Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Kocsis Judit Nóra – Kocsis Mihály Országos Neveléstudományi Konferencia 2012. november 8-10. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Kocsis Judit Nóra – Kocsis Mihály Országos Neveléstudományi Konferencia 2012. november 8-10. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi."— Előadás másolata:

1 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Kocsis Judit Nóra – Kocsis Mihály Országos Neveléstudományi Konferencia 2012. november 8-10. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására

2 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Versenyképességi* rangsor 2011-2012. 2012-2013. * Az egyes nemzetgazdaságoknak az a képessége, amellyel a világgazdaságban egyre jövedelmezőbb árúkkal, vagy szolgáltatásokkal jelennek meg. 1.Svájc 2.Singapore 3.Svédország 4.Finnország 5.USA 6.Németország 7.Hollandia 48. Magyarország Svájc 1. Singapore 2. Finnország 3. Svédország 4. Hollandia 5. Németország 6. USA 7. Magyarország 60.

3 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A versenyképességi rangsor mutatói intézményi háttér infrastruktúra makrokörnyezet eü. és közoktatás felsőoktatás és szakképzés árupiaci hatékonyság munkaerő-piaci hatékonyság pénz- és tőkepiaci fejlettség technológiai háttér piacméret üzleti, gazdasági komplexitás innováció

4 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Az oktatási rendszer kiemelkedő változásai -az egész életen át tartó tanulás térnyerése; -az emberi képességek felértékelődése; -európai és nemzeti kvalifikációs rendszerek születése; -a technológiai forradalom; -a nemzetközi mérések hatása; -alapvető változások a tanulás és a tanulási eredmények értelmezésében.

5 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Megoldatlan vagy súlyosbodó problémák -a demográfiai folyamatok konzekvenciáinak levonása; -a költséghatékonyság és fenntarthatóság elemzése; -az iskolaszerkezet funkcionális elemzése; -a gyermekszegénység, társadalmi integráció és kohézió; -a pedagógus munkaerő és foglalkoztatás ügye.

6 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A pedagógus mint leírási probléma -Kicsoda a pedagógus és miért jelenthet ez problémát? (Surányi Bálint: Iskolakultúra 1997/2.) -folyamatosan létrejövő, új alakító tényezők: - az oktatáspolitikai prioritások; - az info-kommunikációs technológiák változása; - az integrált nevelés, az SNI kezelése; - a migráció pedagógiai problémái.

7 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A tanári professzió és a pedagógiai rendszerek a pedagógiai rendszerek emberképe; a pedagógiai rendszerek gyermekképe; a pedagógiai rendszerek iskolaképe; a pedagógiai rendszerek pedagógusképe. Az óvodai nevelés országos alapprogramja: a program kifejtett gyermekképe; a program kifejtett óvodaképe; rövid leírás az óvodapedagógusról.

8 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A tanári professzió leírási keretei a tanári professzió az értékpreferenciák alapján; a tanári professzió a személyiségjegyek alapján; a tanári professzió a pedagógusszerepek alapján; a tanári professzió a tevékenységek alapján; kísérletek a tanári professzió komplex leírására. A tanári professzió leírásának aktualitása: a minőségi munka elismerése; a hivatás (és a professzió) hangsúlyozása; az életpálya-modellek hangsúlyozása.

9 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A tanári professzió megjelenése a tervezett KKK-kban A tanári felkészítés követelményei: a tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése területén; a tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése területén; a szakmódszertani és a szaktárgyi tudás területén; a pedagógiai folyamat tervezése területén; a tanulás támogatása, szervezése és irányítása területén; a pedagógiai folyamatok és a tanulók értékelése területén; a kommunikáció, a szakmai együttműködés és a pályaidentitás területén; az autonómia és a felelősségvállalás területén.

10 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A pedagógusok minősítésével kapcsolatos elképzelések Tervezeti szinten álló szempontok: a tanügy-igazgatási dokumentumok vizsgálata; a pedagógus által készített portfolio; a foglalkozások megfigyelése; az intézményvezető összegző véleménye; ellenőrzésen készült szakértői vélemények: a munkaközösség-vezető összegző véleménye; a tanulók és szülők véleménye; a pedagógussal készített interjú; az elemző-értékelő megbeszélések anyagai; a pedagógus tudásának szintezett követelményei.

11 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet EU tematikus célkitűzések és beruházási prioritások I. a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzése; az oktatásba, készségekbe, és az egész életen át tartó tanulásba történő beruházás; a társadalmi befogadás erősítése és a szegénység elleni küzdelem; az intézményi kapacitás növelése és a közigazgatás hatékonyságának fokozása.

12 Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet EU tematikus célkitűzések és beruházási prioritások II. Az oktatásba, készségekbe, és az egész életen át tartó tanulásba történő beruházás: a korai iskolaelhagyók számának csökkentése, minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés ösztönzése (koragyermekkori, az alap- és középfokú oktatásban); a felsőfokú oktatás minőségének, hatékonyságának és hozzáférhetőségének javítása (a részvétel növelése, végzettségi szintek emelése); az egész életen át tartó tanuláshoz való hozzáférés, a munkavállalók készségeinek és kompetenciáinak naprakésszé tétele, az oktatási és képzési rendszereknek a munkaerő-piaci igényekhez való jobb igazítása.


Letölteni ppt "Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Kocsis Judit Nóra – Kocsis Mihály Országos Neveléstudományi Konferencia 2012. november 8-10. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések