Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szervezet biokémiai folyamatai Anyagcsere: A szervezetben lejátszódó kémiai folyamatok összessége. Intermedier anyagcsere: A sejtekben folyó biokémiai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szervezet biokémiai folyamatai Anyagcsere: A szervezetben lejátszódó kémiai folyamatok összessége. Intermedier anyagcsere: A sejtekben folyó biokémiai."— Előadás másolata:

1 A szervezet biokémiai folyamatai Anyagcsere: A szervezetben lejátszódó kémiai folyamatok összessége. Intermedier anyagcsere: A sejtekben folyó biokémiai folyamatok.

2 A szervezet biokémiai folyamatai Katabolizmus A táplálóanyagok lebontása. Az oxidáció három jól elkülöníthető fázisban megy végbe. A folyamat végén hőenergia, ATP, kreatinfoszfát képződik (pl étkezések között) Anabolizmus Ellenkező irányú, felépítő folyamatok, ATP igényesek (pl étkezés után).

3 Az alapanyagcsere vázlatos áttekintése

4 étkezések után: a vérben megnő a megemésztett és felszívódott táplálóanyagok aránya a sejtek hormonális kontroll alatt felveszik a táplálóanyagokat inzulin szekréció – nő a sejtek aminosav és glükóz felvétele, a sejtekben fokozódik a zsír, fehérje és glikogén szintézis (anabolizmus) étkezések közben: energiaforrásként a zsír és glikogén formájában tárolt energiát használ fel a szervezet kiadós koplalás esetén a fehérjék lebontása is elkezdődik éhezés idején a glukagon, adrenalin szabályozza a katabolitikus folyamatokat


Letölteni ppt "A szervezet biokémiai folyamatai Anyagcsere: A szervezetben lejátszódó kémiai folyamatok összessége. Intermedier anyagcsere: A sejtekben folyó biokémiai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések