Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Wlan-Wireless Lan Kinka Pál Imre Ktl-2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Wlan-Wireless Lan Kinka Pál Imre Ktl-2."— Előadás másolata:

1 Wlan-Wireless Lan Kinka Pál Imre Ktl-2

2 A legelterjedtebb WLAN antennák áttekintése, paraméterek összehasonlítása
Yagi antennák Helix antennák Parabola antennák Panel antennák Szektorsugárzó antennák Omni antennák

3 Yagi antennák A Yagi antennák - többek között egyszerű felépítésük miatt - igen elterjedtek mind a műsorszórás, mind a telekommunikáció terén. Mikrohullámú alkalmazásának egyik fő előnye a kis térfogatban megvalósíthatóság mellett a

4 Yagi antennák Viszonylag nagy nyereség, és jó irányítottság Az antenna sugárzó eleme egy hurokdipól, melyet balun transzformátoros illesztés után aszimmetrikus, 50 ohmos tápvonallal hajtunk meg. A dipól mögött helyezkedik el az ún. reflektor, amely az a dipól egyik irányú sugárzási karakterisztikáját (ideális esetben) levágja, illetve a hátulról jövő hullámokat visszaveri. A dipól előtt elhelyezkedő ún. direktorok az antenna iránykarakterisztikáját módosítják, mégpedig úgy, hogy minél többet helyezünk el belőle, annál kisebb lesz az antenna irányélességi szöge, és ezzel együtt egyre nagyobb a nyeresége.

5 Yagi antennák A nyereség növelésének az antenna hossza szab határt, nél több direktor alkalmazása már nem célszerű. Mivel a Yagi antenna konstrukciójánál fogva nem elég robosztus, a WLAN alkalmazásokhoz szánt antennákat henger alakú, megfelelő dielektromos állandójú anyagból álló dobozba (ún. radom) szerelik. A Yagi antennák nyeresége (a hossztól függően) 6-14 dB között változik.

6 Yagi antennák A Yagi antennák alkalmazását elsősorban olyan helyekre ajánljuk, amelyek az access point-tól távol helyezkednek el, és nagy nyereség szükséges a megfelelő jel-zaj viszony eléréséhez. Nem javasolt a nagy nyereségű antennák használata kis távolságok áthidalására, mivel a nagy teljesítménysűrűség a közeli eszközök bemeneti fokozatát ,,kiülteti'', azaz az AGC-jét arra kényszeríti, hogy a bemeneti fokozat erősítését csökkentse, így pl. az access point érzéketlen lesz a távoli, kisebb jelekre

7 Helix antennák A Helix antenna sugárzó eleme egy egy, vagy több vezetékből álló spirál, mely mögött egy tányér vagy csésze alakú reflektorfelület található. Az antenna fő sugárzási iránya a spirál hossztengelyével párhuzamos, és nyilván a reflektortól távolodó irányú. A Helix antenna felépítését a . ábrán láthatjuk. A betáplálás aszimmetrikus tápvonalról történik, a melegpont a spirálhoz, a hidegpont pedig a reflektorhoz csatlakozik, természetesen a megfelelő illesztőtagok után.

8 Helix antennák A WLAN felhasználásra szánt helix-eket a Yagi-kéhoz hasonló dobozba szerelve hozzák forgalomba. Viszonylag magas áruk miatt ritkábban használják őket, mint a Yagi-t, nyereségük dB között van, illetve ezek az antennák bírnak kezelhető méretekkel. Célszerű alkalmazási terület szintén csak a távolsági kapcsolatok, mivel nagymértékű irányítottsága és nagy nyeresége, nagy távolságok áthidalását teszi lehetővé.

9 Parabola antennák A parabola antennák primer sugárzóját egy parabola felület fókuszába helyezik. A primer sugárzó az 5 GHz-es és a 2.4GHz-es sávban általában panel-dipól, melyet az antenna fő sugárzási irányából egy reflektorral látnak el, így a dipól által kisugárzott hullámok nagy része a parabola-felületre vetítődik.

10 Parabola antennák Az összefüggő parabola felületet gyakran egy ráccsal helyettesítik, mely rácsban a lyukak mérete kisebb, mint a hullámhossz 1/10-ed része. Az ilyen rács már összefüggő felületnek számít az adott frekvencián, és a felület ugyanolyan paramétereket mutat, mint ha összefüggő lenne. Az ilyen antennákat Grid-antennának hívjuk. Nyereségük a paraboloid felület átmérőjétől függ, és dB között változik.

11 Panel antennák A panel antennák rendkívül robosztus, kompakt kivitelű antennák. Szerkezetüket tekintve, egy mikrohullámú nyomtatott áramköri lapon (Microstrip) különböző méretű és alakú foltokat találunk, melyek microstrip tápvonallal vannak összekötve.

12 Panel antennák Minél nagyobb felületű antennáról van szó, annál több ilyen primer sugárzó foltot találunk rajta, és annál nagyobb nyereséget érhetünk el vele. Számos ilyen típusú antenna kapható, nyereségük 5-24 dB között van. Az ilyen antennák alkalmazását felhasználói végpontokban ajánljuk egyszerű kivitelük és kis méretük miatt. Az antenna nyereségét természetesen úgy kell megválasztani, hogy elegendő legyen az adott link áthidalásához, azonban ne okozzon túlvezérlést az ellenállomáson.

13 Szektorsugárzó antennák
A szektorsugárzó antennák kimondottan Access Point-okban történő alkalmazásra lettek kifejlesztve. Karakterisztikájuk általában 30, 60, 90, vagy 120 fokos irányélességi szöggel rendelkezik, egy 3 db 120 fokos antennával pl. egy AP által lefedett területet 3 szektorra tudunk osztani. Kivitelüket tekintve általában panel- vagy résantennák. Az adott karakterisztika kivitelezésére különféle reflektorokat és elnyelő felületeket szerelnek rá.

14 Omni antennák Az ún ,,Omni'' antennák olyan körsugárzók, amelyek függőleges irányban lapított karakterisztikával rendelkeznek, így 4-5 dB nyereséget érnek el az adott sávban. Ezt a karakterisztikát a monopólus antenna megfelelő tagolásával, különböző impedanciájú tápvonal-darabok kombinálásával érik el.

15 Összefoglalás Milyen Wlan antennákat különböztetünk meg?
Az egyes antennák milyen technikai tulajdonságokkal rendelkeznek?

16 Ajánlott irodalom Puskás András:Hálózati kapcsolatok
Németh Béla:Korszerü kommunikáció Bolgár András:Vezeték nélküli kommunikációk


Letölteni ppt "Wlan-Wireless Lan Kinka Pál Imre Ktl-2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések