Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sakkprogramokról majdnem mindent T émák: – Régebbi, egyszerű sakkprogramok – A versenysakk követelményei – Fritz 4.01: – játék – játszma írása, adatbáziskezelés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sakkprogramokról majdnem mindent T émák: – Régebbi, egyszerű sakkprogramok – A versenysakk követelményei – Fritz 4.01: – játék – játszma írása, adatbáziskezelés."— Előadás másolata:

1 Sakkprogramokról majdnem mindent T émák: – Régebbi, egyszerű sakkprogramok – A versenysakk követelményei – Fritz 4.01: – játék – játszma írása, adatbáziskezelés – elemzés – feladványmegoldás

2 Az egyszerű sakkprogramok jellemzői: Elsősorban játszópartnerek, különböző erősségi szintek, színbeállítások, csataanimációk. Hobbisakkozóknak megfelelő: látványos, megverhető.

3 Hiányoznak (vagy csak részlegesen vannak jelen) a következők ezekben a programokban: tetszőleges állás felrakása (pl. sánc) komoly játékerő, megnyitásismeret játszma írása, mentése, betöltése adatbáziskezelés játszma elemzése, könnyen kezelhetősége Egy versenysakkozó számára viszont ezek a tulajdonságok nagyon fontosak

4 Versenysakkban komoly felkészültség szükséges a jó eredmények eléréséhez: – megnyitásismeret (könyvek, adatbázisok) – jó kombinációs készség – végjátéktudás – ellenfél ismerete (bulletinek, adatbázisok) A könyvek helyett előtérbe kerültek a számítógépes programok: – gyors hardver, jó program  jó edzőpartner és elemző – az játszmaadatbázisok könnyebben kezelhetőek és bővíthetők, mint a könyvek

5 Fritz

6 Játéklehetőségek: New, Handicap & Fun, Élőbehatárolás Beállítások: tábla, nyelv,...

7 Játszma írása: lépésértékelés, állásértékelés, alvarik, szöveges értékelés, így könnyű a játszma visszajátszása és értékelése. Menet közbeni elemzés: gép gondolkodik, és a gondolatait kiírja + végleges állásértékelés Gyors iteratív mélységi keresés (állítható)

8 Lehet kérni egy játszma teljes elemzését a következő opciókkal:

9 Sakkadatbázis–kezelés: Ez az a rész, amely egyszerű sakkprogramokban biztos nem található meg, de versenysakkozó számára nagyon fontos. A sakkjátszmák egy cbf(ChessBase Format) tömörített fájlban vannak tárolva, amihez kötelezően tartozik egy cbi indexfile, ami rámutat a játszmák kezdőpozíciójára a cbf fájlban, és tartalmazza a rekordok számát. Ezen kívül még több file is tartozhat az adatbázishoz, legfontosabbak a következők: cko(megnyitásfájl), cpo(állásokat tároló fájl). A sakkjátszmának a következő adatai vannak tárolva: játékosok, élő–pontszámuk, verseny neve, helyszíne, enciklopédiakód, évszám, lépésszám, eredmény.

10 Fritzben Játszmanyilvántartás a Fritzben:

11 Megnyitás szerinti faszerkezet (cko fájlból):

12 Az adatbáziskezelés egyik legfontosabb feladata a keresés: hogy megtaláljuk pl. azt a játékost, aki ellen játszani fogunk.

13 Feladványok, kombinációk megoldása: A Fritzben tetszőleges állást felrakhatunk a táblára, és utána kielemeztetjük a géppel. Kombinációk megoldásában elég jók a sakkprogramok. Speciális feladványok megoldására (matt X lépésben) pedig van külön szint (még speciális engine-t is be lehet tölteni), ami gyorsabb, mint a normális elemző. Vannak olyan speciális feladványok is viszont, melyeket nem tud megoldani a Fritz (önmatt, segítőmatt). Ilyen feladványokra mutatnak példát a következő diák.

14 Világos lép Önmatt 7 lépésben

15

16 Világos lép Önmatt 2 lépésben

17


Letölteni ppt "Sakkprogramokról majdnem mindent T émák: – Régebbi, egyszerű sakkprogramok – A versenysakk követelményei – Fritz 4.01: – játék – játszma írása, adatbáziskezelés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések