Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Közösségi hálók hálójában Szilassi Andrea Városi Könyvtár Tatabánya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Közösségi hálók hálójában Szilassi Andrea Városi Könyvtár Tatabánya."— Előadás másolata:

1 Közösségi hálók hálójában Szilassi Andrea Városi Könyvtár Tatabánya

2 Egy rövid, de szükséges bevezetés

3 Az információs társadalom napjainkban jellemző 5 folyamata 1.Információözönben és – dzsungelben élünk. Elképesztő mértékű adat, információ keletkezik, amelyeknek jelentős része észrevétlen marad.

4 Az információs társadalom napjainkban jellemző 5 folyamata 2. Az informálódás széles körben elérhető válik az emberek számára. Megszűnik bizonyos szakmákkal együtt járó, és az állami és egyéb intézmények privilégiuma lenni. Egyszerre vagyunk haszonélvezők és kárvallottak, amikor a kutatás korlátainak leomlásával, hihetetlen bővülésével nézünk szembe.

5 Az információs társadalom napjainkban jellemző 5 folyamata 3. Az elektronikus formában tárolt, és személyes adatainkat őrző adatbázisok könnyedén összekapcsolhatók egymással. Ezekből hihetetlen részletességgel feltérképezhető személyiségünk, szokásaink. Nemcsak a múltunk és a jelenünk ismerhető meg, a jövőnk is nagy valószínűséggel megjósolható. (lásd. Barabási Albert-László kutatásait)

6 Az információs társadalom napjainkban jellemző 5 folyamata 4. Hálózatok tömkelege vesz körül bennünket. Hálózatba szerveződünk - részben „önként és dalolva”, részben enyhébb és erőszakosabb nyomásra. (Meghívók, „barátkérők”)

7 Az információs társadalom napjainkban jellemző 5 folyamata 5. Életünk részévé vált, hogy megosztunk a világgal mindenféle eseményt, dokumentumot magunkról. Napi rutin részévé válnak a Share (Megosztás) a Download (Letöltés) és az Upload (Feltöltés)

8 Digitális lábnyomokat hagyunk szerte mindenütt. A kérdés csupán az, milyen adatok ezek? Nincs-e köztük olyan, amely miatt később valamilyen hátrány ér bennünket? Biztosan van. Általános gyakorlattá vált a közösségi portálokon keresztül az adatbányászat, pl. a munkaerőfelvételek előtt, de társadalombiztosítási intézményeknél egyaránt. Külföldön adatbányászatra szakosodott cégek is alakultak, mint ahogyan adateltüntetésre úgy szintén.

9 Eltüntetni őket reménytelenebb vállalkozás, mint nevet változtatni.

10 A pók hálójában vagyunk Tetszik, nem tetszik,ez tény. Ezen nem tudunk változtatni. A legtöbb, amit a saját érdekünkben tehetünk, az az, hogy legyünk megfontoltak, milyen adatot, véleményt és hozzászólást adunk a különböző honlapokon, fórumokon.

11 Van ennél rosszabb is … Ha nem vagyunk jelen a különféle közösségi oldalakon önálló identitással. Ez ugyanis lehetőséget teremt másoknak arra, hogy a saját személyiségünket kisajátítva, kihasználva a nevünkben hozzanak létre hamis identitást. Nyilván ez nem ártalmatlan dolog.


Letölteni ppt "Közösségi hálók hálójában Szilassi Andrea Városi Könyvtár Tatabánya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések