Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét." /Juhász Gyula/

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét." /Juhász Gyula/"— Előadás másolata:

1 Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét." /Juhász Gyula/ Húsvét

2 A húsvét története A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Eredetileg a keresztény és a zsidó ünnep egybe is esett. A níceai zsinat i. sz. 325-ben szabályozta a keresztény ünnepek rendjét, ekkor vált el a két ünnep ideje. A húsvét angol neve: passover, átrepülést jelent. Gyakorta használják az Easter elnevezést, mely a német Oster szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara az alvilág úrnője, ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. >>>

3 A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak.

4 Régebbi időkben a fiatal legények csapatokban járták a falvakat, és vízzel alaposan meglocsolták a leányzókat Ez a főleg vidéken elterjed szokás ősi termékenységvarázsló rítusból ered..

5 A lányok hálából, hogy nem maradtak szárazak, hímes tojásokat osztogattak nekik

6 Később ez a szokás is modernizálódott, a fiúk nem csapatokban mentek a lányokhoz, és előkerültek a kölnisüvegek is. A lányok pedig megvendégelték őket, és a locsolókat fáradozásaikért aprópénzzel is megjutalmazták.

7 Persze a húsvéti locsolóversek sem maradhattak el, népköltészetünk gazdag tárházát kínálja a különböző rigmusoknak.

8 Hajnali harmatban, Selyemfüves réten, Ezer virág friss illatát Kalapomba mértem.
Rozmaringos hintón Repültem idáig, Kék nefelejcs, tulipános, Takaros házig. Van ennek a háznak Olyan virágszála, Kinek harmat rózsavíztől Kivirul orcája.

9 Kebled s szemed kerekedjen Kezemben nemes fegyver leledz' Mely kecsesen lengedez
. Ezzel kedvedre teszek S nekem sem lesz kellemetlen! Megfecskendezhetlek?

10 Itt a Húsvét eljött végre A szép lányok örömére
Itt a Húsvét eljött végre A szép lányok örömére. Mert a lányok szép virágok, Illatos víz illik rájuk. Kit húsvétkor nem locsolnak, Hervadt virág lesz Már holnap. Ne fuss hát el szép virágom, Locsolásért csók jár, három

11 Gyere kislány, meglocsollak Kedvezményes áron, Gumi nélkül negyven rugó, Kölnivel csak három

12 Zöld erdőben jártam, Részeg nyuszit láttam
Zöld erdőben jártam, Részeg nyuszit láttam. Le akart itatni, Leültünk piálni. Sokat ittunk - de nem eleget, Hozzál sört - de ne keveset!

13 Tapsifüles nyuszikának Nagyon sok a dolga, Piros tojást, hímes tojást Szerteszéjjel hordja. Hordjad, hordjad kis nyuszikám, Kéket is, tarkát is, Nekem is van egy kosaram, Belefér még száz is.

14 Kellemes Húsvéti Ünnepeket !
golejjani


Letölteni ppt "Egy régi húsvét fényénél borongott S vigasztalódott sok tűnt nemzedék, Én dalt jövendő húsvétjára zsongok, És neki szánok lombot és zenét." /Juhász Gyula/"

Hasonló előadás


Google Hirdetések