Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II. Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II. Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék."— Előadás másolata:

1 Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II. Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék

2 Író Béla Hő- és Áramlástan II. Hővezetés A szilárd testekben és nyugvó közegekben lezajló hőterjedési jelenség. Áramlási sebesség zérus. Hőforrás nincs. Stacionárius a jelenség. A hővezetés Laplace-féle differenciálegyenlete.A Fourier-Kirchoff energiaegyenlet a fenti feltételek esetén jelentősen egyszerűsödik. Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék

3 A hővezetés Laplace-féle differenciálegyenletének megoldása Azaz Attól függően, hogy milyen a szilárd test alakja, más és más megoldás adódik! Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Író Béla Hő- és Áramlástan II.

4 Véges vastagságú, de egyébként végtelen kiterjedésű sík fal esetén Az állandó a tapasztalat szerint a hőáram és a vezetőképesség hányadosa Az integrálási állandó az x=0; t=t 1 peremfeltétel segítségével határozható meg Tehát δ vastagságú fal esetén Speciális esetként megkaptuk a Fourier-féle hővezetési alapegyenletet Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Író Béla Hő- és Áramlástan II.

5 Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Átvitt hőmennyiség sík falon át Több réteg esetén a hőellenállásokat kell összegezni az eredő hőellenállás meghatározásához A hőmérsékletváltozás minden rétegben lineáris! Író Béla Hő- és Áramlástan II.

6 Átvitt hőmennyiség hengeres falon át Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Író Béla Hő- és Áramlástan II.

7 Átvitt hőmennyiség hengeres falon át Több réteg esetén a hőellenállásokat kell összegezni az eredő hőellenállás meghatározásához ahol  a falvastagság A e pedig a külső és a belső felület logaritmikus átlaga. Ha r2/r1<2 akkor A e közel egyenlő a számtani középértékkel! Vékony falú (szigeteletlen) csövek esetében A 1  A 2  A e Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Író Béla Hő- és Áramlástan II.

8 t1t1 t2t2 rbrb rkrk Hőmérséklet-eloszlás belülről kifelé történő hőáramlás esetén Hőmérséklet-eloszlás kívülről befelé történő hőáramlás esetén Hőmérséklet-lefutás hengeres falban A hőmérsékletlefutás görbéjének jellegzetessége, hogy a kifelé növekvő felület miatt a hőmérsékletváltozás az egységnyi vastagságú rétegben egyre kisebb! Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Író Béla Hő- és Áramlástan II.

9 Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Átvitt hőmennyiség gömb falon át Író Béla Hő- és Áramlástan II.

10 Átvitt hőmennyiség gömb falon át Több réteg esetén a hőellenállásokat kell összegezni az eredő hőellenállás meghatározásához ahol  a falvastagság A e pedig a külső és a belső felület mértani átlaga. Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Író Béla Hő- és Áramlástan II.

11 t t1t1 t2t2 r rbrb rkrk Hőmérséklet-eloszlás belülről kifelé történő hőáramlás esetén Hőmérséklet-eloszlás kívülről befelé történő hőáramlás esetén Hőmérséklet-lefutás gömb falban A hőmérsékletlefutás görbéjének jellegzetessége, hogy a kifelé növekvő felület miatt a hőmérsékletváltozás az egységnyi vastagságú rétegben egyre kisebb! Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Író Béla Hő- és Áramlástan II.

12 Ellenőrző kérdések (1) 1.Írja fel a hővezetés Laplace-féle differenciál egyenletét! Milyen esetben érvényes ez? 2.Rajzolja fel a hőmérséklet-lefutást egy olyan kétrétegű falban, melynek egyik rétege háromszor jobb hővezető mint a másik! Fűzzön magyarázatot a vázlathoz! 3.Mit értünk hőellenállás alatt sík falak esetében? 4.Írja fel az ‘L’ hosszúságú, ‘s’ vastagságú csőfalon vezetéssel átvitt hőmennyiség kiszámítására szolgáló összefüggést! Mit lehet ilyen esetben a csőfal hőellenállásaként értelmezni? 5.Rajzolja fel a hőmérséklet-lefutást annak a csőnek a falában, melynek belső felülete lényegesen magasabb hőmérsékletű, mint a külső! Magyarázza meg a görbe menetét! 6.Rajzolja fel a hőmérséklet-lefutást annak a csőnek a falában, melynek külső felülete lényegesen magasabb hőmérsékletű, mint a belső! Magyarázza meg a görbe menetét! 7.Milyen esetben lehet a sík falra érvényes összefüggéssel számolni a csövek falában lezajló hővezetést? Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Író Béla Hő- és Áramlástan II.

13 Ellenőrző kérdések (2) 8.Mi a különbség a csőfalban és a gömb falában kialakuló hőmérséklet-lefutási görbe között? Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék Író Béla Hő- és Áramlástan II.


Letölteni ppt "Hővezetés falakban Író Béla Hő- és Áramlástan II. Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések