Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező."— Előadás másolata:

1 Készítette:Pógyor István

2 A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező csoport. Legfőbb formái a nemzetiség és a vallási kissebségek. Nemzetiségi kissebségek -> A nemzetiség egy adott állam területén az államalkotó nemzethez vagy nemzetekhez képest kisebbségben élő etnikai csoport. 1. Nemzeti kisebbség: Egy adott társadalom azon tagjainak csoportja, akik nem a többségi nemzettel azonosulnak, hanem egy olyan más nemzettel, amelynek van állama vagy ennek létrehozására törekszik. 2. Etnikai kisebbség: Minden egyéb olyan kisebbségben élő népcsoport, amely nem határozható meg a modern nemzet fogalmával, de amelynek tagjai a többségétől jelentősen eltérő közös kulturális identitással bírnak. Vagy éppen nemzeteken átnyúló identitást mutatnak (például a több különböző anyanyelvvel rendelkező romák vagy a zsidók).

3

4

5 Szlovákiai magyarság

6

7 Magyar kissebség Kárpátalján

8

9 A magyar lakosság számának csökkenése Kárpátalján

10

11

12 A magyar lakosság aránya Romániában

13

14 A magyar nemzetiségűek aránya a Vajdaságban

15 Magyar kisebbség Horvátországban

16 Szlovéniai magyarság

17 A magyar lakosság csökkenése Szlovéniában

18 Ausztriában élő magyarok száma és elhelyezkedése

19 A magyar nemzetiségű polgárok száma Ausztriában

20

21

22 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező."

Hasonló előadás


Google Hirdetések