Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Seite 118.11.2014 Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Seite 118.11.2014 Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában."— Előadás másolata:

1 Seite 118.11.2014 Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában

2 2008/98/EK hulladék-keretirányelv 6. preambulumbekezdés: Minden hulladékgazdálkodási politika elsődleges célja a hulladékkeletkezés és -gazdálkodás emberi egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatásainak minimalizálása kell, hogy legyen. A hulladékpolitikának az erőforrások felhasználásának csökkentésére kell törekednie, és előnyben kell részesítenie a hulladékhierarchia alkalmazását.

3 2008/98/EK hulladék-keretirányelv 7. preambulumbekezdés: A Tanács a közösségi hulladékgazdálkodási stratégiáról szóló 1997. február 24-i állásfoglalásában megerősítette, hogy … az újrahasználatot és az anyagi újrafeldolgozást kell előnyben részesíteni a hulladék energetikai hasznosításával szemben, amennyiben ezek nyújtják a legjobb ökológiai lehetőségeket.

4 2008/98/EK hulladék-keretirányelv 11. cikk A tagállamok meghozzák a megfelelő intézkedéseket a termékek újrahasználatának és az újrahasználatra való előkészítési tevékenységeknek a támogatására, különösen az újrahasználati és javító hálózatok kiépítésének és támogatásának ösztönzése, valamint gazdasági eszközök, beszerzési kritériumok, számszerűsített célok, illetve egyéb intézkedések használata révén.

5 Hulladék-keretirányelv – 2002-es hulladékgazdálkodási törvény Ötlépcsős hulladékhierarchia 1.a hulladék keletkezésének megelőzése 2.újrahasználatra való előkészítés 3.újrafeldolgozás 4.egyéb hasznosítás, pl. energetikai hasznosítás 5.ártalmatlanítás A rangsor a törvényhozóra érvényes. A hulladékhierarchiától való eltérés lehetséges.

6 2002-es hulladékgazdálkodási törvény Fogalmak: „Újrahasználat“olyan művelet, amelynek révén a nem hulladéknak számító termékeket vagy alkatrészeket újra felhasználják arra a célra, amelyre eredetileg szolgáltak. Pl. a ruhadarabokat odaadjuk a szomszédasszony gyerekeinek használtruha-boltok

7 2002-es hulladékgazdálkodási törvény Fogalmak: „újrahasználatra való előkészítés“ alatt azokat az ellenőrzési, tisztítási és javítási hasznosítási műveleteket értjük, amelyek során a már hulladékká vált terméket vagy alkatrészt előkészítik annak érdekében, hogy bármilyen egyéb előkezelés nélkül újra felhasználják; Pl. kisebb bútorok, elektromos készülékek stb. leadása a hulladékanyag-gyűjtő központban

8 2002-es hulladékgazdálkodási törvény A hulladékstátusz megszűnése: Az anyagok rendszerint addig számítanak hulladéknak, amíg megengedett módon közvetlenül nyersanyagokat vagy elsődleges termékeket helyettesítő anyagként használják őket Az újrahasználatra való előkészítés esetén: A hulladékstátusz a hasznosítási eljárás befejezésével szűnik meg (ellenőrzés, tisztítás, javítás)

9 2002-es hulladékgazdálkodási törvény Az újrahasználati (re-use) üzemek jogai és kötelességei: A tartományi főnök engedélye (24a §) Feljegyzési kötelezettség (17. § a hulladékmérleg-rendelettel összefüggésben) Jelentési kötelezettség (éves hulladékmérleg 21. § a hulladékmérleg-rendelettel összefüggésben) A hulladékkezelési kötelezettség betartása (15. és 16. §)

10 2002-es hulladékgazdálkodási törvény Létesítményengedély: A hulladékkezelést végző létesítmények a hulladékgazdálkodási törvény értelmében rendszerint engedélykötelesek. Az elhasználódott járművek, használt eletromos és eletkronikus készülékek és göngyölegek újrahasználatra előkészítő létesítményenek (javítóműhelyeknek beleértve a kapcsolódó szétszerelési munkálatokat) nincs szükségük a hulladékgazdálkodási törvény szerinti engedélyre, amennyiben az iparjog vonatkozik rájuk.

11 A hulladék keletkezésének elkerülésére irányuló 2011- es program Projektek:  Recycling-építőanyag-rendelet kidolgozás alatt  „A hasznosítást szem előtt tartó bontás“ szabvány kidolgozás alatt  „Épületigazolás“ tanulmány  Az újrahasználat (re-use) ösztönzése (pl. a projektet illetően az építőelemek újrahasználata)  Az élelmiszerek kezdeményezése értékes  „Mondd el a többször használatos úton“ kampány (italcsomagolások)

12 Köszönöm a figyelmüket! Mag. Christine Hochholdinger  Christine.Hochholdinger@Lebensministerium.at www.abfallwirtschaft www.bundesabfallwirtschaftsplan.at


Letölteni ppt "Seite 118.11.2014 Az újrahasználat jogi keretfeltételei Ausztriában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések