Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 1 Hogyan kell kitölteni a 200-as adónyomtatványt? készítette: az Adó- és Pénzügyi Hivatal román nyelvű.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 1 Hogyan kell kitölteni a 200-as adónyomtatványt? készítette: az Adó- és Pénzügyi Hivatal román nyelvű."— Előadás másolata:

1 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 1 Hogyan kell kitölteni a 200-as adónyomtatványt? készítette: az Adó- és Pénzügyi Hivatal román nyelvű anyagai alapján a Transindex portál és a nyelvijogok.roTransindexnyelvijogok.ro 2009 magyar nyelvű kitöltési segédlet a 2009. évi nyomtatványhoz

2 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 2 FONTOS! A nyomtatványt csak magánszemélyek kell, hogy kitöltsék! A nyomtatványban csak a 2008. évi jövedelmeket kell feltüntetni!

3 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 3 Nem kell mindenkinek kitöltenie ezt a nyomtatványt! Önnek nincsen teendője ezzel a nyomtatvánnyal, ha 2008-ban jövedelmet CSAK a következő forrásokból kapott: Belföldi fizetésekből Nyugdíjakból Külföldi fizetésekből (Figyelem! Ekkor a 201-es nyilatkozatot ki kell kitöltenie!)‏ Külön adózó jövedelmekből (románul ezeket „activităţi independente impuse pe bază de norme de venit”-nek nevezik.) Kivétel, ha becsült jövedelembevallási nyilatkozatot adott le decemberben, és ha az Ön számára nem állapítottak meg előzetes kifizetést. Sport-díjakból vagy szerencsejáték-nyereményekből Mezőgazdaságból (haszonbérlet és intenzív földhasználat, üvegház, ültetvények stb. kivételével)‏ Örökösödésből, adományokból, ösztöndíjakból, gyermeknevelési támogatásból, munkanélküli segélyből stb. (Egyébként ezeket a jövedelem fajtákat nem is találja meg az űrlapon.) Mindenki másnak, akinek ezeken felül más forrásból is származott jövedelme, ki kell töltenie a nyomtatványt! Kezdjünk bele!

4 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 4 Codul numeric personal sau Număr de identificare fiscală: Személyi azonosítószám vagy adóazonosító szám: másolja ide a személyazonosságiban szereplő számot. Banca, cont bancar: Az Ön bankjának a neve és bankszámlaszáma. Akkor adja meg, ha azt szeretné, hogy a kifizetések vagy a visszafizetés bankon keresztül történjen. Declaraţie rectificativă: Javított bevallás: Hogyha már leadta a 200-as nyomtatványt, de rájött, hogy elrontotta, és új, javított nyomtatványt akar beadni, akkor ide tegyen egy X-et és töltse ki a nyomtatványt a helyes adatokkal. Declaraţie rectificativă: Javított bevallás: Hogyha már leadta a 200-as nyomtatványt, de rájött, hogy elrontotta, és új, javított nyomtatványt akar beadni, akkor ide tegyen egy X-et és töltse ki a nyomtatványt a helyes adatokkal. A lapnak erre az oldalára az Ön nevét és címét kell beírnia. Vigyázzon, hogy a nevét úgy adja meg, ahogy a személyi igazolványában szerepel (vagyis ha románosan van írva, akkor rúgy). A hatóság külön kéri, hogy ha van e-mail címe, azt is adja meg.

5 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 5 Venituri comerciale: Kereskedelemből származó jövedelmek: magánszemélyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társulások olyan jövedelmei tartoznak ide, melyek szolgáltatásokból vagy valamely mesterség műveléséből származnak. (A szabadfoglalkozásúak nem tartoznak ide, erre vonatkozóan később olvashat). A főbb ilyen kereskedelmi tevékenységek az alábbiak: - Termelési tevékenységek - Eladási céllal történő felvásárlás - Előadások szervezése - Kereskedelmi tranzakciók közvetítése, mint például: jutalék, megbízatás, képviselet és hasonlók - Bizományosi rendszerben történő értékesítés - Kiadói, nyomdai és sokszorosítási tevékenység - Szállítás - Más, a Kereskedelmi Törvénykönyv által meghatározott tevékenységek Venituri comerciale: Kereskedelemből származó jövedelmek: magánszemélyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező társulások olyan jövedelmei tartoznak ide, melyek szolgáltatásokból vagy valamely mesterség műveléséből származnak. (A szabadfoglalkozásúak nem tartoznak ide, erre vonatkozóan később olvashat). A főbb ilyen kereskedelmi tevékenységek az alábbiak: - Termelési tevékenységek - Eladási céllal történő felvásárlás - Előadások szervezése - Kereskedelmi tranzakciók közvetítése, mint például: jutalék, megbízatás, képviselet és hasonlók - Bizományosi rendszerben történő értékesítés - Kiadói, nyomdai és sokszorosítási tevékenység - Szállítás - Más, a Kereskedelmi Törvénykönyv által meghatározott tevékenységek A II. fejezetben Önnek azt kell megjelölnie, hogy milyen forrásokból kapott 2008-ban jövedelmet. Tegyen X-et a megfelelő helyre! (Ha jövedelme több forrásból származik, minden helyre!)‏ A következőkben külön-külön ismertetjük, mikor kell az egyes helyekre X-et tennie. A II. fejezetben Önnek azt kell megjelölnie, hogy milyen forrásokból kapott 2008-ban jövedelmet. Tegyen X-et a megfelelő helyre! (Ha jövedelme több forrásból származik, minden helyre!)‏ A következőkben külön-külön ismertetjük, mikor kell az egyes helyekre X-et tennie.

6 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 6 Venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate în categoria venituri din activităţi independente: A bérleti szerződésekből származó jövedelmek általában a külön adózó („független tevékenységekből származó”) jövedelmekhez tartoznak. Ha azonban több, mint 5 bérleti vagy albérleti szerződésből származott jövedelme volt a pénzügyi év során, akkor más a helyzet. Erről részleteket román nyelven az adóhatóság honlapján találhat, ezen a linken: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/OANAF_2333_2007.htmhttp://static.anaf.ro/static/10/Anaf/OANAF_2333_2007.htm Venituri din cedarea folosinţei bunurilor calificate în categoria venituri din activităţi independente: A bérleti szerződésekből származó jövedelmek általában a külön adózó („független tevékenységekből származó”) jövedelmekhez tartoznak. Ha azonban több, mint 5 bérleti vagy albérleti szerződésből származott jövedelme volt a pénzügyi év során, akkor más a helyzet. Erről részleteket román nyelven az adóhatóság honlapján találhat, ezen a linken: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/OANAF_2333_2007.htmhttp://static.anaf.ro/static/10/Anaf/OANAF_2333_2007.htm

7 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 7 Venituri din profesii libere: (Szabadfoglalkozásokból származó jövedelmek): Ide olyan, egyéni vagy társulásos alapon szerzett jövedelmek tartoznak, amelyek tudományos, irodalmi, művészeti, vagy oktatási területeken keletkeztek. Ide tartozhatnak például az orvosok, az ügyvédek, a közjegyzők, a törvényszéki végrehajtók, technikai szakemberek, könyvelők, ingatlanbefektetési tanácsadók, könyvvizsgálók, kereskedelmi tanácsadók, műépítészek, fordítók, sportolók, sportbírák, valamint más szabadfoglalkozásúak, akiknek szakmájára egyéni jellegű tevékenység jellemző.

8 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 8 Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală: szerzői jogokból származó jövedelmek, a felhasználásból származó nyereségek. Ilyenek például a szabadalmak, know-how, bejegyzett márkanevek, franchise, és más hasonlók. Ugyancsak ide tartoznak a festmények, irodalmi alkotások, tanulmányok, cikkek után járó szerzői jogdíjak. Ide tartoznak azon jogokból származó jövedelmek, melyek átruházási, bérlési, együttműködési, kutatási, szabadalmi, franchise-szerződés tárgyai, valamint azok is, melyek örökösödés révén kerültek a birtokába. (!) A kifizetés jogcíme lehet javadalmazás, honorárium, szabadalmi díj és más hasonlók. Ha ilyen jövedelmei vannak, akkor is csak egy bevallást kell benyújtani, ha több jövedelemforrásból is származnak ezek a jövedelmek. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală: szerzői jogokból származó jövedelmek, a felhasználásból származó nyereségek. Ilyenek például a szabadalmak, know-how, bejegyzett márkanevek, franchise, és más hasonlók. Ugyancsak ide tartoznak a festmények, irodalmi alkotások, tanulmányok, cikkek után járó szerzői jogdíjak. Ide tartoznak azon jogokból származó jövedelmek, melyek átruházási, bérlési, együttműködési, kutatási, szabadalmi, franchise-szerződés tárgyai, valamint azok is, melyek örökösödés révén kerültek a birtokába. (!) A kifizetés jogcíme lehet javadalmazás, honorárium, szabadalmi díj és más hasonlók. Ha ilyen jövedelmei vannak, akkor is csak egy bevallást kell benyújtani, ha több jövedelemforrásból is származnak ezek a jövedelmek.

9 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 9 Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor: (Javak, vagyontárgyak használati jogának átadásából származó jövedelemek): Ebbe a kategóriába tartoznak az ingó és ingatlan javak bérbeadásából származó jövedelmek, a mezőgazdasági javak haszonbérlete. Például lakás, hétvégi ház, garázs, földterület és más hasonlók bérbeadásából származó, bérleti/albérleti, haszonélvezeti és haszonbérleti szerződés alapján szerzett jövedelmek. Ide kell beírni a reklámfelületek bérbeadásából származó jövedelmeket is. (Hogyha több, mint 5 szerződése van, akkor ez már más kategária, akkor az első oszlop második rubrikáját kell kitölteni.) Veniturile din cedarea folosinţei bunurilor: (Javak, vagyontárgyak használati jogának átadásából származó jövedelemek): Ebbe a kategóriába tartoznak az ingó és ingatlan javak bérbeadásából származó jövedelmek, a mezőgazdasági javak haszonbérlete. Például lakás, hétvégi ház, garázs, földterület és más hasonlók bérbeadásából származó, bérleti/albérleti, haszonélvezeti és haszonbérleti szerződés alapján szerzett jövedelmek. Ide kell beírni a reklámfelületek bérbeadásából származó jövedelmeket is. (Hogyha több, mint 5 szerződése van, akkor ez már más kategária, akkor az első oszlop második rubrikáját kell kitölteni.)

10 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 10 Veniturile din activităţi agricole A mezőgazdasági tevékenységekből származó bevallandó jövedelmek a következők: a) Virágok és zöldségek termesztése és értékeítése, ha a termesztés melegházakban és/vagy öntözéssel történik; b) Díszfák, dísznövények és gombák termesztése és értékesítése; c) Csemeteültetvények és hasonlók hasznosítása; d) Az aratással/begyűjtéssel szerzett mezőgazdasági termékek hasznosítása, ha azok természetes állapotukban maradnak, és saját termőföldekről vagy haszonbérbe/árendába vett területekről származnak, valamint speciális begyűjtési helyeken (románul: „unităţi specializate pentru colectare”) vagy ipari feldolgozó egységekben kerültek átvételre 2008. január 1. után. (Tehát az adózás szempontjából itt nem az számít mikor aratták le, hanem hogy mikor vették át.) Veniturile din activităţi agricole A mezőgazdasági tevékenységekből származó bevallandó jövedelmek a következők: a) Virágok és zöldségek termesztése és értékeítése, ha a termesztés melegházakban és/vagy öntözéssel történik; b) Díszfák, dísznövények és gombák termesztése és értékesítése; c) Csemeteültetvények és hasonlók hasznosítása; d) Az aratással/begyűjtéssel szerzett mezőgazdasági termékek hasznosítása, ha azok természetes állapotukban maradnak, és saját termőföldekről vagy haszonbérbe/árendába vett területekről származnak, valamint speciális begyűjtési helyeken (románul: „unităţi specializate pentru colectare”) vagy ipari feldolgozó egységekben kerültek átvételre 2008. január 1. után. (Tehát az adózás szempontjából itt nem az számít mikor aratták le, hanem hogy mikor vették át.)

11 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 11 Câştiguri din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract: (Valuta vásárlásából és eladásából, illetve lekötéséből származó, szerződésben rögzített jövedelem.) Hogyha szerzett jövedelmet olyan piacokon és pénzügyi eszközökkel, melyeket NEM engedélyezett az Országos Tőkepiac-felügyeleti Bizottság (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare), Ön köteles megbecsülni az éves nettó nyereséget vagy veszteséget.

12 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 12 Câştiguri din transferul titlurilor de valoare: (Értékpapírok átruházásából származó jövedelem.) Az Országos Tőkepiac-felügyeleti Bizottság által jóváhagyott értékpapírok tartoznak ide. Kivétel, hogy a "Proprietatea" Alap részvényeinek eladásából származó jövedelem nem adózik, de csak a részvények első eladásakor. Câştiguri din transferul titlurilor de valoare: (Értékpapírok átruházásából származó jövedelem.) Az Országos Tőkepiac-felügyeleti Bizottság által jóváhagyott értékpapírok tartoznak ide. Kivétel, hogy a "Proprietatea" Alap részvényeinek eladásából származó jövedelem nem adózik, de csak a részvények első eladásakor.

13 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 13 2. Determinarea venitului net: Ez egy nagyon fontos választás, ugyanis itt azt kell bejelölnie, a továbbiakban mi módon határozza majd meg Ön a nettó jövedelme mértékét. A jövedelemforrások függvényében három lehetőség közül választhat. 2. Determinarea venitului net: Ez egy nagyon fontos választás, ugyanis itt azt kell bejelölnie, a továbbiakban mi módon határozza majd meg Ön a nettó jövedelme mértékét. A jövedelemforrások függvényében három lehetőség közül választhat. Egyszerű könyvvitel alapján kiszámolt jövedelem. A következőkben magyarul ezt „elszámolás alapján” meghatározott jövedelemnek fogjuk hívni. Általány-költségek alapján. Külön adózó jövedelmek normái alapján. Ezt csak azon kevesek jelölhetik be, akik jövedelembevallási nyilatkozatot adtak le decemberben, és akik számára nem állapítottak meg előzetes kifizetést.

14 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 14 3. Forma de organizare: (szervezeti forma)‏ Itt jelölje meg, hogy egyénileg (első kocka) vagy valamilyen társulásban dolgozik-e. A második kockát akkor jelölje, ha a társulásban csak magánszemélyek vesznek részt, a harmadikat, ha cég(ek) is. Ez szintén fontos választás, a továbbiakban ennek megfelelően kell majd kitöltenie a nyomtatványt. 3. Forma de organizare: (szervezeti forma)‏ Itt jelölje meg, hogy egyénileg (első kocka) vagy valamilyen társulásban dolgozik-e. A második kockát akkor jelölje, ha a társulásban csak magánszemélyek vesznek részt, a harmadikat, ha cég(ek) is. Ez szintén fontos választás, a továbbiakban ennek megfelelően kell majd kitöltenie a nyomtatványt. 4. Obiectul principal de activitate: (főtevékenység)‏ Ide írja be a fő jövedelemszerző tevékenységét, és annak a CEAN kódját. (Ha nem tudja mi ez, akkor a legegyszerűbb, ha kimásolja mind a kódot, mind a számot a működési engedélyből!)‏ 4. Obiectul principal de activitate: (főtevékenység)‏ Ide írja be a fő jövedelemszerző tevékenységét, és annak a CEAN kódját. (Ha nem tudja mi ez, akkor a legegyszerűbb, ha kimásolja mind a kódot, mind a számot a működési engedélyből!)‏

15 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 15 5.Sediul: (Székhely): Itt azt a címet kell bírni, ahol a tevékenység zajlik. Amennyiben több helyen zajlik a tevékenység, a hivatalos székhely címét kell megadni. Amenyiben mezőgazdasági tevékenységet végez, annak a helységnek a nevét kell beírni, ahol a földterület található.

16 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 16 6.Datele de identificare ale bunului pentru care se cedează folosinţa: (A bérbe adott tulajdon azonosításához szükséges adatok.) Például a)Ingatlanok (épületek, földterületek) esetén azok címe, területe, megjelölve, hogy ebből mennyi lett bérbe adva; b)Járművek esetén típus, gyártási év, nyilvántartási szám, motor sorozatszáma, az alvázszám; c)Más javak esetén: megnevezés, részletes leírás, az azonosítást megkönnyítő megkülönböztető jegyek leírása. Hogyha több forrásból származik ilyen jövedelme, minden forrás számára töltsön ki egy-egy ilyen ‘dobozt’ (A 2-4. oldalakon találhatók). 6.Datele de identificare ale bunului pentru care se cedează folosinţa: (A bérbe adott tulajdon azonosításához szükséges adatok.) Például a)Ingatlanok (épületek, földterületek) esetén azok címe, területe, megjelölve, hogy ebből mennyi lett bérbe adva; b)Járművek esetén típus, gyártási év, nyilvántartási szám, motor sorozatszáma, az alvázszám; c)Más javak esetén: megnevezés, részletes leírás, az azonosítást megkönnyítő megkülönböztető jegyek leírása. Hogyha több forrásból származik ilyen jövedelme, minden forrás számára töltsön ki egy-egy ilyen ‘dobozt’ (A 2-4. oldalakon találhatók).

17 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 17 7.Documentul de autorizare/Contractul de asociere/ închiriere/ arendare: (Működési engedély, társulási-, bérleti-, haszonbérleti szerződés azonosítása.) Ide írja be azon dokumentum számát, kiállításának időpontját és a kiállító szerv nevét, mely feljogosítja Önt az adott tevékenység gyakorlására. Ha például kereskedelmi ügynöki szerződés alapján tevékenykedik, írja be a szerződés számát és megkötésének időpontját. Ha jogi személyiség nélküli társulásban űz mezőgazdasági tevékenységet, akkor ide a társulási szerződés pénzügyi szervnél való iktatási számát valamint a dátumát kell beírni. Ha javak használati jogának átadásából származik jövedelme, akkor a szerződése függvényében húzza át a „bérleti” (închiriere) vagy „haszonbérleti” (arendare) szavakat. Az adóhatóságnál való iktatási számot és a dátumot kell beírni. 7.Documentul de autorizare/Contractul de asociere/ închiriere/ arendare: (Működési engedély, társulási-, bérleti-, haszonbérleti szerződés azonosítása.) Ide írja be azon dokumentum számát, kiállításának időpontját és a kiállító szerv nevét, mely feljogosítja Önt az adott tevékenység gyakorlására. Ha például kereskedelmi ügynöki szerződés alapján tevékenykedik, írja be a szerződés számát és megkötésének időpontját. Ha jogi személyiség nélküli társulásban űz mezőgazdasági tevékenységet, akkor ide a társulási szerződés pénzügyi szervnél való iktatási számát valamint a dátumát kell beírni. Ha javak használati jogának átadásából származik jövedelme, akkor a szerződése függvényében húzza át a „bérleti” (închiriere) vagy „haszonbérleti” (arendare) szavakat. Az adóhatóságnál való iktatási számot és a dátumot kell beírni.

18 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 18 8. Data începerii activităţii, (A tevékenység megkezdésének időpontja,) 9. Data încetării activităţii (A tevékenység befejezésének időpontja): Ezt CSAK AKKOR kell kitölteni, ha a 2008 folyamán kezdte meg vagy fejezte be a tevékenységet. Azok a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyek, akik az év közben abbahagyták tevékenységüket a működési engedély visszaszolgáltatásának időpontját kell beírják. Hogyha javak használati jogának átadásából származott jövedelme, a szerződés életbe lépésének illetve lejártának időpontját kell beírnia.

19 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 19 A következőkben ennek az ‘1B’ résznek kitöltését mutatjuk be. Ez a legnehezebb! Ezt a részt ugyanis igen papírtakarékos, de logikátlan módon legalább tízféleképp kell kitöltenie attól függően, hogy a korábbiakban hová tett X-et az 1.-es (Natura veniturilor) a 2-es (Determinarea venitului net) és a 3-as (Forma de organizare) pontokban. A következő oldalakon különböző színekkel írva először meghatározzuk, hogy mely csoportokra vonatkozó kitöltési módokról beszélük. Keresse ki azt a csoportot, amelyikbe Ön tartozik,és kövesse az útmutatót! A következőkben ennek az ‘1B’ résznek kitöltését mutatjuk be. Ez a legnehezebb! Ezt a részt ugyanis igen papírtakarékos, de logikátlan módon legalább tízféleképp kell kitöltenie attól függően, hogy a korábbiakban hová tett X-et az 1.-es (Natura veniturilor) a 2-es (Determinarea venitului net) és a 3-as (Forma de organizare) pontokban. A következő oldalakon különböző színekkel írva először meghatározzuk, hogy mely csoportokra vonatkozó kitöltési módokról beszélük. Keresse ki azt a csoportot, amelyikbe Ön tartozik,és kövesse az útmutatót! 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem) Ide kell beírni a jövedelmeket.

20 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 20 1.Ha Önnek kereskedelmi tevékenységekből, szabadfoglalkozásokból vagy szellemi tulajdonjogokból származott jövedelme; a): És ha ezt a tevékenységet egyénileg űzte (vagyis a „Forma de organizare” sorban az első kockába ikszelt). a.1) És ha azok közé tartozik, akik kereskedelmi tevékenységekből, szabadfoglalkozásokból, vagy több, mint 5 bérleti szerződésből szereztek jövedelmet: Akkor saját könyvelése alapján kell kitöltenie a rovatokat a következő módon: 1.sor Venit brut (bruttó jövedelem) – írja be a tavalyi év összes jövedelmét 2.sor Cheltuieli deductibile (leírható költségek) – írja be a jövedelemszerzés költségeit 2.1. sor Cheltuieli deductibile (leírható költségek) – másolja át a 2-es sorban szereplő összeget 3. sor Venit net (nettó jövedelem) – vonja ki az 1. sorból a 2. sorban szereplő összeget az eredményt írja ide 3.1. sor Venit net aferent activităţilor cu regim de reţinere la sursă - A nettó jövedelem azon részét írja be, amely után a kifizetéskor már befizette az adót 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves veszteség) Akkor írja be, ha a leírható költségek nagyobbak voltak, mint a bruttó jövedelem. 1.Ha Önnek kereskedelmi tevékenységekből, szabadfoglalkozásokból vagy szellemi tulajdonjogokból származott jövedelme; a): És ha ezt a tevékenységet egyénileg űzte (vagyis a „Forma de organizare” sorban az első kockába ikszelt). a.1) És ha azok közé tartozik, akik kereskedelmi tevékenységekből, szabadfoglalkozásokból, vagy több, mint 5 bérleti szerződésből szereztek jövedelmet: Akkor saját könyvelése alapján kell kitöltenie a rovatokat a következő módon: 1.sor Venit brut (bruttó jövedelem) – írja be a tavalyi év összes jövedelmét 2.sor Cheltuieli deductibile (leírható költségek) – írja be a jövedelemszerzés költségeit 2.1. sor Cheltuieli deductibile (leírható költségek) – másolja át a 2-es sorban szereplő összeget 3. sor Venit net (nettó jövedelem) – vonja ki az 1. sorból a 2. sorban szereplő összeget az eredményt írja ide 3.1. sor Venit net aferent activităţilor cu regim de reţinere la sursă - A nettó jövedelem azon részét írja be, amely után a kifizetéskor már befizette az adót 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves veszteség) Akkor írja be, ha a leírható költségek nagyobbak voltak, mint a bruttó jövedelem. 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem) Ide kell beírni a jövedelmeket.

21 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 21 1.Ha Önnek kereskedelmi tevékenységekből, szabadfoglalkozásokból vagy szellemi tulajdonjogokból származott jövedelme; a): És ha ezt a tevékenységet egyénileg űzte (vagyis a „Forma de organizare” sorban az első kockába ikszelt), de az előző oldalon leírtakkal szemben a.2) Olyan tevékenységei vannak, melyek után jövedelem-norma szerint kell adózni (vagyis ha fentebb a „Determinarea venitului net” sorban a harmadik helyre tette az ikszet), a rovatokat következőképpen töltse ki: 1. sor Venit brut (bruttó jövedelem) – Ide másolja át, amit majd a harmadik sorba be fog írni. 3. sor Venit net (nettó jövedelem) – Ide írja be a ledolgozott időszaknak megfelelő összeget, amelyet az adóhatóság által megállapított jövedelem-norma alapján számoljon ki. 1.Ha Önnek kereskedelmi tevékenységekből, szabadfoglalkozásokból vagy szellemi tulajdonjogokból származott jövedelme; a): És ha ezt a tevékenységet egyénileg űzte (vagyis a „Forma de organizare” sorban az első kockába ikszelt), de az előző oldalon leírtakkal szemben a.2) Olyan tevékenységei vannak, melyek után jövedelem-norma szerint kell adózni (vagyis ha fentebb a „Determinarea venitului net” sorban a harmadik helyre tette az ikszet), a rovatokat következőképpen töltse ki: 1. sor Venit brut (bruttó jövedelem) – Ide másolja át, amit majd a harmadik sorba be fog írni. 3. sor Venit net (nettó jövedelem) – Ide írja be a ledolgozott időszaknak megfelelő összeget, amelyet az adóhatóság által megállapított jövedelem-norma alapján számoljon ki. 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

22 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 22 1.Ha Önnek kereskedelmi tevékenységekből, szabadfoglalkozásokból vagy szellemi tulajdonjogokból származott jövedelme; a): És ha a tevékenységet egyénileg űzte (vagyis a „Forma de organizare” sorban az első kockába ikszelt), de az előző oldalon leírtakkal szemben a.3) Szellemi tulajdonjogokból származó jövedelmei vannak, a nyomtatványt aszerint kell kitöltenie, hogy: A jövedelmet elszámolás alapján határozza-e meg? (Vagyis korábban a „Determinarea venitului net” sorban az első helyre tett x-et) Ha igen, az adatokat a saját könyvelése alapján kell kitöltenie. Vagy az átalányköltség-variánst választotta? Ha utóbbit, akkor használja a jövedelem kifizetésekor kibocsátott dokumentumokat. 1. sor Venit brut (bruttó jövedelem) Írja ide be az összes jövedelmet, beleszámítva a természetbeni kifizetések lejben meghatározott értékét is. A bruttó jövedelembe beszámítódnak úgy az év folyamán szerzett jövedelmek, mind a jövedelem azon részei, melyek után a kifizetéskor már adóztak! 2.sor Cheltuieli deductibile (leírható költségek ) - Ide a 2.1-es vagy 2.3-as sorban szereplő összeget kell beírni, vagy a 2.2-es és 2.4-es sorokban szereplő pénz összegét. Hogy ezek közül melyiket is, az a következőkből fog kiderülni! 1.Ha Önnek kereskedelmi tevékenységekből, szabadfoglalkozásokból vagy szellemi tulajdonjogokból származott jövedelme; a): És ha a tevékenységet egyénileg űzte (vagyis a „Forma de organizare” sorban az első kockába ikszelt), de az előző oldalon leírtakkal szemben a.3) Szellemi tulajdonjogokból származó jövedelmei vannak, a nyomtatványt aszerint kell kitöltenie, hogy: A jövedelmet elszámolás alapján határozza-e meg? (Vagyis korábban a „Determinarea venitului net” sorban az első helyre tett x-et) Ha igen, az adatokat a saját könyvelése alapján kell kitöltenie. Vagy az átalányköltség-variánst választotta? Ha utóbbit, akkor használja a jövedelem kifizetésekor kibocsátott dokumentumokat. 1. sor Venit brut (bruttó jövedelem) Írja ide be az összes jövedelmet, beleszámítva a természetbeni kifizetések lejben meghatározott értékét is. A bruttó jövedelembe beszámítódnak úgy az év folyamán szerzett jövedelmek, mind a jövedelem azon részei, melyek után a kifizetéskor már adóztak! 2.sor Cheltuieli deductibile (leírható költségek ) - Ide a 2.1-es vagy 2.3-as sorban szereplő összeget kell beírni, vagy a 2.2-es és 2.4-es sorokban szereplő pénz összegét. Hogy ezek közül melyiket is, az a következőkből fog kiderülni! 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

23 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 23 2.1. sor Cheltuieli deductibile (leírható jövedelmek)–Ha fenntebb az elszámolás alapján (“sistemul real”) meghatározott választotta, írja be a jövedelemszerzés költségeit, beleértve a kötelező társadalombiztosítás összegét is. 2.2. sor Cheltuieli forfetare (átalányköltségek) – Ha fentebb ezt választotta, akkor ide a bruttó jövedelem 40%-át kell bírni. Kivétel a monumentális műalkotásokból (opere de artă monumentală) származó jövedelem, ahol a bruttó jövedelem 50%-át. 2.3. sor Sume ce revin organismelor de gestiune colectivă (a közös jogkezelő szervezetnek járó pénzösszegek). CSAK az alábbi igen rikta jövedelem-típusok esetében kell kitölteni: - az örökléssel átadott szellemi javak után járó jövedelmek - a követő jogból (dreptului de suită) származó jövedelmek - a reprográfiai jogdíjból származó jövedelmek Ebben a sorban a közös jogkezelő szervezeteknek járó összes pénzösszeget kell feltüntetni (vagy más kifizetőét, akiknek joga van összegyűjteni és elosztani a jövedelmet a jogtulajdonosok között). 2.1. sor Cheltuieli deductibile (leírható jövedelmek)–Ha fenntebb az elszámolás alapján (“sistemul real”) meghatározott választotta, írja be a jövedelemszerzés költségeit, beleértve a kötelező társadalombiztosítás összegét is. 2.2. sor Cheltuieli forfetare (átalányköltségek) – Ha fentebb ezt választotta, akkor ide a bruttó jövedelem 40%-át kell bírni. Kivétel a monumentális műalkotásokból (opere de artă monumentală) származó jövedelem, ahol a bruttó jövedelem 50%-át. 2.3. sor Sume ce revin organismelor de gestiune colectivă (a közös jogkezelő szervezetnek járó pénzösszegek). CSAK az alábbi igen rikta jövedelem-típusok esetében kell kitölteni: - az örökléssel átadott szellemi javak után járó jövedelmek - a követő jogból (dreptului de suită) származó jövedelmek - a reprográfiai jogdíjból származó jövedelmek Ebben a sorban a közös jogkezelő szervezeteknek járó összes pénzösszeget kell feltüntetni (vagy más kifizetőét, akiknek joga van összegyűjteni és elosztani a jövedelmet a jogtulajdonosok között). 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

24 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 24 2.4. sor Contribuţii sociale obligatorii plătite (Kifizetett kötelező társadalombiztosítások) Csak azok kell kitöltsék, akik átalányköltségek alapján számolják ki nettó jövedelmüket. Ez az összeg általában szerepel a jövedelem kifizetőjétől kapott igazoláson. 3. sor Venit net (nettó jövedelem)- Ide írja be a bruttó jövedelem és az átalányköltségek különbségét (ld. 1-es és 2-es sorok.)‏ 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves veszteség)- Csak azok kell kitöltsék, akik elszámolás alapján határozzák meg jövedelmüket és akik a tavalyi év folyamán veszteségeket regisztráltak. A bruttó jövedelem és a leírható költségek különbségét kell ide beírni (az 1. sort ki kell vonni a 2. sorból). 2.4. sor Contribuţii sociale obligatorii plătite (Kifizetett kötelező társadalombiztosítások) Csak azok kell kitöltsék, akik átalányköltségek alapján számolják ki nettó jövedelmüket. Ez az összeg általában szerepel a jövedelem kifizetőjétől kapott igazoláson. 3. sor Venit net (nettó jövedelem)- Ide írja be a bruttó jövedelem és az átalányköltségek különbségét (ld. 1-es és 2-es sorok.)‏ 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves veszteség)- Csak azok kell kitöltsék, akik elszámolás alapján határozzák meg jövedelmüket és akik a tavalyi év folyamán veszteségeket regisztráltak. A bruttó jövedelem és a leírható költségek különbségét kell ide beírni (az 1. sort ki kell vonni a 2. sorból). 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

25 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 25 Ha Önnek kereskedelmi tevékenységekből, szabadfoglalkozásokból vagy szellemi tulajdonjogokból származott jövedelme; b) És ezt a tevékenységét valamilyen társulási formában végezte, vagyis ha fentebb a „Forma de organizare” sorban nem az első helyre tett X-et, akkor a következőképpen járjon el: b.1) Ha ebben a társulásban csak magánszemélyek vettek részt, akkor csak a 3. és 5. sort kell kitölteni, a következőképpen: 3. sor Venit net (nettó jövedelem) – Akkor ebben az esetben már ez a társulás, amelyben Ön is rész vett, ki kellett, hogy töltse a 204-es adónyomtatatványt. Önnek egyszerűen ennek a nyomtatványnak V. fejezet 5. oszlopában található, Önre vonatkozó összegét kell ide át másolnia. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves veszteség) – Szintén az előbb említett 204-es adónyomtatványból a 7. oszlopba írt, az Önre vonatkozó összeget kell ide bemásolni. („Társulási formában, a társuló félre szerződés alapján kirótt jövedelem adóvesztesége” rovat.) Ha Önnek kereskedelmi tevékenységekből, szabadfoglalkozásokból vagy szellemi tulajdonjogokból származott jövedelme; b) És ezt a tevékenységét valamilyen társulási formában végezte, vagyis ha fentebb a „Forma de organizare” sorban nem az első helyre tett X-et, akkor a következőképpen járjon el: b.1) Ha ebben a társulásban csak magánszemélyek vettek részt, akkor csak a 3. és 5. sort kell kitölteni, a következőképpen: 3. sor Venit net (nettó jövedelem) – Akkor ebben az esetben már ez a társulás, amelyben Ön is rész vett, ki kellett, hogy töltse a 204-es adónyomtatatványt. Önnek egyszerűen ennek a nyomtatványnak V. fejezet 5. oszlopában található, Önre vonatkozó összegét kell ide át másolnia. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves veszteség) – Szintén az előbb említett 204-es adónyomtatványból a 7. oszlopba írt, az Önre vonatkozó összeget kell ide bemásolni. („Társulási formában, a társuló félre szerződés alapján kirótt jövedelem adóvesztesége” rovat.) 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

26 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 26 Ha az előző oldalon leírtakkal szemben, b.2) Ön ezt a jövedelmét olyan társulásban szerezte, amelyben magán- és jogi személyek egyaránt részt vettek, vagyis Ön fentebb a „Forma de organizare” sorban a harmadik helyre tett X-et akkor Önnek az 1. és 2. (valamint 2.4) sort, 3. és 3.1 sort, vagy 5. sort kell kitölteni, a következők függvényében: 1. sor Venit brut (bruttó jövedelem)- Írja be a szerzett bruttó profitot/jövedelmet, melyet a kisvállalkozásokra érvényes adózási szabályok alapján határoztak meg. Hogy ez mekkora, legegyszerűbb úgy megállapítani, hogy ez a társulás ki kellett, hogy töltsön egy 204-es adónyomtatványt. Ennek az V. fejezetének 5. sorába írt, Önre vonatkozó összegét másolja át ide. Figyelem! Hogyha egy olyan, kisvállalkozással való társulás révén szerzett jövedelmet, melynek nem volt saját jogi személyisége, ezt független tevékenységekből származó jövedelemnek kell tekinteni. Ha az előző oldalon leírtakkal szemben, b.2) Ön ezt a jövedelmét olyan társulásban szerezte, amelyben magán- és jogi személyek egyaránt részt vettek, vagyis Ön fentebb a „Forma de organizare” sorban a harmadik helyre tett X-et akkor Önnek az 1. és 2. (valamint 2.4) sort, 3. és 3.1 sort, vagy 5. sort kell kitölteni, a következők függvényében: 1. sor Venit brut (bruttó jövedelem)- Írja be a szerzett bruttó profitot/jövedelmet, melyet a kisvállalkozásokra érvényes adózási szabályok alapján határoztak meg. Hogy ez mekkora, legegyszerűbb úgy megállapítani, hogy ez a társulás ki kellett, hogy töltsön egy 204-es adónyomtatványt. Ennek az V. fejezetének 5. sorába írt, Önre vonatkozó összegét másolja át ide. Figyelem! Hogyha egy olyan, kisvállalkozással való társulás révén szerzett jövedelmet, melynek nem volt saját jogi személyisége, ezt független tevékenységekből származó jövedelemnek kell tekinteni. 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

27 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 27 2. sor Cheltuieli deductibile (Leírható költségek) – a 2.4-es sorba írt költségeket kell ide másolni 2.4. sor Contribuţii sociale obligatorii plătite (A kifizetett kötelező társadalombiztosítás összege) - itt a társult magánszemélyek által befizetett kötelező társadalombiztosítás összegét kell feltüntetni. 3. sor Venit net (nettó jövedelem) - A bruttó jövedelemből vonja le a kötelező társadalombiztosítás összegét és az eredményt írja ide. 3.1. sor Venit net aferent activităţilor cu regim de reţinere la sursă (A kifizetéskor adózott jövedelem ) - se preia suma de la rd. 3. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves nettó veszteség)- A magászemély által elért, jogi személlyel való társulás során keletkezett nettó veszteség. Ezt a kisvállalkozásokra vonatkozó adózási szabályok szerint kell kiszámítani. 2. sor Cheltuieli deductibile (Leírható költségek) – a 2.4-es sorba írt költségeket kell ide másolni 2.4. sor Contribuţii sociale obligatorii plătite (A kifizetett kötelező társadalombiztosítás összege) - itt a társult magánszemélyek által befizetett kötelező társadalombiztosítás összegét kell feltüntetni. 3. sor Venit net (nettó jövedelem) - A bruttó jövedelemből vonja le a kötelező társadalombiztosítás összegét és az eredményt írja ide. 3.1. sor Venit net aferent activităţilor cu regim de reţinere la sursă (A kifizetéskor adózott jövedelem ) - se preia suma de la rd. 3. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves nettó veszteség)- A magászemély által elért, jogi személlyel való társulás során keletkezett nettó veszteség. Ezt a kisvállalkozásokra vonatkozó adózási szabályok szerint kell kiszámítani. 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

