Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szemestakarmányok tárolása  a szemestakarmányok évente egyszer termelődnek, de felhasználásuk folyamatos  a tárolókapacitást a maximális igényre kell.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szemestakarmányok tárolása  a szemestakarmányok évente egyszer termelődnek, de felhasználásuk folyamatos  a tárolókapacitást a maximális igényre kell."— Előadás másolata:

1 Szemestakarmányok tárolása  a szemestakarmányok évente egyszer termelődnek, de felhasználásuk folyamatos  a tárolókapacitást a maximális igényre kell tervezni  célja az állagmegóvás, de a leggondosabb tárolás alatt is bekövetkeznek veszteségek (vitamintartalom, avasodás, toxinok képződése)  tárolás előtt célszerű a magvakat tisztítani és szárítani  a betakarításkor a szemek közé keveredő levél, szár és csutka részek könnyen visszanedvesednek és a későbbi penészesedés potenciális forrásai

2 Szemestakarmányok tárolása  a tört és aszott szemek könnyen avasodnak  az idegen gyommagvak, sérült szemek, szár és levélrészek eltávolítása rostálással, szeleléssel, triőrrel lehetséges  a tárolás történhet  zsákosan (kész malomipari és takarmányipari termékek)  ömlesztve  az ömlesztve tárolás történhet  horizontális magtárakban (kisebb beruházási költség, drágább üzemeltetés)  és vertikális építményekben, silókban

3 Szemestakarmányok tárolása  a magtárak sokféle formájúak (hagyományos gabonamagtár, magtárpadlásos istállók, földbe süllyesztett szigetelt sátrak stb.)  a silók vasbetonból vagy fémből készülnek  fontos szempont, hogy szellőztethetők legyenek (perforált alaplemez vagy központi légcsatorna  ha nincs lehetőség szellőztetésre, a silóban tárolt gabonát időnként át kell tárolni egy másik silóba (egy üres silónak rendelkezésre kell állnia)  a gabonamagvak biztonságosan tárolhatók silókban, de pl. a kukoricát, sérülékenysége miatt inkább magtárakban célszerű tárolni

4 Szemestakarmányok tárolása  szellőztetésre azért van szükség, mert a betárolt szemekben a légzés még egy ideig folyik, a képződő hőtől felmelegszik a takarmány, nedvessé válik a termény, penészesedés, mikrobiális tevékenység indulhat meg  a termény hőmérsékletét folyamatosan mérni kell és a garmada átforgatását, a szellőztetést a hőmérséklet emelkedésekor meg kell kezdeni  a 15-16%-os víztartalmú takarmányt először 2-3 héttel a betárolást követően kell átszellőztetni  a biztonságos tárolás feltétele a tárolóterek védelme a kártevők ellen, szilárd vagy gázosított kémiai anyagokkal (ezek az állatokra és emberre nem jelenthetnek veszélyt)

5 Szemestermények hűtve tárolása  a szárítás energiaigényének csökkentése miatt fejlesztették ki  cél, hogy a magvakat olyan hőfokra hűtsék le, amely megszünteti a mikrobák tevékenységét  a hűtve tárolást célszerű meleg levegős szárítással kombinálni  kíméletes előszárítással 17-18%-ra csökkentik a magvak nedvességtartalmát, majd ezt követi a hűtés  melegedés esetén (17-20 o C-on) a hideg levegő befúvatása automatikusan megkezdődik, melynek során a termény tovább szárad  a hűtés hőmérsékletét a termény nedvességtartalma határozza meg

6 Szemestermények hűtve tárolása  horizontális tárolótérben és silóban egyaránt elvégezhető  a szárításhoz képest a kombinált hűtve tárolás 33%-al kedvezőbb fajlagos energiafelhasználást tesz lehetővé víztartalomhűtési hőmérséklet 8-15%10-12 o C 15-20%8-10 o C 20% fölött4-5 o C A termény víztartalmának hatása a szükséges hűtési hőmérsékletre

7 Gyökér és gumós takarmányok eltartása  eltartásuk nehezebb, mert nagy a nedvességtartalmuk  tartósíthatók erjesztéssel  a répafélék tartalmaznak elegendő erjeszthető szénhidrátot  a burgonyát főzés után lehet erjeszteni  a földszennyezés komoly nehézséget jelenthet  prizmás tárolás  az átválogatott, száraz burgonyát, répát tárolhatjuk ebben a formában  a prizma maga 2-3 m széles, 1-1,5 m magas m hosszú, háromszög keresztmetszetű építmény

8 Gyökér és gumós takarmányok eltartása  célszerű a hossztengely mentén szellőző kürtőt beépíteni  a prizmát cm vastag szalmával, majd cm vastag földdel fedjük le  a gerincen célszerű a levegőzés miatt csak szalmával fedni  támfalas szabadtéri tárolás  nagyüzemekben terjedt el  szigetelt, légkondicionált csarnokban  inkább csak a vetőburgonya tárolására használják, lásd az egyetem burgonyatárolóit


Letölteni ppt "Szemestakarmányok tárolása  a szemestakarmányok évente egyszer termelődnek, de felhasználásuk folyamatos  a tárolókapacitást a maximális igényre kell."

Hasonló előadás


Google Hirdetések