Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Új Széchenyi Terv Megújuló Magyarország kitörési iránya Nemzeti Konzultáció Olajos Péter Energia- és Klímapolitikai Helyettes Államtitkár 2010. Október.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Új Széchenyi Terv Megújuló Magyarország kitörési iránya Nemzeti Konzultáció Olajos Péter Energia- és Klímapolitikai Helyettes Államtitkár 2010. Október."— Előadás másolata:

1 Az Új Széchenyi Terv Megújuló Magyarország kitörési iránya Nemzeti Konzultáció Olajos Péter Energia- és Klímapolitikai Helyettes Államtitkár 2010. Október 7. Budapest

2 2 Az Új Széchenyi Terv kitörési irányai 1000 milliárd Ft 100 pályázati ablak 1.Gyógyító Magyarország – Egészségipar - gyógyfürdők 2.Megújuló Magyarország - Zöld gazdaság 3.Otthonteremtés és lakásprogram - energiahatékonyság 4.Vállalkozásfejlesztés – zöld háttéripar 5.Tudomány – Innováció – Növekedés – zöld innovációk 6.Foglalkoztatás – zöld galléros munkahelyek 7.Közlekedés – Tranzitgazdaság – zöld közlekedés

3 3 Az Új Széchenyi Terv fejlesztései USZT vitairat Vélemények, észrevételek, koncepciók Módosított végleges USZT Programok, pályázatok További intézkedések, szabályozások, intézményi fejlesztések

4 4 Az Új Széchenyi Terv intézményi fejlesztés A programalkotási munkával párhuzamosan – a beérkezett javaslatoknak megfelelően – felülvizsgálat és fejlesztés alatt van a pályázati intézményrendszer. Az irányító hatóságok, MAG Zrt., Energia Központ, stb., egyszerűbbé, hatékonyabbá és sok esetben gyorsabbá tétele Cél: az adminisztrációs és bürokratikus gátak lebontása. Elkezdődött a pályázatok értékelési szempontjainak felülvizsgálata is, amely során nagyban támaszkodtunk a beérkezett javaslatokra.

5 5 Az Új Széchenyi Terv pályázati rendszer fejlesztése A pályázati konstrukciók kidolgozásánál törekedtünk a komplexitásra és a különböző pályázati rendszerek közötti szinergiák megteremtésére pl. gyógyfürdők energiahatékonysága + szolgáltatás bővítése + jövedelmezőség + egészségügyi szolgáltatások bővítése komplex programcsomag részesül előnybe)

6 6 Az Új Széchenyi Terv sarokkövei 2011. január 15-én a 10 éves évfordulón kerül bemutatásra az Új Széchényi terv, amelyben – a vitairathoz érkezett javaslatok, észrevételek alapján – bemutatásra kerülnek azehhez kapcsolódó intézkedési tervek, stratégiai irányvonalak. A dokumentum 10 éves távlatot foglal magába. Ezzel egyidőben egy egységes online platformra felkerül az a 80-100 pályázati kiírás, amely a következő 2 évben – a 2013-ig szóló programozási időszakra vonatkozóan - a gerincét adja majd az ÚSZT-nek. A kiírandó pályázatok egy része megfelel majd az eddig megszokott kiírásoknak, de lesz közöttük olyan konstrukció is, amely nem csak a vissza-nem-téritendő támogatásokat foglalja magába, hanem egy banki, befektetői, kockázati tőkével is számol.