28 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 28 2. Ha Ön javak használati jogainak átadásából szerzett jövedelmet (bérlés, haszonbérlés,…): Az adóbevallást a felek között megkötött (bérleti stb. ) szerződés alapján kell kitölteni, hogyha az átalányköltségeket választották, illetve a könyvelés alapján, ha az elszámolás alapján kiszámolt jövedelemre esett a választás. 1. sor Venit brut – Írja be a szerződésben előirányozott bért vagy haszonbérleti díjat, a kifizetés időpontjától függetlenül. Hogyha a bérlő (vagy haszonbérlő) olyan kiadásokat eszközölt, melyek Önt, a tulajdonost terhelik, akkor számolja hozzá ennek értékét. A bruttó jövedelembe be kell számítani az a kártérítést is, melyet a szerződéses viszony határidő előtti megszűnése miatt fizet a bérlő vagy haszonbérlő. Hogyha a bér vagy haszonbér összege valutában van megállapítva, akkor a lejbeni pénzösszeget a következőképp kell kiszámolni: a havi bért (vagy haszonbért) a Román Nemzeti Bank által meghatározott, minden hónap utolsó napján érvényes valutaárfolyammal kell megszorozni. A lejben kifejezett összeget összeadva megkapja a bruttó jövedelmet. A Román Nemzeti Bank árfolyamai elérhetőek az interneten: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cursvaluta2008.htm http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cursvaluta2008.htm Hogyha a haszonbér természetben van megállapítva, akkor a lejbeni összeget a termékek adott megyében megadott átlagára szerint kell kiszámolni. Az átlagárak (román nyelven) elérhetőek az interneten: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Judete_PreturiAgricole.htm http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Judete_PreturiAgricole.htm 2. Ha Ön javak használati jogainak átadásából szerzett jövedelmet (bérlés, haszonbérlés,…): Az adóbevallást a felek között megkötött (bérleti stb. ) szerződés alapján kell kitölteni, hogyha az átalányköltségeket választották, illetve a könyvelés alapján, ha az elszámolás alapján kiszámolt jövedelemre esett a választás. 1. sor Venit brut – Írja be a szerződésben előirányozott bért vagy haszonbérleti díjat, a kifizetés időpontjától függetlenül. Hogyha a bérlő (vagy haszonbérlő) olyan kiadásokat eszközölt, melyek Önt, a tulajdonost terhelik, akkor számolja hozzá ennek értékét. A bruttó jövedelembe be kell számítani az a kártérítést is, melyet a szerződéses viszony határidő előtti megszűnése miatt fizet a bérlő vagy haszonbérlő. Hogyha a bér vagy haszonbér összege valutában van megállapítva, akkor a lejbeni pénzösszeget a következőképp kell kiszámolni: a havi bért (vagy haszonbért) a Román Nemzeti Bank által meghatározott, minden hónap utolsó napján érvényes valutaárfolyammal kell megszorozni. A lejben kifejezett összeget összeadva megkapja a bruttó jövedelmet. A Román Nemzeti Bank árfolyamai elérhetőek az interneten: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cursvaluta2008.htm http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Cursvaluta2008.htm Hogyha a haszonbér természetben van megállapítva, akkor a lejbeni összeget a termékek adott megyében megadott átlagára szerint kell kiszámolni. Az átlagárak (román nyelven) elérhetőek az interneten: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Judete_PreturiAgricole.htm http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Judete_PreturiAgricole.htm 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

29 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 29 2. sor Cheltuieli deductibile (Leírható költségek) – a 2.1-es vagy 2.2-es sorban szereplő összeget kell beírni 2.1. sor Cheltuieli deductibile (Leírható költségek) – azok kell kitöltsék a könyvelés alapján, akik elszámolás alapján számolják a nettó jövedelmüket. A jövedelemszerzés során keletkezett, leírható költségeket kell ide beírni. 2.2. sor Cheltuieli forfetare (Átalányköltségek) – azok kell kitöltsék, akik átalány-költségek alapján számolják ki a nettó jövedelmüket. 3. sor Venit net (nettó jövedelem) – Az 1. sorból ki kell vonni a 2. sort, s az eredményt ide beírni. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves nettó veszteség)- csak azok kell kitöltsék, akik elszámolás alapján alapján határozzák meg a nettó jövedelmet, ÉS akik ezen a módon veszteséget mutattak ki. 2. sor Cheltuieli deductibile (Leírható költségek) – a 2.1-es vagy 2.2-es sorban szereplő összeget kell beírni 2.1. sor Cheltuieli deductibile (Leírható költségek) – azok kell kitöltsék a könyvelés alapján, akik elszámolás alapján számolják a nettó jövedelmüket. A jövedelemszerzés során keletkezett, leírható költségeket kell ide beírni. 2.2. sor Cheltuieli forfetare (Átalányköltségek) – azok kell kitöltsék, akik átalány-költségek alapján számolják ki a nettó jövedelmüket. 3. sor Venit net (nettó jövedelem) – Az 1. sorból ki kell vonni a 2. sort, s az eredményt ide beírni. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves nettó veszteség)- csak azok kell kitöltsék, akik elszámolás alapján alapján határozzák meg a nettó jövedelmet, ÉS akik ezen a módon veszteséget mutattak ki. 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

30 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 30 3. Hogyha olyan mezőgazdasági tevékenységekből származott jövedeleme, melyek nettó jövedelmét egyszerű jövedelemszámítási rendszer alapján határozza meg a) És ha ezt a tevékenységet egyénileg folytatta, a nyomtatványt a saját könyvelése alapján a következőképp kell kitölteni: 1. sor Venit brut (bruttó jövedelem) – Ide az összes befolyt jövedelmet be kell írni. Figyelem! A természetbeni jövedelmeket pénzben kifejezbe be kell írni! 2. sor Cheltuieli deductibile (Leírható költségek) – a 2.1-es sorba beírt összeget kell majd ide átmásolni 2.1. sor Cheltuieli deductibile (Leírható költségek) - a jövedelemszerzés során keletkezett kiadások 3. sor Venit net (Nettó jövedelem) – a jövedelemszerzés során keletkezett, leírható kiadások és bruttó jövedelem közötti különbség, kiszámításhoz egyszerűen az 1. sorból ki kell vonni a 2. sort 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Adóveszteség/Éves nettó veszteség) – HA fennáll, a 2. sorból ki kell vonni az 1. sort. 3. Hogyha olyan mezőgazdasági tevékenységekből származott jövedeleme, melyek nettó jövedelmét egyszerű jövedelemszámítási rendszer alapján határozza meg a) És ha ezt a tevékenységet egyénileg folytatta, a nyomtatványt a saját könyvelése alapján a következőképp kell kitölteni: 1. sor Venit brut (bruttó jövedelem) – Ide az összes befolyt jövedelmet be kell írni. Figyelem! A természetbeni jövedelmeket pénzben kifejezbe be kell írni! 2. sor Cheltuieli deductibile (Leírható költségek) – a 2.1-es sorba beírt összeget kell majd ide átmásolni 2.1. sor Cheltuieli deductibile (Leírható költségek) - a jövedelemszerzés során keletkezett kiadások 3. sor Venit net (Nettó jövedelem) – a jövedelemszerzés során keletkezett, leírható kiadások és bruttó jövedelem közötti különbség, kiszámításhoz egyszerűen az 1. sorból ki kell vonni a 2. sort 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Adóveszteség/Éves nettó veszteség) – HA fennáll, a 2. sorból ki kell vonni az 1. sort. 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

31 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 31 b) Hogyha a tevékenység valamilyen társulásban zajlott vagyis ha fentebb a „Forma de organizare” sorban nem az első helyre tett X-et, akkor a következőképpen járjon el: Ha ebben a társulásban csak magánszemélyek vettek részt, akkor csak a 3. és 5. sort kell kitölteni, a következőképpen: 3. sor Venit net (nettó jovedelem) – Akkor ebben az esetben már ez a társulás, amelyben Ön is rész vett, ki kellett, hogy töltse a 204-es adónyomtatatványt. Önnek egyszerűen ennek a nyomtatványnak V. fejezet 5. oszlopában található, Önre vonatkozó összegét kell ide át másolnia. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves veszteség) – Szintén az előbb említett 204-es adónyomtatványból a 7. oszlopba írt, az Önre vonatkozó összeget kell ide bemásolni. (Társulási formában, a társuló félre szerződés alapján kirótt jövedelem adóvesztesége – rovat.) b) Hogyha a tevékenység valamilyen társulásban zajlott vagyis ha fentebb a „Forma de organizare” sorban nem az első helyre tett X-et, akkor a következőképpen járjon el: Ha ebben a társulásban csak magánszemélyek vettek részt, akkor csak a 3. és 5. sort kell kitölteni, a következőképpen: 3. sor Venit net (nettó jovedelem) – Akkor ebben az esetben már ez a társulás, amelyben Ön is rész vett, ki kellett, hogy töltse a 204-es adónyomtatatványt. Önnek egyszerűen ennek a nyomtatványnak V. fejezet 5. oszlopában található, Önre vonatkozó összegét kell ide át másolnia. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves veszteség) – Szintén az előbb említett 204-es adónyomtatványból a 7. oszlopba írt, az Önre vonatkozó összeget kell ide bemásolni. (Társulási formában, a társuló félre szerződés alapján kirótt jövedelem adóvesztesége – rovat.) 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

32 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 32 4. Az értékpapírok átruházásából származó nyereségek Akkor töltendő ki, ha értékpapírok átruházásából nyeresége származott. Ez alól kivételt képeznek a Kft.-kben való üzletrészek valamint a zárt körű részvénytársaságokban való részesedések kapcsán szerzett jövedelmek. A 4. vagy 5. sort kell kitölteni, a következőképpen: 4. sor Câştig net anual (Éves nettó jövedelem) – akkor töltendő ki, ha az értékpapírokkal való kereskedés, azok adás-vétele összességében pénzt hozott Önnek. Az egyes tranzakciókat külön kell feltüntetni, aszerint, hogy az értékpapír több, vagy kevesebb mint 365 napig volt az Ön birtokában. 4. Az értékpapírok átruházásából származó nyereségek Akkor töltendő ki, ha értékpapírok átruházásából nyeresége származott. Ez alól kivételt képeznek a Kft.-kben való üzletrészek valamint a zárt körű részvénytársaságokban való részesedések kapcsán szerzett jövedelmek. A 4. vagy 5. sort kell kitölteni, a következőképpen: 4. sor Câştig net anual (Éves nettó jövedelem) – akkor töltendő ki, ha az értékpapírokkal való kereskedés, azok adás-vétele összességében pénzt hozott Önnek. Az egyes tranzakciókat külön kell feltüntetni, aszerint, hogy az értékpapír több, vagy kevesebb mint 365 napig volt az Ön birtokában. 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

33 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 33 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves nettó veszteség)- – akkor töltendő ki, ha az értékpapírokkal való kereskedés, azok adás-vétele összességében veszteséget hozott Önnek. Az egyes tranzakciókat külön kell feltüntetni, aszerint, hogy az értékpapír több, vagy kevesebb mint 365 napig volt az Ön birtokában. Az értékpapírok átruházásából származó éves veszteséget nem lehet átírni. A vagyonbevalláshoz a tranzakciókat igazoló iratokat kell csatolni, melyekből kitűnik a nyereség vagy veszteség, valamint az előrefizetésként kiszámított és visszatartott adó. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (Éves nettó veszteség)- – akkor töltendő ki, ha az értékpapírokkal való kereskedés, azok adás-vétele összességében veszteséget hozott Önnek. Az egyes tranzakciókat külön kell feltüntetni, aszerint, hogy az értékpapír több, vagy kevesebb mint 365 napig volt az Ön birtokában. Az értékpapírok átruházásából származó éves veszteséget nem lehet átírni. A vagyonbevalláshoz a tranzakciókat igazoló iratokat kell csatolni, melyekből kitűnik a nyereség vagy veszteség, valamint az előrefizetésként kiszámított és visszatartott adó. 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

34 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 34 5. Valuta vásárlásából és eladásából, illetve lekötéséből származó jövedelem: Akkor töltendő ki, hogyha az adófizető olyan piacokon és pénzügyi eszközökkel végzett ügyletet, melyeket NEM engedélyezett az Országos Tőkepiac-felügyeleti Bizottság (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare). Ebben az esetben törvény szerint Önnek kötelessége saját maga megállapítani az éves nettó nyereséget, illetve veszteséget. Ekkor a 4. vagy 5. sort kell kitölteni, a következőképpen: 4. sor Câştig net anual (éves nettó nyereség) – kitöltendő, ha a nyereség és veszteség mérlege pozitív. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (éves nettó veszteség) – akkor töltendő ki, ha a nyereség és veszteség mérlege negatív. Az éves veszteséget nem lehet átírni. A vagyonbevalláshoz a tranzakciókat igazoló iratokat kell csatolni, melyekből kitűnik a nyereség vagy veszteség, valamint az előrefizetésként kiszámított és visszatartott adó. 5. Valuta vásárlásából és eladásából, illetve lekötéséből származó jövedelem: Akkor töltendő ki, hogyha az adófizető olyan piacokon és pénzügyi eszközökkel végzett ügyletet, melyeket NEM engedélyezett az Országos Tőkepiac-felügyeleti Bizottság (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare). Ebben az esetben törvény szerint Önnek kötelessége saját maga megállapítani az éves nettó nyereséget, illetve veszteséget. Ekkor a 4. vagy 5. sort kell kitölteni, a következőképpen: 4. sor Câştig net anual (éves nettó nyereség) – kitöltendő, ha a nyereség és veszteség mérlege pozitív. 5. sor Pierdere fiscală/Pierdere netă anuală (éves nettó veszteség) – akkor töltendő ki, ha a nyereség és veszteség mérlege negatív. Az éves veszteséget nem lehet átírni. A vagyonbevalláshoz a tranzakciókat igazoló iratokat kell csatolni, melyekből kitűnik a nyereség vagy veszteség, valamint az előrefizetésként kiszámított és visszatartott adó. 1B. VENIT NET/CÂŞTIG NET ANUAL (Nettó jövedelem/éves nettó jövedelem )‏

35 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 35 Ezet a részt azok az adófizetők kell kitöltsék, melyek olyan, független tevékenységekből szereztek jövedelmet, melyekre nem kell jövedelemadót fizetni, a Pénzügyi Törvénykönyv 48. paragrafusának 3. cikkelye értelmében. 1. és 2. pont Venit net/Pierdere fiscală – a független tevékenységekkel szerzett nettó jövedelem/veszteség, az adómentes időszakban. Ezet a részt azok az adófizetők kell kitöltsék, melyek olyan, független tevékenységekből szereztek jövedelmet, melyekre nem kell jövedelemadót fizetni, a Pénzügyi Törvénykönyv 48. paragrafusának 3. cikkelye értelmében. 1. és 2. pont Venit net/Pierdere fiscală – a független tevékenységekkel szerzett nettó jövedelem/veszteség, az adómentes időszakban. 1. C. VENIT SCUTIT LA PLATA IMPOZITULUI PE VENIT (A jövedelemadó fizetése alól mentesülő jövedelmek.)‏

36 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 36 Hogyha több kategóriából is származott jövedelme, a 2A, 2B, 2C, „dobozokat” is ki kell töltenie, egészen a 6A, 6B, 6C-ig.

37 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 37 Ezt a III. részt két esetben kell kitölteni. -Ha valaki a pénzügyi év során magánösztöndíjat (burse private) adott, és ennek a visszaszolgáltatását kéri. Erről részletek az interneten itt találhatóak: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/L_3 76_2004.htm http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/L_3 76_2004.htm - Illetve töltse ki mindenki, aki az éves adójának 2%-át nonprofit szervezetek vagy egyházak támogatására szánja. Csak egy non- profit szervezetet vagy egyházat lehet támogatni.. Ezt a III. részt két esetben kell kitölteni. -Ha valaki a pénzügyi év során magánösztöndíjat (burse private) adott, és ennek a visszaszolgáltatását kéri. Erről részletek az interneten itt találhatóak: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/L_3 76_2004.htm http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/L_3 76_2004.htm - Illetve töltse ki mindenki, aki az éves adójának 2%-át nonprofit szervezetek vagy egyházak támogatására szánja. Csak egy non- profit szervezetet vagy egyházat lehet támogatni.. FIGYELEM! Tehát ezt a részt akkor is töltse ki, hogyha jövedelem-norma alapú, független vagy mezőgazdasági tevékenységekből származott jövedelme, és így nem kell kitöltse az adóbevallást, azonban magánösztöndíj visszaszolgáltatását kéri vagy adójának 2%-át civil szervezeteknek, egyházaknak ajánlaná fel.

38 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 38 1. Bursă privată (Magánösztöndíj): jelölje be ha 2008 folyamán folyósított magánösztöndíjat. Tüntesse fel a szerződés számát és dátumát. A szerződést valamint a kifizetéseket igazoló dokumentumok eredetijét és másolatát az adóhivatalnál kell bemutatni a nyomtatvány leadásakor. Amennyiben postán küldi el az adóbevallást, mellékelje a fenti dokumentumok másolatát.

39 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 39 III. Rendelkezés az adó 2 %-áról 2. Susţinerea unei entităţi nonprofit/unităţi de cult (Civil szervezet vagy egyház támogatása) – Tegyen ide X-et, ha támogatni kíván egy egyházat vagy egy civil szervezetet. Suma (összeg) – Ki lehet tölteni, de nem szüksége! Ha ugyanis nem ír ide semmit az adóhivatal majd maga kiszámolja és átutalja a törvény által megengedett pénzösszeget. Denumire entitate nonprofit/unitate de cult ( A civil szervezet vagy egyház neve) – ide írja be a támogatandó szervezet teljes nevét, olyan formában és nyelven ahogy a szervezet maga megadta. 2. Susţinerea unei entităţi nonprofit/unităţi de cult (Civil szervezet vagy egyház támogatása) – Tegyen ide X-et, ha támogatni kíván egy egyházat vagy egy civil szervezetet. Suma (összeg) – Ki lehet tölteni, de nem szüksége! Ha ugyanis nem ír ide semmit az adóhivatal majd maga kiszámolja és átutalja a törvény által megengedett pénzösszeget. Denumire entitate nonprofit/unitate de cult ( A civil szervezet vagy egyház neve) – ide írja be a támogatandó szervezet teljes nevét, olyan formában és nyelven ahogy a szervezet maga megadta.

40 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 40 Cod de identificare fiscală – (adószám). A támogatandó szervezet adószáma. Cont bancar (bankszámla szám) - A támogatandó szervezet bankszámla száma. Cod de identificare fiscală – (adószám). A támogatandó szervezet adószáma. Cont bancar (bankszámla szám) - A támogatandó szervezet bankszámla száma. Kérünk mindenkit, rendelkezzen adója 2%-áról! A többi 98% felhasználásába úgyse nagyon szólhatunk bele, legalább ezt ne hagyjuk veszni. Ha nincs ötlete néhány transindexes javaslat található a következő cikkben: http://eletmod.transindex.ro/ ?cikk=9345 http://eletmod.transindex.ro/ ?cikk=9345 III. Rendelkezés az adó 2 %-áról

41 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 41 IV. DATE DE IDENTIFICARE A REPREZENTANTULUI FISCAL (Az adótanácsadó/adószakértő adatai)‏ CSAK akkor kell kitölteni, ha egy Ön által kijelölt hivatásos adóügyi adótanácsadó/adószakértő adja be az adóbevallást.Ekkor az Ö adatait kell itt megadni. IV. DATE DE IDENTIFICARE A REPREZENTANTULUI FISCAL (Az adótanácsadó/adószakértő adatai)‏ CSAK akkor kell kitölteni, ha egy Ön által kijelölt hivatásos adóügyi adótanácsadó/adószakértő adja be az adóbevallást.Ekkor az Ö adatait kell itt megadni.

42 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 42 Hogyan küldheti be a 200-as adónyomtatványt? Beviheti személyesen az adóhivatalba, vagy feladhatja postán, ajánlott levélként. Honnan szerezheti meg a 200-as adóbevallási ívet? Letöltheti az internetről az Adó- és Pénzügyi Hivatal honlapjáról: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/decl_200_1_2009.pdf Vagy Személyesen elhozhatja az adóhivalat helyi kirendeltségéről. Hogy hol van a legközelebbi kirendeltség, azt szintén az inteneten lehet megnézni: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Contribuabili/telefoane_judete/judete.htm Meddig küldheti el a nyomtatványt? Utolsó határidő: 2009. május 15., péntek.

43 Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 43 További kérdése van? Éljen jogaival, és kérjen további információt a lakhelye szerint illetékes megyei adóhivataltól. A 2001/215-ös törvény értelmében Önnek Bihar, Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár és Szilágy megyékben jogában áll magyar nyelven segítséget, információt kérni.2001/215 Egy másik (a 2007/282-es) törvény szerint a széles körben használatos formanyomtatványokat, (így a 200-as adónyomtatványt is) Romániában 2008- ban már magyar vagy kétnyelvű változatban is el kellett volna készíteni. Az illetékesek szerint erre nincs igény. Ha Ön ezt nem így véli, jelezze igényét, kérjen a hivatalokban magyar nyelvű nyomtatványokat, tájékoztatókat.2007/282 Ezt a tájékoztatót a legjobb tudásunk szerint, az Adó- és Pénzügyi Hivatal anyagai alapján készítettük. De természetesen ez csupán egy civil kezdeményezésből készült tájékoztató jellegű anyag, mely sem nem teljes körű, sem nem hivatalos. Éppen ezért esetleges jogviták esetén nem használható. Ha úgy érzi valamit félrefordítottunk, félreértettünk, ezt kérjük jelezze nekünk: szerkesztoseg@nyelvijogok.ro. szerkesztoseg@nyelvijogok.ro


Letölteni ppt "Kitöltési segédlet a 200-as nyomtatványhoz (2009) ‏ 1 Hogyan kell kitölteni a 200-as adónyomtatványt? készítette: az Adó- és Pénzügyi Hivatal román nyelvű."

Hasonló előadás


Google Hirdetések