Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ómagyar kor (896-1526). Az ómagyar kor a honfoglalással kezdödött. A Duna-Tisza közelében a honfoglaló magyarság olyan szláv népekkel került kapcsolatba,amelyek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ómagyar kor (896-1526). Az ómagyar kor a honfoglalással kezdödött. A Duna-Tisza közelében a honfoglaló magyarság olyan szláv népekkel került kapcsolatba,amelyek."— Előadás másolata:

1 Ómagyar kor (896-1526)

2 Az ómagyar kor a honfoglalással kezdödött. A Duna-Tisza közelében a honfoglaló magyarság olyan szláv népekkel került kapcsolatba,amelyek már fejlettebb gazdasági és társadalmi viszonyok között éltek.Ebben az időben vette fel a magyarság szláv,német és olasz közvetitéssel a kereszténységet.A megismert új dolgok nevét azoktól a népektől vették át,amelyek a fejlettebb államszervezettel a földműveléssel,állattenyésztéssel,az új vallással megismertették őket. Az ómagyar kor a honfoglalással kezdödött. A Duna-Tisza közelében a honfoglaló magyarság olyan szláv népekkel került kapcsolatba,amelyek már fejlettebb gazdasági és társadalmi viszonyok között éltek.Ebben az időben vette fel a magyarság szláv,német és olasz közvetitéssel a kereszténységet.A megismert új dolgok nevét azoktól a népektől vették át,amelyek a fejlettebb államszervezettel a földműveléssel,állattenyésztéssel,az új vallással megismertették őket.

3 Ebből a korból való jövevényszavaink legnagyobb része szláv eredetű - rab,robot,megye,dajka. Latin eredetűek -iskola,diák,tábla,templom,doktor. Német eredetűek - ostrom,páncél, zsold,herceg A magyar nyelv legrégibb összefüggő irott emléke A Halotti Beszéd és könyörgés az 1200 körüli idökből származik. Prózában irták. Az első verses emlékünk,az Ómagyar Mária-siralom pedig az 1300 körüli időkből származik. Ebből a korból való jövevényszavaink legnagyobb része szláv eredetű - rab,robot,megye,dajka. Latin eredetűek -iskola,diák,tábla,templom,doktor. Német eredetűek - ostrom,páncél, zsold,herceg A magyar nyelv legrégibb összefüggő irott emléke A Halotti Beszéd és könyörgés az 1200 körüli idökből származik. Prózában irták. Az első verses emlékünk,az Ómagyar Mária-siralom pedig az 1300 körüli időkből származik.

4 A kor nyelvi jellemzése: Az Anjou-ház és Zsigmond király uralmának ideje a magyar nyelv története szempontjából az ómagyar kor középső szakaszának tekinthető. Árpád-korban szélesebb körűvé vált hang- és alaktani változások. Az Anjou-ház és Zsigmond király uralmának ideje a magyar nyelv története szempontjából az ómagyar kor középső szakaszának tekinthető. Árpád-korban szélesebb körűvé vált hang- és alaktani változások.

5 Egyházi tárgyú nyelvemlékek : Az egyházi tárgyú nyelvemlékek többségükben kódexek. Legrégibb kódexünk az Assziszi Szent Ferenc legendáit tartalmazó Jókai-kódex. Ez az első kézzel írott, teljesen magyar nyelvű könyvünk, amely egy 1372 után latinból fordított kódexnek 1448 körül készített másolata. Az eredeti fordítás elveszett, csak másolata maradt fenn. Az egyházi tárgyú nyelvemlékek többségükben kódexek. Legrégibb kódexünk az Assziszi Szent Ferenc legendáit tartalmazó Jókai-kódex. Ez az első kézzel írott, teljesen magyar nyelvű könyvünk, amely egy 1372 után latinból fordított kódexnek 1448 körül készített másolata. Az eredeti fordítás elveszett, csak másolata maradt fenn.

6 Szent Ferenc Jókai-kódex

7 Készítette : Készítette : Péity Rita Bite Anna Márki Klaudia Szabó Roland Simon Adrián Osztály : 8/4 Forrás: nyelvtan könyv, wikipédia, mek.oszk.hu.


Letölteni ppt "Ómagyar kor (896-1526). Az ómagyar kor a honfoglalással kezdödött. A Duna-Tisza közelében a honfoglaló magyarság olyan szláv népekkel került kapcsolatba,amelyek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések