Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A világ “Ókori ” hét csodájából 6 már nem létezik napjainkban.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A világ “Ókori ” hét csodájából 6 már nem létezik napjainkban."— Előadás másolata:

1 A világ “Ókori ” hét csodájából 6 már nem létezik napjainkban.
Ezek eltüntek a természeti katasztrófák, az emberi gonoszság, és az idő vasfoga miatt is. Nézzük meg ezeket.

2 1. ZEUSZ SZOBRA Olimpia városában volt,Görögország nyugati partvidékén, Athéntől 150 km.re.

3 2. ARTEMISZ TEMPLOMA Az ókori Efesz-ben volt, a mai Törököszág területén, Selkuc városa mellett.

4 3. SZEMIRAMISZ FÜGGŐKERTJEI
Babilonban voltak, az Eufratésztől keletre, Bagdadtól kb. 50 km.-re.

5 4. A RHODOSZI KOLOSSZUS A görög Rhodosz szigetének kikötőjét őrízte. A sziget Kis-Ázsiában van ahol az Égei-tenger találkozik a Földközi-tengerrel.

6 5. A HALIKARNAI MAUZÓLEUM.
A mai Bodrum mellett épült, Törökország délnyugati részén.

7 6. AZ ALEXANDRIAI VILÁGÍTÓTORONY
Egy kis, Pharosz nevű szigeten volt, az egyiptomi Alexandria városa mellett.

8 7.AZ EGYIPTOMI PIRAMISOK.
Az ókor csodái közül csak ezek maradtak fenn 45 évszázadon keresztül.

9 Nézzük meg ezeket is: NEMRÉG MEGSZAVAZTÁK A 7 Újabb építészeti csodát
(a sok ma is létező építészeti csodából). Nézzük meg ezeket is:

10 1. A NAGY KINAI FAL A Nagy kínai Fal, a világ egyik leggrandiózusabb építménye,hossza kb km, és Kína keleti részétől a nyugatiig húzódik. Több mint 2000 éves létezése alatt egyes részei ma már csak romok, más részei pedig egyszerüen eltüntek.

11 A Fal építése nagyon hosszú ideig tartott. Az i. e. 7
A Fal építése nagyon hosszú ideig tartott. Az i.e század között a különböző tartományok hadszíntérré változtatták Kínát. Ahhoz, hogy kivédhessék az északról fenyegető nomádok támadását, a Yau, Zhao és Qin tartományok az északi határokra védelmi falakat építettek. I.e. 221-ben a Qin dinasztia első császára egyesítette az országot, összekötötte az elszórtan épült falakat, sőt további részeket építtetett, így alkotta meg ezt az építészeti csodát. (Azt mondják, hogy az egyetlen építmény a Földön amely látszik a Holdról is.

12 Történelmi adataink szerint, az i. e
Történelmi adataink szerint, az i.e. VII századtól egészen a Ming dinasztia uralkodásáig (i.u ), több mint 20 tartomány és feudális uralkodó vett részt a Fal építésében. 1987-ben az UNESCO a Kulturális Világörökség listájára vette ezt a csodálatos építményt.

13 2. PETRA VÁROS RÓZSASZÍNŰ ROMJAI.
Jordánia legnagyobb kincse, miután közel 2000 évig létezett eldugottan a Nyugat szeme elöl. Johann Ludwig Burckhardt svájci utazó talált rá 1812-ben. A rózsaszínű város 162 mérföldre van a fővárostól, Aman-tól, a Mózes-völgyben épült egy hatalmas teraszra. A nabateus nemzetség legendás fővárosa volt.

14 Petra az “elveszett” város, a lenyűgöző, kőbe faragott homlokzataival.
Egy mély szurdokvölgyben van, a várost egy gyönyörű szoroson keresztül lehet megközelíteni. A szorosban 11 természetes szín kavalkádja fogadja a látogatót.

15 A több mint 2600 éves történelme alatt ez a régészeti lelet csodálatraméltó; mind masszív épikezési modja, a sziklába faragott rendszerek valamint a roppant ötletesen kiépített víz- és csatornahálózata miatt is, amelyek fennmaradtak napjainkig.

16 3. A MEGVÁLTÓ SZOBRA Jézus Krisztus szobra Rio de Janeiro felett emelkedik, a város legvonzóbb építménye. A Corcovado-hegyen, 710 m. magasságban helyezték el 1931-ben.

17 Rio de Janeiro-i Érsekség által elhangzott javaslat szerint 1921-ben készítettek egy olyan méretű szobrot amely látható a város minden pontjáról. Evvel akarták megtisztelni az elkövetkező évben tartandó 100 éves Brazíl Függetlenségi évfordulót.

18 4.MACHU PICCHU Az inkák fellegvára, amely a perui Andok-hegységben épült. A Machu Picchu romjait Hiram Bingham régész fedezte fel. A világ egyik legszebb, legtitokzatosabb régészeti lelete. A város kőből épült, az Andok két hegycsúcsának oldalai között, amelyek leérnek az amazoni őserdőkig.

19 A több száz kőből készült építményt 2761 m. magasságban építették
A több száz kőből készült építményt 2761 m. magasságban építették. A munkálatok az 1400-as évek elején kezdődtek. Kecsua nyelvből lefordítva, a Machu Picchu –”ősi hegycsúcs” a legendák és a mítoszok alapján korának legimádottabb szent helye volt. Kb. 610 m. magasságban a felhők betakarják a régi paloták, fürdők,templomok, gazdasági épületek és közel 150 ház romjait, amik nagyszerű állapotban maradtak meg napjainkig is. Sok téglaként felhasznált kőelem eléri az 50 tonna súlyt is. Olyan pontosan vannak kifaragva, hogy kötőanyagot sem használva egy kés pengéje sem fér el közöttük. Kétségen kívül a Machu Picchu mintapéldánya az építészet és a mérnöki munka harmóniájának.

20 5.CHICHEN ITZA A mayák híres városa, a mai Mexikó területén helyezkedik el. A volt maja erődítmény i.u. 800 körül épült. Legjelentősebb épülete, a Castillo egy négyzet alapú piramis, a csúcsán egy templommal. Ez a vár központja és az a “hely a mennyország mellett ahol az istenek laktak”.

21 Chichen-Itza az „Ígéret földje” a maja-tolték civilizáció egyik legfényesebb bizonyítéka.
Több épülete is van a leletnek.; a Kukulkan-piramis (El Castillo-a kastély), az 1000 oszlop tere, az Ovális Udvar Temploma, a Jaguár Temploma, a Harcosok Temploma, Chichen Itza Temploma, a Csillagászati Megfigyelő, a Vénusz Emelvény, az Ölyv és a Jaguár Emelvény, az út az áldozati helyhez, a Koponyák Emelvénye, A Szakállas Ember Temploma.

22 EL CASTILLO A 99 lépcső A piramist úgy építették, hogy a napéj-egyenlőség idején, a Nap egy kígyószerű árnyékot vet, majd az északi oldali lépcsőkön száll le.

23 CHICHEN ITZA Az 1000 oszlop

24 Bejárat A Harcosok Templomába

25 IGLESIA

26 A csillagászati megfigyelő

27 A Római Birodalom szimbolikus építménye.
6. A RÓMAI COLOSSEUM A Római Birodalom szimbolikus építménye. Eredetileg Flavius Amfiteátruma volt a neve, Vespasianus császár családi neve után, akinek uralkodása alatt kezdődtek el a munkálatok. A Római Birodalom leglenyűgözőbb épülete amely fennmaradt napjainkig, évente több százezer turista örömére.

28 Vespasianus császár, a Flavius dinasztia alapítója, i. u
Vespasianus császár, a Flavius dinasztia alapítója, i.u. 72-ben kezdte el az építkezési munkálatokat, de hét év után az épület még nem érte el a tervezett magasság háromnegyedét. Ezután Titus, a fia és trónörököse egy év alatt befejezte és fel is avatta az amfiteátrumot. Az átadási ünnepségek 100 napig tartottak.

29 A hatalmas aréna egy mesterséges tó helyére
Az elején vadállatok küzdöttek, majd emberek harcoltak a vadakkal, végül a gladiátorok egymással, életre-halálra. A hatalmas aréna egy mesterséges tó helyére épült, amely egy még Néró által épített park része volt Róma központjában, ebben volt a Domus Aurea és a Colossus szobra is.

30 A COLOSSEUM ÉJJEL Jelenleg az egyik legrégibb történelmi emlékmű, nyitott könyv a turisták számára. Néró gigantikus szobra, nagy valószínűséggel a Rhodosz-i Kolosszus ihletésére, adta az emlékmű nevét.

31 7. TAJ MAHAL MAUZOLEUM Khurram, más nevén Shah Jahan mogul császár építette, szeretett felesége, Mumtaz Mahal sírhelyeként.. India egyik legismertebb emlékműve aTaj Mahal (Taj Palotája), India grandiózus épülete.

32 A mauzóleumban található:
tibeti türkiz, yemeni agát, ceyloni zafir, perzsiai ametiszt, arábiai korall, kínai borostyán, oroszországi malakhit az Indiai Óceán gyöngyei. A lenyügözö halotti emlékmű építése 1642-ben kezdődött és a befejezéséig 20 ezer munkás több mint 22 évig dolgozott rajta.

33 A keleti oldal rózaszín árnyalatú, este felé pedig fehér-halványsárga.
Azt mondják, hogy a színek váltakozása a női természet hullámzásainak szimbóluma.

34 A Taj Mahal ma a legjobban megőrzött emlékmű a világon.

35 T Prof. Macsut Camelia G. Ş.,,Traian Demetrescu’’-Craiova Készítette:
Átvizsgálta:


Letölteni ppt "A világ “Ókori ” hét csodájából 6 már nem létezik napjainkban."

Hasonló előadás


Google Hirdetések