Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sakkprogramokról majdnem mindent

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sakkprogramokról majdnem mindent"— Előadás másolata:

1 Sakkprogramokról majdnem mindent
Témák: Régebbi, egyszerű sakkprogramok A versenysakk követelményei Fritz 4.01: játék játszma írása, adatbáziskezelés elemzés feladványmegoldás

2 Az egyszerű sakkprogramok jellemzői:
Elsősorban játszópartnerek, különböző erősségi szintek, színbeállítások, csataanimációk. Hobbisakkozóknak megfelelő: látványos, megverhető.

3 Hiányoznak (vagy csak részlegesen vannak jelen) a következők ezekben a programokban:
tetszőleges állás felrakása (pl. sánc) komoly játékerő, megnyitásismeret játszma írása, mentése, betöltése adatbáziskezelés játszma elemzése, könnyen kezelhetősége Egy versenysakkozó számára viszont ezek a tulajdonságok nagyon fontosak

4 Versenysakkban komoly felkészültség szükséges a jó eredmények eléréséhez:
megnyitásismeret (könyvek, adatbázisok) jó kombinációs készség végjátéktudás ellenfél ismerete (bulletinek, adatbázisok) A könyvek helyett előtérbe kerültek a számítógépes programok: gyors hardver, jó program  jó edzőpartner és elemző az játszmaadatbázisok könnyebben kezelhetőek és bővíthetők, mint a könyvek

5 Fritz

6 Beállítások: tábla, nyelv,...
Játéklehetőségek: New, Handicap & Fun, Élőbehatárolás

7 Játszma írása: lépésértékelés, állásértékelés, alvarik, szöveges értékelés, így könnyű a játszma visszajátszása és értékelése. Menet közbeni elemzés: gép gondolkodik, és a gondolatait kiírja + végleges állásértékelés Gyors iteratív mélységi keresés (állítható)

8 Lehet kérni egy játszma teljes elemzését a következő opciókkal:

9 Sakkadatbázis–kezelés:
Ez az a rész, amely egyszerű sakkprogramokban biztos nem található meg, de versenysakkozó számára nagyon fontos. A sakkjátszmák egy cbf(ChessBase Format) tömörített fájlban vannak tárolva, amihez kötelezően tartozik egy cbi indexfile, ami rámutat a játszmák kezdőpozíciójára a cbf fájlban, és tartalmazza a rekordok számát. Ezen kívül még több file is tartozhat az adatbázishoz, legfontosabbak a következők: cko(megnyitásfájl) , cpo(állásokat tároló fájl). A sakkjátszmának a következő adatai vannak tárolva: játékosok, élő–pontszámuk, verseny neve, helyszíne, enciklopédiakód, évszám, lépésszám, eredmény.

10 Játszmanyilvántartás a Fritzben:

11 Megnyitás szerinti faszerkezet (cko fájlból):

12 Az adatbáziskezelés egyik legfontosabb feladata a keresés: hogy megtaláljuk pl. azt a játékost, aki ellen játszani fogunk.

13 Feladványok, kombinációk megoldása:
A Fritzben tetszőleges állást felrakhatunk a táblára, és utána kielemeztetjük a géppel. Kombinációk megoldásában elég jók a sakkprogramok. Speciális feladványok megoldására (matt X lépésben) pedig van külön szint (még speciális engine-t is be lehet tölteni), ami gyorsabb, mint a normális elemző. Vannak olyan speciális feladványok is viszont, melyeket nem tud megoldani a Fritz (önmatt, segítőmatt). Ilyen feladványokra mutatnak példát a következő diák.

14 Világos lép Önmatt 7 lépésben

15

16 Világos lép Önmatt 2 lépésben

17 Vége


Letölteni ppt "Sakkprogramokról majdnem mindent"

Hasonló előadás


Google Hirdetések