Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyümölcslikőr Az első likőröket valamikor a 15-16. század fordulóján készítették füves emberek és gyógyító szerzetesek. Az alkoholba áztatott gyógyfüvekből.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyümölcslikőr Az első likőröket valamikor a 15-16. század fordulóján készítették füves emberek és gyógyító szerzetesek. Az alkoholba áztatott gyógyfüvekből."— Előadás másolata:

1 Gyümölcslikőr Az első likőröket valamikor a század fordulóján készítették füves emberek és gyógyító szerzetesek. Az alkoholba áztatott gyógyfüvekből készített elixírek azután vagy hatottak, vagy nem az orvosolni szánt nyavalyára, de legalább átmeneti kedélyállapot-javulást okoztak.

2 A 19. század közepére pedig a likőrök lassacskán levetkőzték
A 19. század közepére pedig a likőrök lassacskán levetkőzték ?gyógyszer-álarcukat?, és egyre inkább váltak egyszerű élvezeti cikké. Nagyjából ez az az időszak, amikor a likőrök fejlődésének útja is elágazik: kereskedelmi forgalomba kerülnek a már hosszabb ideje, titkos receptúra szerint készített gyógylikőrök, és megjelennek a mindenféle gyógymisztifikációtól mentes ?élvezeti likőrök?, amelyek esetében már a kellemes íz, a könnyű fogyaszthatóság és a látványos megjelenés a legfontosabb jellemzők. A likőrök gyors elterjedését segítette a kávéházi kultúra európai fejlődése, valamint a 20. század fordulójának társadalmi-szociális változásai, a nők társadalomban betöltött szerepének megváltozása is. A likőr a kávéházak egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala lett: egy likőr felhajtásához nem volt szükség semmilyen különleges alkalomra sem, egy viszonylag alacsony alkoholtartalmú likőrt a hölgyek is bátran elfogyaszthattak. Az 1920-as években kialakuló koktéldivat pedig újabb lendületet adott a likőrkészítő manufaktúráknak.

3 A Korzó kávéház az 1920-as években; - korabeli képeslap

4 A likőr (a francia liqueur szóból) olyan alkoholos ital, melynek cukortartalma fajtától függően legalább 70–100 g/l, alkoholtartalma legalább 15%, és valamilyen alkoholpárlat ízesítésével állítják elő. Az ízesítés különböző élelmiszerekkel és aromaanyagokkal lehetséges, ám gyümölcslikőröknél (feketeribizli, cseresznye/meggy, málna, faeper, fekete áfonya, citrusfélék, törpemálna, sarkvidéki szeder, tőzegáfonya, vörösáfonya, ezüsttövis, ananász) és növényi likőrök (menta, tárnics, ánizs, üröm, gyógybalzsam) esetén aromaanyagok az Európai Unióban nem használhatók.[1] Többnyire édes, pálinkaszerű ital, amelyhez különféle gyümölcsnedvek (barack, körte, meggy, cseresznye, eper, málna, narancs stb.) vagy más zamatos növénykivonatok (kávé, kakaó, vanília stb.) vannak hozzáelegyítve. Alkoholtartalma többnyire 30–55 térfogatszázalék között váltakozik. A készítés gondossága és az ahhoz használt anyagok tisztasága szerint megkülönböztetnek finom (rosoglio) és közönséges (aquavitae) likőröket. A nagyon sok cukrot tartalmazó, olajsűrűségű likőröket krémlikőrnek (cremes) nevezik. Ilyen a tojáslikőr, a kávé- vagy a kakaólikőr

5 Pálinka vagy likőr? A likőrök nagy családját sokféleképp szokás csoportosítani, leggyakrabban azonban az alapital és az ízesítés szerint. A gyümölcslikőrökre tehát leginkább az a kissé pongyola meghatározás illik, hogy gyümölcsökkel ízesített (hígított) szeszesitalok. A gyümölcslikőrt minden esetben az különbözteti meg a gyümölcspálinkától, hogy a gyümölcspálinka ugyebár az adott gyümölcs erjesztett cefréjéből desztillálással nyert párlat, míg a gyümölcslikőr a párlathoz adott gyümölcsből készül. Ez persze nem zárja ki, hogy egy meggylikőr meggypálinkához adott meggyből készüljön. (Így nézve egy ágyaspálinka nagyjából határesetnek számít a pálinka és a likőr között?) Ugyancsak nehéz meghúzni a határt a likőrök és mondjuk az ízesített vodkák között. Ez utóbbiakat talán azért nem sorolnánk a likőrök közé, mert eléggé kétséges a gyümölcstartalmuk.