7 7 Az Új Széchenyi Tervhez beérkezett javaslatok

8 8 Általános zöld gazdaságfejlesztésre vonatkozó javaslatok Tágabban kellene értelmezni a zöld gazdaságfejlesztést, amikor azt csak az energiapolitikára érti. Azonban célszerűen a teljes gazdaságot kell zölden fejleszteni, vagyis az egész ipart és építőipart, a közlekedést, a mezőgazdaságot, kereskedelmet és az egyéb szolgáltatásokat (Levegő Munkacsoport, MTA Világgazdasági Kutatóintézet – Fleischer Tamás) Legyen hangsúlyos legyen az épületenergetika/energiahatékonyság és hulladék és alternatív energiahasznosítás (Polgár András, Energia Klub, Magyar Mérnöki Kamara, BME, Norda, KSZGYSZ és még sokan mások)

9 9 Szabályozásra vonatkozó javaslatok Adókedvezmény a megújulókra, egy új adózási struktúra Differenciált jogi szabályozási környezet kialakítása és működtetése. Elbírálásakor gondoskodni kell ökológiai vizsgálatról (Magyar Feltalálók Egyesülete) A tőke-intenzív, magántőkéből finanszírozandó beruházások érdekében javítani versenyszabályozás és a megújuló energia szabályozói környezetet (MOL csoport) Zöldhő – zöldáram decentralizált rendszerek, differenciált támogatások, hosszú távú biztonságos a megtérülésig garantált átvétel. Termékek, melyek megújuló energiákkal, épületkorszerűsítéssel kapcsolatosak, kerüljenek át a 0%-os ÁFA kategóriába. (Tóth Gábor - KKV)

10 10 Szabályozásra vonatkozó javaslatok A KÁT rendszer felülvizsgálata. (sokan) Visszasajtolási kötelezettség felülvizsgálata (Magyar Geotermális Egyesület) Külön kezeljék a nagymélységi (2500 m alatti) és a felszínhez közeli geotermikus energiaforrást hasznosító projekteket. (MOL csoport) Állami kockázati alap, amely értékeli a geológiai, szeizmikus, egyéb felszíni mérés alapján a kutatófurás sikeressége biztosításának lehetőségét. biomassza energetikai célú felhasználásának fenntarthatósági kritériumai Biomassza alapú fűtési rendszerek esetében közösségi (önkormányzati, szövetkezeti) tulajdonú termelési ésfeldolgozási rendszerek (technológia és eszközigényének, valamint földterület igényének) támogatását. (Polgár András)

11 11 Intézményrendszerre vonatkozó javaslatok Megyei, illetve vállalati energetikusi rendszer visszaállítása. (Magyar Energetikai Társaság és a Nemzeti Energetikai Kör elnöksége) Helyi önkormányzatok által ellenőrzött mentori hálózat létrehozása az energia hatékony felújítás sikeres megvalósítása érdekében Gyakorlat- és technológiaorientált zöld kutatás-fejlesztési és innovációs bizottság létrehozása, a differenciált pályázati forrásoldal egységesítés és átláthatóvá tétele, NKTH ügynökséggé való átalakítása NGM alá való bevonás: (GOP, NKTH, bilaterális, közvetlen brüsszeli forrás)

12 12 Intézményrendszerre vonatkozó javaslatok Közreműködő szervezeteket összevonása-egységesítése: Rendszeres kapcsolattartás és szakmapolitikai egyeztetés minisztérium és fejlesztési hatóság között Zöld Fejlesztési Bank: a magánbankokkal együtt finanszírozza a környezetkímélő programokat. A kormány részvétele elsősorban jelzésértékű kell, hogy legyen a magánbefektetők számára (kormányzati szándékok,kiszámíthatóság, együttműködés). Zöld kötvénykibocsátás is a forrásbevonás eszköze lehet. CO 2 kvóták értékesítéséből származó bevételek: a Zöld Beruházási Rendszer révén környezet- és klímavédelmi beruházásokba kell a bevételeket visszaforgatni.

13 E-mail: peter.olajos@ngm.gov.hupeter.olajos@ngm.gov.hu Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az Új Széchenyi Terv Megújuló Magyarország kitörési iránya Nemzeti Konzultáció Olajos Péter Energia- és Klímapolitikai Helyettes Államtitkár 2010. Október."

Hasonló előadás


Google Hirdetések