Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Soroksári Botanikus Kert élőnövény gyűjteménye

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Soroksári Botanikus Kert élőnövény gyűjteménye"— Előadás másolata:

1 Soroksári Botanikus Kert élőnövény gyűjteménye
Budapesti Természetbarát Sportszövetség MEGHÍVÓ Soroksári Botanikus Kert élőnövény gyűjteménye án Szombaton.

2 Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján
A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a évet  is a természetvédelemnek, és ezen belül Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatására szenteli. A programsorozatra szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni, kirándulni együtt jó igazán! Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján

3 A Soroksári Botanikus Kert 1977 óta fővárosi természetvédelmi terület.
Természetvédelem. A Soroksári Botanikus Kert 1977 óta fővárosi természetvédelmi terület. A Kert különleges adottsága, hogy területén értékes, eredeti társulás maradványok találhatók, amelyek megőrizték a Duna–Tisza közére jellemző vegetációt. Ezek ma a Kert kiemelten védett területei. Ilyenek a nyílt és zárt homokpuszta gyepek, a zsombékos és a 12 ha nagyságú, meszes talajú kiszáradó láprét,az úgynevezett „Rezervátum”.

4 A Soroksári Botanikus Kert létesítését a
Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa 1962-ben határozta el. Célja a növénytani gyakorlati oktatás fejlesztése volt, elősegítve, hogy a leendő kertészmérnökök közvetlen kapcsolatba kerüljenek a növényekkel. A létrehozott élőgyűjtemények az oktatás mellett a botanikai kutatásokat szolgálják, de ma már egyre inkább előtérbe kerülnek az ismeretterjesztési, turisztikai feladatok is: a Soroksári Botanikus Kert egyre népszerűbb a tanulni és kirándulni vágyó, a természet értékei iránt érdeklődők körében.

5 A képek az interneten talált pdf. tanulmányból kerültek letöltésre.
Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Növénytani Tanszék és Soroksári Botanikus Kert Területe: 60 ha Növényfajok száma: 1800 Alapítás éve A Soroksári Botanikus Kert fontosabb részei: 1. Növényföldrajzi egységek: a növények származási helye szerint, Észak-Amerika, Kelet-Ázsia, Kaukázus, Kárpátok Növényrendszertani egységek: A fás növények rokonsági kapcsolataik alapján kerültek egy parcellába. 3. Tematikus gyűjtemények: Endemikus vadkörte (Pyrus) fajok, berkenye (Sorbus) fajok, Mohácsy-meggy (Cerasus x mohácsyana), vadon termő rózsa fajok, a magyar flóra védett növényei, vadgyümölcs fajok. 4. Magyarország jelentősebb növénytársulásai: Karsztbokorerdő, alföldi kocsányos tölgyes, gyertyános - bükkös, bükkös, szikes puszta ... A képek az interneten talált pdf. tanulmányból kerültek letöltésre.

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25 A Soroksári Botanikus Kert valóságos zöld sziget a nyüzsgő nagyváros szélén.
Változatos élőhelyei, az erdők, a cserjések, a láprét, a zsombékosok és a homokbuckák sokféle rovar, madár és kisebb emlős számára biztosítanak táplálkozó-, búvó- és szaporodási helyet. A homokpusztákon gyakori a sisakos sáska (Acrida hungarica), az imádkozó sáska (Mantis religiosa), a darázspók (Argiope bruennichi) és számos szép lepkefaj, mint a kardoslepke (Iphiclides podalirius). A Kertben előforduló, 4 gyíkfaj közül leggyakoribb a fürge gyík (Lacerta agilis). A tóban számos vízirovar, 8 békafaj, 2 gőtefaj és mocsári teknős (Emys orbicularis) él. A madárvédelem több,mint 10 éves a Kertben; eddig 95 faj előfordulását észlelték. Az emlősök közül a Kertben mókus (Sciurus vulgaris), nyest (Martes foina), menyét (Mustela nivalis), mezei nyúl (Lepus europćus), borz (Meles meles), róka (Vulpes vulpes), sün (Erinaceus europćus) és őz (Capreolus capreolus) él.

26 Budapest és környéke természeti értékeit. Soroksári Botanikus Kert.
Ismerjük meg Budapest és környéke természeti értékeit. Soroksári Botanikus Kert. Várunk szeretettel án Szombaton. Útvonal: Péterimajor - Soroksári Botanikus Kert. (Belépő: Felnőttnek és diáknak 500 Ft, Nyugdíjasnak és óvodásnak 300 Ft). A Botanikus kertet szakvezetővel séta keretén belül látogatjuk meg. Táv: 5 km Szint:0 m Találkozás: Kispest Határút Metró állomás aluljáró 9 órakor. Túravezető:Dr. Balogh Istvánné, Telek György. BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, Ápisz SE. Természetbarát Szakosztály

27 Budapest védett természeti értékei
Várunk szeretettel Budapesti Természetbarát 2012 2010 Budapest védett természeti értékei Sportszövetség


Letölteni ppt "Soroksári Botanikus Kert élőnövény gyűjteménye"

Hasonló előadás


Google Hirdetések