Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín- megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín- megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom."— Előadás másolata:

1 Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín- megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom szín 0 intenzitással világít (egyik se világít), fekete színt kapunk.

2 Mi a CMYK? Cyan Magenta Yellow Key (Black), a nyomtatásban használt színrendszer. A négy nyomdai alapszín (ciánkék, bíbor, sárga, fekete) rövidítése. A nyomdagépek ezt a négy színt nyomják a papírra egymás után a színes képek megjelenítéséhez. A fekete azért szükséges, mert a másik három színû festékkel nem lehet elegendõen erõs fekete tónust létrehozni.

3 Mi a meghajtóprogram (driver)? A perifériák működtetéséhez a hardver illesztőkártyán kívül szoftver is szükséges, az úgynevezett meghajtóprogram (driver), amit az eszközhöz mellékelnek egy telepítő lemezen. Ennek a memóriában kell lennie, amikor az eszközt használjuk. Egy adott eszköz elérését, funkcióinak használatát lehetővé tevő szoftver.

4 Mi a festékhordozó a mátrixnyomtatóban, a tintasugaras nyomtatónál és a lézernyomtatónál? Mátrixnyomtató: festékszalag Tintasugaras nyomtató: tintapatron Lézernyomtató: toner

5 Melyik fajta nyomtató adja a legjobb minőségű képet? Lézer vagy tintasugaras

6 Melyik fajta nyomtatóval lehet a leggyorsabban nyomtatni? Lézer

7 Melyik fajta nyomtatóval lehet a legolcsóbban nyomtatni? Mátrix

8 Mi a CRT, az LCD, a TFT és a PDP? Képernyős kijelzők, monitorfajták: LCD: Liquid Cristal Display, folyadékkristályos kijelző CRT: Cathod Ray Tube, katódsugárcsöves megjelenítő TFT: Thin Film Tranzisztor, vékonyfilm tranzisztor PDP: Plazma Display Panel, plazmakijelző

9 Milyen adatokkal jellemezhetünk egy monitort? Felbontás (pixel) Képátló (inch=2,54 cm) Képarány (4:3, 16:9)

10 Milyen adatokkal jellemezhetünk egy nyomtatót? Felbontás (DPI) Sebesség (lap/perc)

11 Mit jelent a színmélység? Mit jelent a True Color? Egy adott képpont színének tárolásához hány bitet használunk, ez arányos az ábrázolható színek számával. Pl. 8 biten 256 (2 8 ), 24 biten 16 777 216 (2 24 ) különböző szín ábrázolható. Ez utóbbit nevezik True Color színmélységnek.

12 Mi a CCD és a CMOS? Milyen eszközökkel hozható kapcsolatba? Képérzékelő technikák. Digitális fényképezőgépekben, kamerákon a képalkotás eszközei.

13 Hogyan csatlakozhat az egér és a billentyűzet a számítógéphez? USB vagy PS2 csatlakozón keresztül.

14 Mit jelent a 3D nyomtatás? Számítógépen tárolt jelekből tárgyakat képes mintázni.

15 Milyen az analóg jel? Mondjon példákat! Folyamatos jel, pl.: fényerő, hangrezgés, elmozdulás stb.

16 Mit jelent a digitalizálás? Az analóg jelek számítógép által feldolgozható, számszerű adattá alakítását.

17 Mit jelent a DPI? Milyen eszközökre jellemző? Dot Per Inch, a 2,54 cm-enként érzékelt képpontok száma. Egér, nyomtató, szkenner stb. felbontását (pontosságát) szokás jellemezni vele.

18 Milyen adatot, és mely eszközöknél jellemeznek pixellel? Képernyős kijelzők felbontását, vagyis a megjelenítés pontosságát jelenti: hány pixel (képpont) jeleníthető meg az eszközön vízszintesen és függőlegesen. (Pl. 1024x768, 1280x720)


Letölteni ppt "Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín- megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom."

Hasonló előadás


Google Hirdetések