6 A gyümölcslikőrök gyártástechnológiája legalább annyira szerteágazó, mint amennyire változatosak. A leggyakoribb módszer szerint a (ledarált) gyümölcsöt, esetenként csak a héját meghatározott időre ? ez órától akár több hétig is terjedhet ? semleges alkoholba áztatják (macerálják), majd leszűrik, beállítják a cukor- és alkoholtartalmát, és palackozzák. Utólagos (hordós) érlelést elenyésző esetben alkalmaznak. Viszonylag gyakori módszer még az is, amikor a friss gyümölcsökből aromapárlatokat készítenek, és ezt elegyítik az alapalkohollal, vagy a macerálást egy újabb lepárlás követi. A minőségi gyümölcslikőröktől azonban minden esetben alapelvárás, hogy természetes gyümölcs, és ne mesterséges aromák felhasználásával készüljenek.

7 A Szamos Likőrcsalád készítésének története szintén gyógyítási szándékkal indult.
Szamos Miklós 2002-ben észlelt II cukorbetegségét Dr Légrády Péter belgyógyász (2003†) gyógyszeres kezelés nélkül meggyógyította. A gyógyító terápia az epe és májműködés normalizálására irányult étkezéssel és aktív táplálék kiegészítőkkel. A táplálék kiegészítőket azonban tabletta, granulátum, por, kapszula formájában szokták alkalmazni, amely nem lehet a természetes étkezés része, és így élvezeti érték sincs. Szamos Miklós szakítani akart ezzel az iránnyal és végig gondolva a lehetőségeket likőrt készített, amely tökéletes hordozója az aktív táplálkozás kiegészítőknek ( gyógynövények, fűszerek, stb) A likőrök fejlesztésének utolsó fázisa a kóstoltatás, amikor az éppen aktuális keveréket fűvel-fával itatják, szagoltatják, ízleltetik és sóvárgó tekintettel vizsgálják az arcokat, vajon ez lesz-e az igazi? Egyik kóstoltatás alkalmával történetesen egy hölgy kóstoló beleivott a gyógynövényes likőrbe, és csak annyit mondott Szamos Miklósra nézve: „Marcipán likőr nincs?” Mivel a Szamos Cukrászdában nem lehet kiejteni azt a szót, hogy „nincs”, a válasz úgy hangzott, hogy: „Lesz!”. És hat hónap múlva lett Szamos Marcipán Likőr!

8 Likőr A likőr meghatározása nem egyszerű dolog. Fogyasztani könnyebb. Például pálinka és likőr között mi a különbség? A likőrök között találunk mindenféle színű, illatú és ízesítésűeket. Üvegeik is a legváltozatosabb formával lepnek meg a polcokon. A likőrök fogyasztása a legjobb 12°C fokon. A cukorból és naturális, vagy mesterséges hozzáadott ízanyagokból kiindulva kapjuk a lepárlás után szeszesitalunkat, ami lehet édes, keserű, alkoholtartalma néha vetekedhet a tömény italokéval. Mindegy, hogy gyümölcs, fűszer, vagy esetleg virág alapanyagú. Egytől egyig nagyon jó koktélalapanyagok, színük, ízük garancia a fogyasztó jókedvére és étkezés előtt is használhatjuk őket, csakúgy, mint utána.

9 Bailey’s A világhírűvé vált Bailey's likőr 1974. november 26-án mutatkozott be először, Dublinban. A legkiválóbb ír alapanyagok, a whisky és a tejszín házasításával korszakalkotó ital született az ír fővárosban, amely rengeteg új krémlikőr megszületését hozta a későbbiekben. Bár nagyon sok utánzója született, a Bailey's népszerűségét még egyetlen vetélytársának sem sikerült túlszárnyalnia.  Bailey's 0,05l 17% Bailey's 0,5l 17% Bailey's 0,7l 17% ! Bailey's 0,7l 17% fémDD Bailey's karamelles ír krémlikőr 0,7l 17% Bailey's kávés ír krémlikőr 0,7l 17% Bailey's mentolos ír krémlikőr 0,7l 17%

10 Cointreau A Cointreau likőr francia eredetű narancslikőr, sokan az eredeti narancslikőrként tartják számon. Íze a keserű narancshéjra emlékeztet enyhe cognac aromával. Fogyaszthatjuk tisztán likőrös pohárban, vagy akár jégre töltve whiskys pohárban, de önálló koktél alapanyagnak is megállja a helyét.. A B52-nek az egyik legismertebb divatkoktélnak az elengedhetetlen alapanyaga. Cointreau 0,7l 40%

11 Grand Marnier  Grand Marnier likőr volt az első exportra kerülő francia likőr, exportforgalma - amely több mint százötven országba juttatja el a híres italt - a mai napig megelőzi a többi híres francia likőrét. Az ital receptúrája a XIX. század óta változatlan, a pontos összetevők természetesen titkosak. A legfinomabb cognachoz vad- vagy más néven keserűnarancs héját adják, majd különböző fűszerekkel és vaníliával ízesítik. Az italt végül cukorsziruppal édesítik, majd tölgyfahordókban érlelik.  A Grand Marnier likőr áttetsző, tiszta, színe a borostyánhoz hasonlatos, illatát elsősorban a narancs határozza meg. Alkoholtartalma magas, körülbelül 40%.

12 Tojáslikőr A tojáslikőr kifejezés a holland Advokaat szóból ered, a szót (és a világ több táján még ma is) mindenfajta tojáslikőrre használták. A fűszeres gabonapárlat, tojássárgája és cukor keverékéből született alacsony alkoholtartalmú holland ital a legjobb minőségű tojáslikőr, amely ma már a világ legnagyobb likőrgyárainak kínálatában egyaránt megtalálható. Az Advokaat könnyű, krémes likőr, alacsony alkoholtartalma (14%) miatt elsősorban hölgyek kedvelt itala. Színe a tojássárgájához hasonlóan mély sárga, íze édes, telt.

13 Csoki likőr A csoki likőr közkedveltsége azon alapul, hogy a két nagy-nagy örömet okozó anyagot, természetesen, folyékony formában, együtt juttatjuk a fogyasztók poharába. Ezek az anyagok az alkohol és a csokoládé. Minden szépséges íze benne van a kakaó/csokoládé alapnak, finoman oldott , kellemes illatú, selymes ízlelésű változatban az itókában, a csoki likőrben. A csoki élvezete maga a hedonizmus! Hát még e nagyszerű ötvözete az alkohollal, azaz a csoki likőr élvezete nem hedonizmus, annál sokkal több! A csokoládé likőr titka a szervezetünkben rejlik. Sheridan's ír krémlikőr különlegesség 0,5l 15,5%

14 Krém likőr A krém likőr a világ legifjabb italkategóriájának számít a szeszes italok között, mindössze néhány évtizedes múlttal rendelkezik. A „társaság krémjének” számító Bailey's verhetetlenül vezeti a likőrök eladási listáját. A krémlikőrök alapja általában az ír vagy skót whisky, melyhez különböző adalékanyagokat kevernek, kávé, kakaó, vanília, méz, friss tejszín.

15 Carolans A Carolans likőr ír krém likőr története 1978-ban indult, és elsőként az Egyesült Királyság területén került bevezetésre 1979-ben. Mára a világ több mint 80 országában forgalmazzák és a világ második legnagyobb ír krém likőr márkája. Sikerét a versenyképes árnak és a megfogó csomagolásának köszönheti. A Carolans 2004-ben csomagolást váltott, az üveg még kecsesebbé, elegánsabbá vált, míg a címke letisztultabb lett. A Carolans a legkiválóbb alapanyagokból készül, ír whisky és friss krém hozzáadásával.

16 Narancslikőr A narancs likőr elkészítésére sok receptet találhatunk a neten, de lehetséges, hogy jobban járunk, ha a nagyokra bízzuk. ha így döntünk, válasszunk ezen narancs likőr kollekcióból Cointreau 0,7l 40% Grand Marnier Jaune 0,7l 40% Grand Marnier likőr 0,7l 40% Lehar arany-ezüst narancsvirág likőr 0,5l 25%

17 Amoretto Az eredeti amaretto likőr Olaszországból, Saronno városából származik. A fűszeres mandulalikőrt a hagyományokhoz híven ma már más mandulaalapú italok elnevezésére is használják, míg az eredeti recept még a tizenhetedik század fordulóján született az itáliai kis városban. Az Amaretto illatában, ízében elsősorban a keserűmandula jegyeit hordozza. Alkoholtartalma 28%, színe mély borostyánsárga, áttetsző, tökéletesen tiszta. Karakteres íze miatt az Amaretto kávékülönlegességek, fagylaltok kedvelt kísérője, de önmagában jégkockákon szervírozva is kiváló. Híresebb fajtái Amaretto di Saronno, Garrone mandolino Amaretto. Amaretto di Saronno likőr 0,7l 28% Garrone Mandolinó Amarettó 0,7l 25%

18 Zölddió likőr A zölddió likőr évszázadokkal ezelőtt is létezett valamilyen formában, elsősorban a hegyvidéki és az alföldi nagy dió ültetvények mentén. A diólikőr annyira kedvelt volt,- hogy régen is létezett ennek aroma változata, amelyet tiszta szesszel tetszőleges arányban keverve adta ki a megfelelő ízt a készítőjének. A diólikőrnek van olyan változata,- amely a még zöld dió termésére alapozza a nemes ital aromáját,- s készül el 1-2 éves érlesztéssel a diólikőr. Zsindelyes Dió likőr 0,35l 30%

19 Kék likőr Kék likőr néven a Bols Blue, azaz eredeti Blue Curacao fut. A Bols 1960-ban alkotta meg ezt a likőrt amely, mind a mai napig a világ legkeresettebb blue curacaoja. A Bols Blue gyöngyöző kék színe, a narancs karakteres íze, bármilyen koktélnak határozott színt és ízt kölcsönöz


Letölteni ppt "Gyümölcslikőr Az első likőröket valamikor a 15-16. század fordulóján készítették füves emberek és gyógyító szerzetesek. Az alkoholba áztatott gyógyfüvekből."

Hasonló előadás


Google Hirdetések