Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kereslet-rugalmassági számítások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kereslet-rugalmassági számítások"— Előadás másolata:

1 Kereslet-rugalmassági számítások

2 Keresletrugalmasság A Keresletrugalmasság kifejezi, hogy hány százalékkal változik meg adott termék keresett mennyisége, ha egy százalékkal megváltozik valamely keresletet befolyásoló tényező.

3 A kereslet-rugalmassági számítások fajtái
A kereslet árrugalmassága A kereslet kereszt-árrugalmassága A kereslet jövedelemrugalmassága

4 A kereslet árrugalmassága
A kereslet árrugalmassága kifejezi, hogy hány százalékkal változik meg valamely termék kereslete, ha a termék ára egy százalékkal megváltozik.

5 Az árrugalmassági együttható kiszámítása
A keresett mennyiség (X) % - os változása Az ár % - os változása

6 Az árrugalmassági együttható kiszámítása

7 Az árrugalmassági számítás alkalmazása
X0=100 db; X1=80 db P0=10 Ft/ db; P1=15 Ft/ db Példatár 35.oldal 20.példa

8 Az árrugalmassági számítás alkalmazása
A kereslet árrugalmatlan A keresett mennyiség %-os változása kisebb, mint az árváltozás %-a. TR0 =10*100=1000 TR1 =15*80=1200

9 Az árrugalmasság fajtái
Árrugalmas kereslet Árrugalmatlan kereslet Egységnyi árrugalmasságú kereslet

10 Az árrugalmas kereslet jellemzői
Az árrugalmassági együttható abszolút értéke nagyobb, mint egy. A kereslet változás százaléka nagyobb az árváltozás százalékánál. Ha a termék ára nő, az eladó árbevétele csökken. Ha a termék ára csökken az eladó bevétele növekszik.

11 Az árrugalmatlan kereslet jellemzői
Az árrugalmassági együttható abszolút értéke kisebb, mint egy. A kereslet változás százaléka kisebb az árváltozás százalékánál. Ha a termék ára nő, az eladó árbevétele is nő. Ha a termék ára csökken az eladó árbevétele is csökken.

12 Az egységnyi árrugalmasságú kereslet jellemzői
Az árrugalmassági együttható abszolút értéke egyenlő eggyel. A kereslet változás százaléka egyenlő az árváltozás százalékával. Az árváltozás nem változtatja meg az eladó bevételét.

13 A kereslet árrugalmasságát befolyásoló tényezők
A jószág természeti, használati tulajdonságai A termék helyettesíthetősége A helyettesítő termék árának közelsége A termék árának közelsége a fogyasztó jövedelméhez viszonyítva.

14 A kereslet kereszt-árrugalmassága
A kereslet kereszt-árrugalmassága kifejezi, hogy hány százalékkal változik meg adott „X” termék keresett mennyisége, ha egy másik „Y” termék ára egy százalékkal megváltozik.

15 A kereslet kereszt-árrugalmasságának kiszámítása
Az „x” termék keresletének %-os változása Az „y” termék árának % - os változása

16 A termékek fogyasztásának kapcsolata
Helyettesítő termékek, ha a kereszt-árrugalmasság értéke pozitív. Kiegészítő termékek, ha a kereszt-árrugalmasság értéke negatív. Nincs kapcsolat a két termék fogyasztása között, ha a kereszt- árrugalmasság értéke nulla.

17 A kereslet jövedelemrugalmassága
A kereslet jövedelemrugalmassága kifejezi, hogy hány százalékkal változik valamely termék keresett mennyisége, ha a fogyasztók jövedelme egy százalékkal megváltozik.

18 A kereslet jövedelemrugalmasságának kiszámítása
A keresett mennyiség (X) % - os változása A jövedelem % - os változása

19 A termékek csoportjai a jövedelemrugalmasság alapján
Ha ,akkor normál termék. Ha , akkor luxus termék. Ha ,akkor inferior termék

20 Alapfogalmak: 1. szükségletek 2. áru 3. szolgáltatás 4. újratermelés
5. természeti erőforrások 6. munkamegosztás 7. piaci kereslet 8. hasznosság 9. Gossen I. törvénye 10. A kereszt-árrugalmasság fogalma és képlete. 11. A jövedelemrugalmasság fogalma és képlete 12. Inferior termék II. Kifejtős kérdés: Mit értünk a kereslet árrugalmasságán? Hogyan számítjuk ki? Mi a kiszámítás képlete? Hogyan csoportosíthatjuk a termékeket a kereslet árrugalmasságuk alapján? Mely tényezők határozzák meg a kereslet árrugalmasságát?

21 A. I.Alapfogalmak: 1. szükségletek 2. áru 3. szolgáltatás 4. újratermelés 5. természeti erőforrások 6. munkamegosztás 7. piaci kereslet 8. hasznosság 9. Gossen I. törvénye 10. A kereszt-árrugalmasság fogalma és képlete. 11. A jövedelemrugalmasság fogalma és képlete II. Kifejtős kérdés: Mit értünk a kereslet árrugalmasságán? Hogyan számítjuk ki? Mi a kiszámítás képlete? Hogyan csoportosíthatjuk a termékeket a kereslet árrugalmasságuk alapján? Mely tényezők határozzák meg a kereslet árrugalmasságát? B. I.Alapfogalmak: 1. bővített újratermelés 2. munkaerő 3. munkaerő 4. vállalkozó 5.Termelési lehetőségek határa görbe 6. egyensúlyi ár 7. határhaszon 8. Az előnykiegyenlítődés elve 9.közömbösségi görbe 10.helyettesítési ráta 11. Gossen II. törvénye II. Kifejtős kérdés: Határozza meg a költségvetési egyenes fogalmát és képletét! Melyek a költségvetési egyenes tulajdonságai? Hogyan hat az árváltozás a költségvetési egyenesre és a fogyasztó optimális választására?


Letölteni ppt "Kereslet-rugalmassági számítások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések