WEB-en keresztül

14 Használat Lekérdezés indítása
A lekérdezések űrlapok kitöltésével indíthatók! Személy lekérdezés személyi szám alapján Gépjármű lekérdezés

15 Használat Lekérdezés indítása
A lekérdezések űrlapok kitöltésével indíthatók! Személy lekérdezés

16 Válaszok Személy lekérdezés

17 Válaszok Gépjármű lekérdezés

18 Válaszok Vezetői engedély

19 Válaszok Személyi igazolvány

20 Válaszok WAP-on keresztül
Rendszám: XXX000 Rendszám kategória: NORMÁL I. - (BBB)NNN Jármű fajtája: SZEMÉLYGÉPKOCSI Körözik: IGEN Gyártmány: UAZ Típus: PUTTONYOS Szín: TEREP Motorszám: PPP222 Alvázszám: GGGG JJJJJ Forg. eng. szám: HHHH223311 Forg. érv.: Üzembentartó: GIPSZ JAKAB Üzembentartó cím: 1001 NEKERESD KÖKÖRCSIN U 1 Tulajdonos: GIPSZ JAKAB Tulajdonos cím: 1001 NEKERESD KÖKÖRCSIN U 1 Biztosító: OTP-Garancia Biztosító Rt. Szerződő: GIPSZ JAKAB Lakcím: 1001 NEKERESD KÖKÖRCSIN U 1 Biztosítás kezdete: KGFB szám:

21 Találat esetén szükséges az adatok egyeztetése az ügyelettel!
Válaszok Találat esetén szükséges az adatok egyeztetése az ügyelettel!

22 Az EDRPrio rendszer használatának feltételei:
Személyi Feltételek: A rendszert használni kívánó személynek az alábbi rendszerekhez érvényes felhasználónévvel és jelszóval kell rendelkeznie: Robotzsaru, KEKKH Jármű, személy és okmány adattárak. Technikai feltétel: SDA alkalmazással felprogramozott Sepura Tetra rádió, WAP böngészővel ellátott megfelelően beállított tetszőleges terminál

23 Az EDRPrio rendszer biztonsági felépítése
az SDS kiszolgáló csak a felhasználó által sikeresen hitelesített készüléktől fogad el SDS üzenetet. A felhasználó hitelesítése során az adatbázis hozzáféréshez szükséges bejelentkező nevek és jelszavak megadásával igazolni kell, hogy jogosult az adatbázisokhoz történő hozzáféréshez. Amennyiben a felhasználónevek és jelszavak ellenőrzése sikeres, a rendszer a felhasználót egy az EDR rendszerben egyedi rádióhívószámhoz rendeli.

24 Az EDRPrio rendszer biztonsági felépítése
Egy felhasználó csak egy hívószámhoz rendelhető hozzá. A hitelesítés jelenlegi beállítás szerint 12 óráig tart, tehát ezen időtartamon belül nem kell újra elvégezni, a lekérdezések indításához viszont a Robotzsaru jelszó megadása minden esetben szükséges. Amennyiben a felhasználó egy másik rádiókészüléket kíván használni a lekérdezésekhez, a hitelesítést ismételten el kell végeznie, ekkor az előző rádiókészülék hitelesítése törlődik. A rendszer biztonságát tovább növeli, hogy a rádiókészülék csak a programozás során beállított, a felhasználó által nem megváltoztatható ISSI számról fogad el, illetve csak erre a számra küld SDS üzenetet.

25 Atdatvédelmi kérdések
A megfelelően beépített biztonsági elemekkel (minden lekérdezés előtt a rendszer kéri a RZS jelszót és naplóz) megakadályozható, hogy illetéktelen személyek lekérdezést hajtsanak végre. Minden lekérdezés (a felhasználó hitelesítés is lekérdezés) a Robotzsaru rendszerben naplózva van. A naplózó rendszer megfelelő szervek által auditált, így minden szervnél (ügyészség, bíróság, stb.) elfogadott, hiteles adatokat szolgáltat. A lekérdező személy a Robotzsaru rendszerhez csatlakozik, azon keresztül hajtja végre a lekérdezést, így a Robotzsaru a lekérdezést naplózza, és a szükséges ideig bármikor visszakereshető a lekérdezés személyhez kötötten. A rendszer adatvédelmi szempontból biztonságos, a törvényben előírt szükséges naplózási kötelmeknek eleget tesz.

26 Az EDRPrio rendszer tesztelésének tapasztalatai
Egyszerű alkalmazás, Gyors nyomógombos kezelőfelület, lekérdezési válaszok megbízhatósága a lekérdezés válaszideje gyors, intézkedések ideje rövidebbé vált. a lekérdezések utáni manuális nyilvántartás, az adatok többszöri rögzítése megszűnik, mivel a Robotzsaru rendszer az első lekérdezést már teljes adattartalommal rögzíti és nyilvántartja.

27 Az EDRPrio rendszer használatának tapasztalatai
A felhasználók többsége szívesen használja. A hatékonysága miatt országos használat elrendelve. Voltak problémák körözési találatokkal. (Elhárítva) Voltak problémák az IP adatátvitellel. (Elhárítva) Lekérdezés szám állandósult napi között A hordozható számítógépes változat rendkívül hatékony. Alkalmaztuk körözési akciók során, EÁP-ok felállításánál. Egyértelműen bizonyossá vált számunkra, hogy az EDRPrio rendszer bevezetése mind a közterületen, mind az ügyeleten leegyszerűsíti és hatékonyabbá tette mind a bűnügyi mind a rendészeti munkát.

28 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Az EDRPrio rendszer bemutatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések