Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Objektum orientált programozás 2. Függvények és mutatók Nagy Szilvia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Objektum orientált programozás 2. Függvények és mutatók Nagy Szilvia."— Előadás másolata:

1 Objektum orientált programozás 2. Függvények és mutatók Nagy Szilvia

2 Függvények Sorrendben kell a függvényeket definiálni, a main rész előtt. A main is csak egy speciális függvény void, int, char …, vagy bármilyen változótípus lehet a függvény kimenete A függvény argumentumai tetszőleges típusú változók lehetnek, (akár üres bemenetel is előfordulhat) return adja meg a visszatérési értékeket.

3 Függvények Definíciójuk: void függvény( int argumentum1, int argumentum2){ parancsok; } Meghívásuk: függvény(változó1, változó2); példák

4 Függvények – változók Helyi változók: csak a függvényeken belül érvényesek. Deklarálásuk a függvényen belül történik. Globális változók: minden függvény eléri őket, meg tudja őket változtatni. Deklarálásuk a függvények előtt történik.

5 Függvények fejléce A program elején elegendő csak a függvény bemeneti és kimeneti változóinak típusát és a függvény nevét – azaz egy prototípust – megadni, a függvény teljes leírása kerülhet a program végére is. A program így áttekinthetőbb lesz, könnyen megtalálható a main rész. kimeneti típus fvnév( argumentumok ); … (programtörzs) a teljes függvényleírás (ismételt fejléccel)

6 Függvények fejléce hagyományos, program eleji leírás:

7 Függvények fejléce fejléces, program végi leírás:

8 Függvények külön állományban Egy-egy függvény több program számára is szükséges lehet. Ha külön fájlban van a függvény, elegendő csak meghívni, nem szükséges a teljes függvényt a programba másolni, megteszi helyettünk a fordító. fejlécfájl – típusa.h függvényfájl – típusa.c programban szerepel, hogy #include ”fvfájlnév.h”

9 Függvények külön állományban Főprogram

10 Függvények külön állományban Fejléc (header):

11 Függvények külön állományban Fejléc (header): Függvényfájl:

12 Függvények külön állományban Fordítás során –c kapcsolóval csak fordítjuk a.c típusú fájlokat, majd az így kapott.o kiterjesztésű fájlokat újrafordítjuk. pl. gcc –c atlagolofvdarabolt.c gcc –c atlagolo.c gcc atlagolofvdarabolt.o atlagolo.o

13 Mutatók Csak a memóriatartomány címére mutat Gépfüggő méret: a memóriacímkék mérete bitekben. Típusok: int *, char*, … Ha egy adott változóra szeretnénk mutatni: mutató=&adat; Meghívásuk: –Ha a mutató értékét szertnénk: mutató; –Ha amire mutat: *mutató;

14 Mutatók Tömböknél a tömb első elemére mutat rugalmas hosszúságú tömbök Mutatók alkalmasak függvények paramétereinek is: előny, hogy nem kell magát a változót elérhetővé tenni a függvény számára, így tulajdonképpen a mutatók helyettesíthetik a globális változókat. Sehova nem mutató NULL.

15 Mutatók – helyi és globális változók !! a kimenet: 12 a függvény nem fér a lokális változóhoz.

16 Mutatók – helyi és globális változók a kimenet: 13 értékadással a függvény kimenetét írtuk a szam változóba

17 Mutatók – helyi és globális változók a kimenet: 13 és 38 a globális változókat minden függvény módosíthatja.

18 Mutatók – helyi és globális változók a kimenet: 13 és 38 pointerekkel hívjuk meg a lokális változókat

19 Mutatók – stringek Tömböknél a tömb első elemére mutat rugalmas hosszúságú tömbök Karakterláncokra általában a mutatójukkal hivatkozunk, tipikusan rugalmas hosszúságú tömb a karakterlánc, csak az első elemre kell mutatni, a többi karakter megtalálható, és addig tart, amíg 0 karaktert nem talál. Veszély: ha nincs nulla karakter futási hiba.


Letölteni ppt "Objektum orientált programozás 2. Függvények és mutatók Nagy Szilvia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések