Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FÉNY ÉS ELEKTROMOSSÁG. Fény 1. Fény, mint elektromágneses sugárzás Kettős természetű: hullám ill. részecske (foton) természet Hullám: az anyaggal energiakicserélődés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FÉNY ÉS ELEKTROMOSSÁG. Fény 1. Fény, mint elektromágneses sugárzás Kettős természetű: hullám ill. részecske (foton) természet Hullám: az anyaggal energiakicserélődés."— Előadás másolata:

1 FÉNY ÉS ELEKTROMOSSÁG

2 Fény 1. Fény, mint elektromágneses sugárzás Kettős természetű: hullám ill. részecske (foton) természet Hullám: az anyaggal energiakicserélődés nélküli kölcsönhatás nempolarizált (izotróp) fény esetében (ha a térben szabad töltés nincs jelen) a mágneses és az elektromos mező egymásra és a fény terjedésére merőlegesen, de egyébként a tér bármely irányában oszcillál. Lineárisan polarizált (anizotróp) fénynél az oszcilláció egyetlen irányban történik.

3 1. ábra. Az elektromágneses sugárzás: a terjedés irányára merőlegesen osszcillá l

4 2. Fénysugár polarizáltsága

5 reflexió (visszaverődés), refrakció (fénytörés), 3. A fény és az anyag közti kölcsönhatás eredménye lehet:

6 optikai forgatás, fényszórás,

7 abszorpció (fényelnyelés) emisszió (fénykibocsátás) lumineszcencia :foto- (fluoreszcencia, foszforeszcencia ) kemi- bio - minta

8 4. ábra. Különböző hétköznapi fényforrások spektruma

9 5. Elektromosság és fény kölcsönhatása anyagokban a. Elektromos áram hatására fényt bocsát ki: fényforrások b. Foto ellenállások: megváltozik az vezető anyag ellenállása

10 c. Foto dióda, foto tranzisztorok: fény hatására elektromos visszáram keletkezik : ezekből vannak a fényszenzorok

11 Közismert gyakorlati alkalmazások:

12


Letölteni ppt "FÉNY ÉS ELEKTROMOSSÁG. Fény 1. Fény, mint elektromágneses sugárzás Kettős természetű: hullám ill. részecske (foton) természet Hullám: az anyaggal energiakicserélődés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések