Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam."— Előadás másolata:

1 World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam

2 World Wide Web A World Wide Web hypertext koncepcióra épül. A hypertext azt jelenti, hogy adott egy dokumentum, és ennek a dokumentumnak bizonyos részeihez egy másik dokumentum van kapcsolva. A World Wide Web segítségével nemcsak a fizikailag egy helyen található dokumentumok, hanem az egymástól több ezer kilométerre levő anyagok is összekapcsolhatók. A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte. Az elmúlt években azonban rohamos fejlődésnek indult, és az Internet leggyorsabban fejlődő területeként elérte azt a szintet, hogy megfelelő sebességű Internet kapcsolat mellett teljeskörű multimédia szolgáltatásokat nyújt.

3 Szöveges elérhetőségek Ezt a fajta megoldást lehetőleg csak azok használják, akik nem tudják grafikus felületről használni a Web-et. Fentebb említettem, hogy a hypertext lényege, hogy egy-egy szóra, vagy szókapcsolatra kattintva egy új dokumentumot kapunk. Most, szöveges módról lévén szó, a hypertext kapcsolatokat a szögletes zárójelbe tett számok jelzik. Azokhoz a szavakhoz, amelyek mögött egy szám található, tartozik egy hyperlink, vagyis egy másik dokumentum. A számok valamelyikét kiválasztva, a hozzá tartozó dokumentumot kapja meg.

4 Grafikus elérhetőségek Itt kezdődik a multimédia igazi világa. Egy jó grafikus felülettel már formázottabb szöveget olvashat, képeket nézhet, a dokumentumok mögé hátteret tehet, animációkat nézhet, valamint hangokat (zenét, stb.) hallgathat, és ki tudja, mit rejt még a jövő. Ejtsünk néhány szót a World Wide Web címzéséről. Mint egy egyedülálló számítógépen, a World Wide Web világában is nevük van a különböző dokumentumoknak. Egy gépen több könyvtár is lehet, ez így van a Web-en is, tehát a dokumentum neve előtt a könyvtárat is meg kell adni. Eddig egyezik meg a Web a szimpla gépekkel. Mivel többmillió gép van az Internetre kötve, azt is meg kell adnia, hogy melyik gépről van szó. Szóval ha egy dokumentumra hivatkozik, akkor a következő adatokat kell megadnia: gép neve, könyvtár neve,dokumentum neve.

5 Címzés Ha csak a gépnevet adja meg, akkor az adott gép HomePage-e jelenik meg. Ez a legtöbb esetben általános információt tartalmaz az adott géprõl, annak tartalmáról, és az azt üzemeltetõ cégrõl. Innen a linkek segítségével a gép többi részére, többi dokumentumá- hoz is eljuthat, valamint más gépekre is ugorhat. Ahhoz, hogy elinduljon, tudnia kell legalább egy ilyen címet. A kapcsolatok nem egy egész dokumentumot, csak annak címét tartalmazzák. Ha erre rákattint, az adott címen levő dokumentum töltődik be. A Web címeket általában a “http://” előtaggal láthatja. Ez az előtag jelzi, hogy a dokumentumot a kliensprogram Web dokumentumként kezelje.

6 Linkek A szövegben található linkek jól láthatóak: aláhúzással és/ eltérő színnel jelennek meg. A linkeknek is két színük lehet: az egyik az új, a másik pedig az, amit már egyszer megnézett. Linkeket a grafikák is tartalmazhatnak. Ezek természetesen nem lehetnek aláhúzva, és nem jelenhetnek meg más színnel. Ilyenkor, ha az egérrel a grafikára megy, a nyíl általában megváltozik, ezzel jelezve, hogy egy kattintás, és máris máshová kerül.

7 Egyéb szolgáltatások a Web-en keresztül Egy Web browser-rel nemcsak a Web lapokat olvashatja, hanem az Internet egyéb szolgáltatásait is el tudja érni. Ilyen szolgáltatás az FTP, a Gopher, és esetenként a Telnet. Ha egy FTP site-ról szeretne egy file-t letölteni, akkor címnek (URL) az FTP:// formát használja. Ilyenkor a file-okról és könyvtárakról egy listát kap, és egy sima egérkattintással letöltheti/ olvashatja a file-okat, beléphet a könyvtárakba. A gopher használata ugyanilyen egyszerű. Címként a gopher:// formát használja. Itt egy grafikus felületet kap, a menüre épülő szintaktika azonban megmarad. Egyes browserek támogatják még a Telnet-et is. Más programok ezt közvetlenül nem támogatják, hanem egy külsõ Telnet kliens programot hívnak meg. Ha a hírcsoportokat (newsgroups) akarja olvasni, akkor címnek annyit írjon, hogy “news:”. Ekkor (feltéve, hogy helyesen van konfigurálva a browsere) az elérhető csoportok listáját kapja meg, ahonnan kiválaszthatja a Önnek érdekeseket, és ezeket olvashatja.


Letölteni ppt "World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam."

Hasonló előadás


Google Hirdetések