Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Logikai bevezető Forgács Gábor 2011. 10. 04.. Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Logikai bevezető Forgács Gábor 2011. 10. 04.. Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia."— Előadás másolata:

1 Logikai bevezető Forgács Gábor 2011. 10. 04.

2 Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia. K: Denise nem jutott be a döntőbe.

3 Júlia magasabb, mint Gábor. István magasabb, mint Gábor. K: Júlia magasabb, mint István. K 2 : Gábor a legalacsonyabb.

4 Péter és János testvérek. Ildikó Péter unokatestvére. K: János Ildikó unokatestvére.

5 Ha a jelzőlámpa ég, és a páratartalom normális, akkor a készülék működik. A lámpa ég, de a készülék nem működik. K: A páratartalom nem normális.

6 Minden agglegény nőtlen férfi. Péternek nincs felesége. K: Péter agglegény.

7 Individuumnevek és predikátumok Individuum: absztrakt vagy konkrét dolog, amelyekről az állítások szólnak. Predikátum: az individuumokról valamit állítunk (tulajdonság, jellemző stb.)

8 Petronella vénlány. A székely meg a fia kimennek az erdőbe. Lekváros buktát, mert azt szeretem. Növekvő nyereséget hozott az ország legnagyobb bankja. Közeledik az éjfél. Megpofozlak, ha még egyszer ilyet csinálsz.

9 Negáció Tagadjuk a következő mondatot: –A francia király nem kopasz. –A francia király kopasz. –Nem igaz a mondat, hogy a francia király nem kopasz.

10 Adjuk meg a következő mondatok negációját. –Nem Matyi lopta Johanna uzsonnáját. –Tegnap ettem egy levest a menzán. –Ha holnap jó idő lesz, elviszlek piknikezni. –Pistike megint összepiszkolta a szép ruháját. –A japán vízilabda-válogatott legyőzte a magyart, vagy nem győzte le.

11 Egzisztenciális és univerzális állítások Egyetlen politikus sem becsületes. Vannak emlősök, amik tudnak repülni. Vannak emlősök, amik nem tudnak repülni. Minden francia nő szőrös.

12 Állítások ábrázolása Venn- diagramon Némely képviselő igennel szavazott. Némely képviselő nem szavazott igennel. Minden képviselő igennel szavazott. Egyetlen képviselő sem szavazott igennel.

13 Minden francia nő szőrös. Egyetlen politikus sem becsületes. Vannak emlősök, amik tudnak repülni. Vannak emlősök, amik nem tudnak repülni. a – általános állító e – általános tagadó i – részleges állító o – részleges tagadó

14

15 Következtetések ellenőrzése Venn- diagrammal Minden hazug gonosztevő. Néhány doktor nem hazug. K: Néhány doktor nem gonosztevő. Aki Ubulra hallgat, az értetlen. Aki Ubulra hallgat, pórul jár. K: Némely értetlen rosszul jár. Egyetlen kígyó sem jó ízű. Minden kígyó állat. K: Némely állat nem jóízű. Valami behajtott az udvarba. Kamionok nem férnek be a kapun. K: Valami, ami nem kamion behajtott az udvarba.

16 Valami behajtott az udvarba. Kamionok nem férnek be a kapun. Ami nem fér be a kapun, nem hajthatott be az udvarba. K: Valami, ami nem kamion behajtott az udvarba.

17 K: ‘kamion F: ‘befér az udvarba’ B: ‘behajtott a kertbe’


Letölteni ppt "Logikai bevezető Forgács Gábor 2011. 10. 04.. Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések