Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tápanyagszükséglet általános szempontjai. A tápanyagszükségletet meghatározó tényezők Tápanyagok felhasználása: - a hiányzó és elhasználódott anyagok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tápanyagszükséglet általános szempontjai. A tápanyagszükségletet meghatározó tényezők Tápanyagok felhasználása: - a hiányzó és elhasználódott anyagok."— Előadás másolata:

1 A tápanyagszükséglet általános szempontjai

2 A tápanyagszükségletet meghatározó tényezők Tápanyagok felhasználása: - a hiányzó és elhasználódott anyagok pótlása - a gyarapodás igényének kielégítése Befolyásoló tényezők: - testméretek, testtömeg, testalkat - életkor, nem, élettani állapot (pl. terhesség) - táplálkozás, tápláltság - egészségi állapot - fizikai tevékenység - klimatikus és egyéb környezeti tényezők

3 A tápanyagszükségletet meghatározó tényezők A szükségleti értékek meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy azok: általában nagyszámú statisztikai méréseken alapulnak emberek csoportjaira vonatkoznak, az egyénekre nem mindig igazak egészséges emberekre igazak az adott táplálóanyagra vonatkozó szükséglet feltételezi a többi táplálóanyag megfelelő szintű meglétét

4 A kiegyensúlyozott táplálkozás komplex szemlélete a tápanyagok helyettesíthetik egymást az energiaforgalomban esszenciális tápanyagok (aminosavak, zsírsavak) tápanyagok arányának fontossága tápanyagok hasznosítása függ: - egyéb anyagok (pl.: vitaminok, gyógyszerek) - egyéb körülmények (pl.: környezet, betegségek) a szervezet alkalmazkodó képessége a táplálkozás mennyiségi és minőségi hibái felboríthatják a szervezet belső egyensúlyi állapotát, hiánybetegségek léphetnek fel, csökken a várható élettartam

5 Táplálkozási standardok az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Egészségügyi Világszervezet (WHO) Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által összeállított standardok

6 Táplálkozási standardok élettani, kórélettani alapokon nyugszanak biztonsági ráhagyással készülnek nemzeti táplálkozási szokásokat, adottságokat is tükröz nem egyénekre, hanem populációkra dolgozták ki lehetőséget nyújt egy-egy népességcsoport táplálkozásának vizsgálatához étrendek összeállítása és értékelése, közétkeztetés gyógyintézeti étrendek tervezésének egyes személyek táplálkozásának elbírálása

7 Tápanyag-beviteli értékek (ajánlások) Egyéni energia- és tápanyagszükséglet

8 Tápanyag-beviteli értékek (ajánlások) Átlagos tápanyagszükséglet (b pont)

9 Tápanyag-beviteli értékek (ajánlások) Legkisebb tápanyag-beviteli érték (a pont)

10 Tápanyag-beviteli értékek (ajánlások) Tápanyag-beviteli referenciaérték (c pont)

11 Tápanyag-beviteli értékek (ajánlások) Biztonsági tartalékkal megnövelt tápanyag-beviteli referenciaérték (d pont)

12 Tápanyag-beviteli referenciaértékek (Európai Közösség, 1993)

13 Tápláltsági állapot vizsgálata klinikai tünetek - diagnosztikai, műszeres és fizikális vizsgálatok a külső megjelenés, fizikális állapot felmérésére biokémiai tesztek - a vérben, vizeletben jelen lévő anyagcseretermékek és enzimek vizsgálata testméretekkel összefüggő mutatók - testtömeg, testmagasság, test zsírtartalmának értékelése a populáció átlag segítségével, illetve referenciaértékekkel

14 Fizikai vizsgálattal észlelhető jelek a tápláltsági állapot megítélésekor TünetKövetkeztetés hajszáraz, fakó pigmenthiányos spontán hullik fehérje/energia hiány fej, arcgolyva sápadtság jódhiány anémia szemszemhéjszöglet piros sápadt kötőhártya riboflavin, piridoxin hiány anémia ajaksebesedés, hegekniacin, riboflavin hiány fogínypír, duzzanat, vörös, vérző ínyaszkorbinsav hiány nyelvsima, sápadt vörös, hámló, ödémás anémia niacin, riboflavin hiány bőrszimmetrikus bőrgyulladás a láb fényérte részein bőrgyulladás ödémaképződés niacin hiány cinkhiány fehérje, tiamin hiány mozgásszervekbordaporc duzzanatok a csöves csontok izületi vége megvastagszik görbült láb kézizmok sorvadása aszkorbinsav, D-vitamin hiány D-vitamin hiány fehérje/energia alultápláltság idegrendszervibrációs érzet hiánya ínreflexek hiánya tiamin hiány

15 vér: szénhidrát fogyasztás – nő a vércukorszint gyümölcs fogyasztás – nő a C-vitamin tartalom éhezés – nő a szabad zsírsav-tartalom A-vitamin – csak a hiánya állapítható meg karotin – változik a felvétellel vizelet: a felesleges ásványi anyagok, vitaminok, aminosav bomlástermékek a vizelettel ürülnek haj, köröm: Zn, Cu, Se ellátottság mérése zsírszövet: információ az elmúlt 1-3 évben fogyasztott zsírok minőségéről Biokémiai tesztek

16 a mutatók változása az idő függvényében: pl. szérum triglicerid – az elmúlt néhány óra során elfogyasztott zsír minősége vörösvértest membrán koleszterin észter – az utóbbi néhány hét-hónap zsírbevitele bőr alatti zsírszövet – 2-3 évre visszamenőleges információ az értékelést meghatározó mutatók száma: általában 1 paraméter ismerete kevés pl. vas ellátottság – szérum vas koncentráció, hematokrit érték, transzferrin telítettség a normál biokémiai értékeket befolyásoló tényezők: életkor a vér lipid értékei nőnek, míg bizonyos enzimek aktivitása csökken az életkor előrehaladtával Biokémiai tesztek

17 nem a férfiak és nők között szignifikáns a különbség a vér húgysav-, karbamid-, magnézium- és vastartalma vonatkozásában terhesség nő a szérum triglicerid, koleszterin és húgysavszintje testtömeg: elhízáskor emelkedik a szérum húgysav szintje biológiai ritmus: több paraméter napszakos ingadozást mutat étkezés: pl. a szérum koleszterin nem függ tőle, de a szérum triglicerid tartalmat óráas éhezést követően célszerű mérni Biokémiai tesztek

18 A tápláltsági állapot mérésére leggyakrabban használt biokémiai mutatók

19

20 relatív testtömeg T rel = tényleges / kívánatos Testméretekkel összefüggő mutatók

21 A különböző testmagasságokhoz tartozó kívánatos testtömeg értékek

22 testtömegindex (Body Mass Index, BMI) BMI = T / M 2 = testtömeg (kg) / magasság (m 2 ) kívánatos érték: nők: 20,8 (18,7-23,8) férfiak: 22,0 (20,1-25) soványság 20 > súlyos alultápláltság 18 > testesség, elhízás 25 < (25-30 I. fokú; II. fokú; III. fokú; 40 < IV. fokú) Testméretekkel összefüggő mutatók Broca-index (kívánatos testtömeg;T B ): T B = M (kg) * 0,9 módosított Broca-index: férfiaknál: T B * 0,9 * 0,85 nőknél: T B * 0,85

23 Testtömeg indexekhez tartozó sziluettek

24 a test zsírtartalma és zsírmentes testtömegének aránya a testtömegen belül a zsír részaránya év közötti férfiaknál 13-20%, nőknél 21-30% bőrredő-vastagság fajsúlymérés 40 K-izotóp mennyiségének vizsgálata test vezetőképességének vizsgálata CT A test zsírtartalmának meghatározása

25 Táplálkozási anomáliák Malnutríció: nem kieglégítő tápláltsági állapot Elhízás és kóros soványság veszélyei Hiányos táplálkozás formái: - - éhezés - alultápláltság - hiánybetegségek, ill. hiánytünetek - egyoldalú táplálkozás Táplálkozási magatartási zavarok: - anorexia - bulimia nervosa - marazmus és kwashiorkór (gyermekeken)


Letölteni ppt "A tápanyagszükséglet általános szempontjai. A tápanyagszükségletet meghatározó tényezők Tápanyagok felhasználása: - a hiányzó és elhasználódott anyagok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések