Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEGHÍVÓ Soroksári Botanikus Kert élőnövény gyűjteménye 2012.06.30-án Szombaton.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEGHÍVÓ Soroksári Botanikus Kert élőnövény gyűjteménye 2012.06.30-án Szombaton."— Előadás másolata:

1

2 MEGHÍVÓ Soroksári Botanikus Kert élőnövény gyűjteménye 2012.06.30-án Szombaton.

3 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk. Ezért szövetségünk a 2012. évet is a természetvédelemnek, és ezen belül Budapest és környéke természeti értékeinek bemutatására szenteli. A programsorozatra szeretettel várjuk a kerületi egyesületeket, szakosztályokat, szervezett és tagsággal nem rendelkező túratársakat, gyermekeket, fiatalokat, időseket és a családokat, korhatár nélkül, hiszen túrázni, kirándulni együtt jó igazán! Bővebb információ és az éves program megtalálható a BTSSZ honlapján http://www.btssz.hu/wp/?page_id=337

4 Természetvédelem. A Soroksári Botanikus Kert 1977 óta fővárosi természetvédelmi terület. A Kert különleges adottsága, hogy területén értékes, eredeti társulás maradványok találhatók, amelyek megőrizték a Duna–Tisza közére jellemző vegetációt. Ezek ma a Kert kiemelten védett területei. Ilyenek a nyílt és zárt homokpuszta gyepek, a zsombékos és a 12 ha nagyságú, meszes talajú kiszáradó láprét,az úgynevezett „Rezervátum”.

5 A Soroksári Botanikus Kert létesítését a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa 1962-ben határozta el. Célja a növénytani gyakorlati oktatás fejlesztése volt, elősegítve, hogy a leendő kertészmérnökök közvetlen kapcsolatba kerüljenek a növényekkel. A létrehozott élőgyűjtemények az oktatás mellett a botanikai kutatásokat szolgálják, de ma már egyre inkább előtérbe kerülnek az ismeretterjesztési, turisztikai feladatok is: a Soroksári Botanikus Kert egyre népszerűbb a tanulni és kirándulni vágyó, a természet értékei iránt érdeklődők körében.

6 Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Növénytani Tanszék és Soroksári Botanikus Kert Területe: 60 ha Növényfajok száma: 1800 Alapítás éve 1963 A Soroksári Botanikus Kert fontosabb részei: 1. Növényföldrajzi egységek: a növények származási helye szerint, Észak-Amerika, Kelet-Ázsia, Kaukázus, Kárpátok... 2. Növényrendszertani egységek: A fás növények rokonsági kapcsolataik alapján kerültek egy parcellába. 3. Tematikus gyűjtemények: Endemikus vadkörte (Pyrus) fajok, berkenye (Sorbus) fajok, Mohácsy-meggy (Cerasus x mohácsyana), vadon termő rózsa fajok, a magyar flóra védett növényei, vadgyümölcs fajok. 4. Magyarország jelentősebb növénytársulásai: Karsztbokorerdő, alföldi kocsányos tölgyes, gyertyános - bükkös, bükkös, szikes puszta... A képek az interneten talált pdf. tanulmányból kerültek letöltésre.

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26 A Soroksári Botanikus Kert valóságos zöld sziget a nyüzsgő nagyváros szélén. Változatos élőhelyei, az erdők, a cserjések, a láprét, a zsombékosok és a homokbuckák sokféle rovar, madár és kisebb emlős számára biztosítanak táplálkozó-, búvó- és szaporodási helyet. A homokpusztákon gyakori a sisakos sáska (Acrida hungarica), az imádkozó sáska (Mantis religiosa), a darázspók (Argiope bruennichi) és számos szép lepkefaj, mint a kardoslepke (Iphiclides podalirius). A Kertben előforduló, 4 gyíkfaj közül leggyakoribb a fürge gyík (Lacerta agilis). A tóban számos vízirovar, 8 békafaj, 2 gőtefaj és mocsári teknős (Emys orbicularis) él. A madárvédelem több,mint 10 éves a Kertben; eddig 95 faj előfordulását észlelték. Az emlősök közül a Kertben mókus (Sciurus vulgaris), nyest (Martes foina), menyét (Mustela nivalis), mezei nyúl (Lepus europćus), borz (Meles meles), róka (Vulpes vulpes), sün (Erinaceus europćus) és őz (Capreolus capreolus) él.

27 Ismerjük meg Budapest és környéke természeti értékeit. Soroksári Botanikus Kert. Várunk szeretettel 2012.06.30-án Szombaton. Útvonal: Péterimajor - Soroksári Botanikus Kert. (Belépő: Felnőttnek és diáknak 500 Ft, Nyugdíjasnak és óvodásnak 300 Ft). A Botanikus kertet szakvezetővel séta keretén belül látogatjuk meg. Táv: 5 km Szint:0 m Találkozás: Kispest Határút Metró állomás aluljáró 9 órakor. Túravezető:Dr. Balogh Istvánné, Telek György. BTSSZ Természetvédelmi és Természetismereti Bizottság, Erzsébetvárosi Természetbarát Sportszövetség, Ápisz SE. Természetbarát Szakosztály

28 Várunk szeretettel


Letölteni ppt "MEGHÍVÓ Soroksári Botanikus Kert élőnövény gyűjteménye 2012.06.30-án Szombaton."

Hasonló előadás


Google Hirdetések