Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyarország természeti kincsei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyarország természeti kincsei"— Előadás másolata:

1 Magyarország természeti kincsei
Készítette:Sulyok Bence

2 Természeti kincsek Nemzeti parkok Domborzat Vízrajz Folyók Tavak
Látogatható természeti értékek

3 Nemzeti parkok A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület,amely megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól és amelyen lehetőség nyílik oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.

4 Nemzeti parkjaink Hortobágyi Nemzeti Park Kiskunsági Nemzeti Park
Bükki Nemzeti Park Aggteleki Nemzeti Park Fertő-Hanság Nemzeti Park Duna-Dráva Nemzeti Park Balaton-felvidéki Nemzeti Park Őrségi Nemzeti Park

5 Domborzat Magyarország területét hat nagyobb egységre osztjuk:
1.Alföld 2.Kisalföld 3.Alpokalja 4.Dunántúli-középhegység 5.Északi-középhegység Dunántúli-dombság

6

7 Vízrajz Magyarország vízrajzát alapvetően meghatározza az a tény, hogy a Kárpát-medence közepén fekszik. Az országban nincs lefolyástalan terület, minden felszíni víza déli középpont felé gravitál, és onnan a Dunán, a Vaskapu szoroson keresztül a Fekete-tengerbe jut. Az egész terület a Duna vízgyűjtő területéhez tartozik.

8 Folyók Magyarország vízhálózatának tengelye a Duna. Hossza 2850 km, ebből a magyarországi főágának hossza 417 km. Az ország legnagyobb mellékfolyója a Tisza, ami 962 km, ebből magyarországi szakaszának hossza 584,9 km.

9 A Duna és a Tisza

10 Tavak Magyarország és Közép-Európa legnagyobb tava a Balaton, amelynek a felülete 594 km². Ezt követi a Tisza-tó, amelynek felülete 127 km² (ez Magyarország legnagyobb mesterséges tava), a Fertő tó, amely Ausztria és Magyarország tava, magyarországi felülete 75 km², valamint a Velencei-tó, agárdi vízmérce állásánál a felülete 24,2 km², melyből közel 10,1 km²-t nádas borít.

11 Tisza-tó,Fertő-tó,Velencei-tó

12 Látogatható természeti értékek

13 Források

14 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Magyarország természeti kincsei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések