Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kör és forgó mozgás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kör és forgó mozgás."— Előadás másolata:

1 Kör és forgó mozgás

2  : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög
 : a forgásszög az x tengelytől pozitív forgásirányában felmért szög. A forgásszöget nem fokban, hanem radiánban mérjük.  : a forgásszög megváltozása a szögelfordulás. Iránya:jobbcsavar

3 Egyenletes KM: állandó a szögsebesség
T: Az egyszeri körülfordulás ideje a periódusidő. Ha az időtartam éppen a periódusidő (t = T), akkor a test egy kört tesz meg, azaz a szögelfordulása 3600 = 2 rad (  = 2), tehát   Az egyenletes körmozgást általában a fordulatszámmal jellemezzük. Megnézzük, hogy a test adott idő alatt mennyit fordul, és a fordulatok számát elosztjuk az idővel. Ez megadja az időegységre eső fordulatok számát. / pl. ha a test 4 s alatt hússzor fordul körbe, akkor 1 s alatt négyet fordul. / Például a centrifugák fordulatszáma 500 és /perc közé esik. Ha a fordulatszám 800, akkor a dob 1 perc alatt 800 teljes fordulatot tesz meg. 1 s alatt 800:60 = 13,3-szer fordul körbe. A fúrógépek fordulatszáma általában 0 és /perc között változtatható, a flexeké elérheti a t. Az újabb winchesterek lemezei 7200-t fordulnak percenként.

4 Egy test forgómozgást végez, ha minden pontja ugyanazon pont, vagy egyenes körül kering. Például az óriáskerék kabinjai nem forgómozgást végeznek, mert a pontjaik olyan körpályán keringenek, amelyek középpontjai nem esnek egy egyenesbe. A testet merev testnek nevezzük, ha a mozgás során a pontjainak az egymáshoz viszonyított helyzete nem változik meg. Ugyanannyi idő alatt a merev test minden pontja ugyanakkora szöggel fordul el, ezért minden pontjának ugyanakkora a szögsebessége. Maga a kerék forgómozgást végez. Minél távolabb van egy pontja a forgástengelytől, ugyanannyi idő alatt annál nagyobb ívet kell befutnia, tehát annál nagyobb a kerületi sebessége.

5 Ha a test minden pontja ugyanabba az irányba mozog ugyanakkora sebességgel, akkor azt mondjuk, hogy tiszta haladó mozgást (transzláció) végez. Egy test végezhet egyszerre haladó és forgó mozgást is. Pl. az autó kereke menet közben együtt halad a kocsival és forog a tengelye körül. Ha a haladó mozgás sebessége megegyezik a forgómozgás kerületi sebességével, akkor azt mondjuk, hogy tisztán gördül.

6 Tömegközéppont, Erő, Newton törvények

7 Tömegközéppont Newton I: Egy test sebességváltozásának oka mindig egy másik test, amivel kölcsönhatásba kerül.

8 Tömegközéppont Newton I: Egy test sebességváltozásának oka mindig egy másik test, amivel kölcsönhatásba kerül.

9 Tömegközéppont Newton I: Egy test sebességváltozásának oka mindig egy másik test, amivel kölcsönhatásba kerül.


Letölteni ppt "Kör és forgó mozgás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések