Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Dr Bajzák Tamásné fotóit saját képekkel kiegészítve idézem meg burgenlandi kirándulásunkat ezzel a diasorozattal. AUTOMATA FRAKNÓ VÁRA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Dr Bajzák Tamásné fotóit saját képekkel kiegészítve idézem meg burgenlandi kirándulásunkat ezzel a diasorozattal. AUTOMATA FRAKNÓ VÁRA."— Előadás másolata:

1

2 Dr Bajzák Tamásné fotóit saját képekkel kiegészítve idézem meg burgenlandi kirándulásunkat ezzel a diasorozattal. AUTOMATA FRAKNÓ VÁRA

3 Burg Forchtenstein-FRAKNÓ VÁRA Fraknó vára Burgenland jelképe. A 13. században határvárként építették a Rozália-hegység nyúlványára. A törökellenes hábo- rúk idején a nyugat védelmező bástyája volt. A 17. század eleje óta az Esterházy család tulajdona, akik megerősítették a vá- rat és reprezentatív fő lakhelyükké alakították át, ahol napjainkig őrzik „trezorként” a jelentős Esterházy műgyűjteményeket. A vár pedig a maga védelmi létesítményeivel és barokk főkastélyával Európában az egyetlen, eredeti állapotában és teljes épségében fennmaradt példánya a 17. századi főnemesi rezidenciáknak. Az Esterházy kincstár szintén az egyetlen olyan művészeti és csodakamra gyűjtemény Európában, amely eredeti állapotában és eredeti helyén talál- ható meg. Itt látható Európa legnagyobb magántulajdonú fegyvergyűjtemé- nye, az egykori hercegi fegyvertár, amely az Esterházyak hadviseléséről ta- núskodik. Értékes elefántcsont, óra és ékszergyűjteménye mellett a kiállítás fénypontja és az európai művészettörténet csúcsa a színezüstből készült barokk bútorokkal berendezett szoba. Tárgyait az augsburgi ötvösmester, David Schwestermüller készítette az 1600-as évek közepétől. Az Esterházy ősgaléria kiállításon pedig Közép-Európa legnagyobb barokk családképgyűjteménye látható.

4

5 A mély várárok feletti híd vezet a várba

6 A várkapu

7 A vár barokk főkastélyának bejárata

8

9

10 Boltíves átjáró a kastélyudvarba, ahol 1706 óta egy krokodil van felfüggesztve a gonosz elhárítására-kelet felé tátott szájjal.

11 A főkastély belső udvara Esterházy Pál lovasszobrával és a közel 1000 négyzetméternyi barokk falfestményekkel

12

13

14

15

16

17

18 Kilátás a várból

19 A várkápolna oltára

20 A kápolna mennyezete

21

22 A kápolna egyik ablaka

23 A várőrség étkezője volt

24

25 Rézedények az egykori várkonyhában

26 Kútház a várudvarban

27 …és benne a 142 méter mély, sziklába vájt kút

28 Várudvar részlet

29 Kis őrtorony

30 A kincstár ajtaja

31 ából Ébenfa kabinetszekrény, gyöngy- ház és teknősbékapáncél diszí- téssel, 1774 óta van a várban

32 Esterházy Pál aranyozott, ezüst serlege,türkiz és gránátkövekkel díszítve 1698-ból Munkában a fotós Írószekrény gyöngyház és elefántcsont berakással

33 Neptun-kút 1630-ból Égetett aranyozású asztali óra 1670-ből

34 A vezekényi csata emlékére 1654-ben készült 12 kg súlyú, aranyozott ezüsttál, melynek eredetije az Iparművészeti múzeumban van,Budapesten.

35 Konzolasztal gyöngyház berakással az Esterházy ősgalériában

36 Esterházy ősöket ábrázoló hatalmas festmények között az ősgalériában.

37 Ezüst, aranyozott asztali óra kétfejű sas alakjával

38 Nagyméretű, kovácsolt ezüst falióra

39 Ezüst tükör az aranyozott, ezüst asztal felett Ezüst falikarok és gyertyatartók

40

41 Fegyvertári részlet

42 A fegyvertár részlete-ágyúkkal

43 A törököktől 1623-ban Esterházy Miklós gróf által zsákmányolt oszmán díszsátor

44 Elefántcsontból Nürnbergben, 1650 körül faragott fregatt és fedeles kupa

45

46

47

48

49 A légifelvételek nem saját fotók!

50 A kísérőszöveg és a képfeliratok a várban vásárolt magyar nyelvű kiállításvezető könyvecske alapján készültek. V É G E

51 Az elismerés a gyönyorű fotókért és a precíz információkért Dr Bajzák Tamásnét illeti


Letölteni ppt "Dr Bajzák Tamásné fotóit saját képekkel kiegészítve idézem meg burgenlandi kirándulásunkat ezzel a diasorozattal. AUTOMATA FRAKNÓ VÁRA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések