Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tegnap, ma, holnap Németh Bence NEBSABI.ELTE. Ez a prezentáció a merevlemezek történetét szeretné bemutatni 1956os megjelenésük óta. Vizsgálódásom során.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tegnap, ma, holnap Németh Bence NEBSABI.ELTE. Ez a prezentáció a merevlemezek történetét szeretné bemutatni 1956os megjelenésük óta. Vizsgálódásom során."— Előadás másolata:

1 Tegnap, ma, holnap Németh Bence NEBSABI.ELTE

2 Ez a prezentáció a merevlemezek történetét szeretné bemutatni 1956os megjelenésük óta. Vizsgálódásom során elsősorban a kereskedelmi forgalomban kapható, fogyasztói meghajtókra terjed ki. Először vizsgálni fogom az ez idő alatt végbement radikális változásokat a HDDk méretében, tárolókapacitásában és árában. Ezek után bemutatom a mai merevlemezek felépítését és főbb tulajdonságait. Végül a merevlemezek jövőjéről ejtek pár szót.

3 SI jelölésÉrték (byte) kilobyte (kB)10 3 megabyte (MB)10 6 gigabyte (GB)10 9 terabyte (TB)10 12 petabyte (PB)10 15

4 Először a merevlemezek múltját szeretném bemutatni a merevlemezek fejlődésének elemzésre révén. A változásokat az alábbi területeken vizsgáltam:  Fizikai méret  Kapacitás  Ár

5  1956 - IBM 350 Disk Storage Unit, az első merevlemez  Konyhaszekrény méret  1 tonna súly  50 lemez  5 MB kapacitás

6  1980 – IBM 3380, az első meghajtó ami áttöri az 1 GB-os határt  Hűtőgép méret  250 Kg súly  2.52 GB tárolókapacitás

7 A 80as években a személyi számítógépek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.  Kezdeti merevlemezek:  5.25’’ méret  ~5 MB tárolókapacitás  80as évek második fele:  3.5’’ méret (Apple Macintosh, IBM PS/2)  Kapacitásuk nem nő jelentősen Változások a merevlemezek fizikai méretében

8 Bár hordozható számítógépeinkben és egyéb eszközeinkben gyakran találkozhatunk 2.5 colos, illetve 1.8 colos lemezekkel is, addig a legtöbb asztali számítógépben ma is 3.5 colos merevlemezeket találhatunk.

9 ÉvMaximálisÁtlagos fogyasztói 19565 MB- 19802.52 GB5 MB 199022.7 GB40 MB 200080 GB10 GB 20102 TB500 GB Lássuk, hogy változott a merevlemezek kapacitása az évtizedek alatt!

10 Látható, hogy a kereskedelmi célú merevlemezek kapacitása egyre jobban közelíti az ipari célú merevlemezek kapacitását Lássuk ezeket az adatokat oszlopdiagramon!

11  Korai merevlemezek drágák és szobaméretű gép is kell a működtetésükhöz  Az IBM 350 Disk Storage Unitot még csak megvásárolni sem lehetett, csak az IBM 305 RAMAC-kal együtt kibérelni havonta cirka $3,200-ért, ami az 50es években sem számított kis összegnek.

12 A merevlemezek ára folyamatosan csökken:  1981 – IBM 3380 (2.52 GB) - $81,000  Ugyanekkor 5 MB-os, majd 10 MB-os fogyasztói modellek - $3,000  90es évek – 40 MB - $1,000  1995 – Seagate 1 GB - $849  1999 – 10GB - $200  2010 – 2TB - $199

13 Ha vizsgáljuk hány centet kellett volna fizetnünk az évek során, újabb érdekes felfedezéseket tehetünk. 1GB kapacitás átlagára: 80as évek eleje - $700,000 2010 - $0.08, azaz 8¢ Napjainkban $700,000-ból megközelítőleg 8,75PB tárolására alkalmas merevlemezhalmot vásárolhatnánk!

14 Ezek után a mai merevlemezeket szeretném bemutatni. Ezen a témán belül is kiemelve a  Merevlemezek felépítését  Merevlemezek főbb jellemzőit

15  Adatok tárolása a mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken történik.  Egy merevlemez meghajtóban általában több lemez található.  Lemezenként 2-2, az írást és olvasást végző fej, egy alul és egy felül.  A lemezek azonos középpontú, különböző sugarú körökre, sávokra tagolódnak, a sávok pedig szektorokra.  A fejeket egy vezérlőszerkezet mozgatja, amely a fej helyzetének igen kis változtatásaira is képes.  A fej a cacheből olvassa a lemezre írandó, illetve a cachebe írja a lemezről olvasott adatokat.  A számítógép többi részéhez az adat a csatolófelületen keresztül jut el. (Általában SATA, esetleg a régebbi szabvány PATA)

16  A merevlemezek a méreten és kapacitáson kívül még sok más aspektusból vizsgálhatjuk. A legfontosabbak talán az adatátviteli sebesség, elérési idő, cache mérete, fordulatszám, energiafogyasztás és a csatlakozók.  A merevlemez „sebességét” főként az adatátviteli sebesség, az elérési idő, a cache mérete, és a lemez fordulatszáma határozzák meg.

17  A ma elterjedt lemezek fordulatszáma általában 7200RPM  Elterjedtek még az 5400RPM-es, illetve 10000RPM-es meghajtók is, az előbbiek alacsony fogyasztásuk, utóbbiak nagyobb teljesítményük miatt kedveltek.  Az adatátviteli sebességet legfőképp a lemezről a cachebe történő beolvasás határozza meg. Egy 7200RPM-es meghajtó esetén ez nagyjából 70 MB/s, de sok más tényező is befolyásolja.  Az elérési idő, azaz a „seek time” azt határozza meg, hogy az olvasófejnek mennyi időbe telik elérni a lemez felületén a különböző szektorokat. Az elérési idő manapság a merevlemez minőségétől függően nagyjából 3-15ms.  A cache egy köztes tároló a lemez és a számítógép többi része közt, feladata hogy a merevlemez működését gyorsítsa. Mérete a mai meghajtókban általában 8-64MB-ig terjed.  Az utóbbi időben a merevlemezek energiafogyasztásának csökkentése is előtérbe került a hordozható eszközökben való használatuk miatt, illetve a „Zöld Számítástechnika” jegyében. Több gyártó jelentetett meg energiatakarékos modelleket.

18  A merevlemezek fejlesztése jelenleg is folyik.  Egyik fő kutatási terület: adatsűrűség növelése  A Merőleges Rögzítés (Purpendicular Recording)  Seagate HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording)  Cél: 1Terabit/négyzetcol adatsűrűség  Legújabb alaplapok: SATA3 – 6 Gbit/s

19 Azonban még az is előfordulhat, hogy pár év múlva a merevlemez meghajtók eltűnnek a piacról. Az SSDk, azaz Solid-state Drive – Szilárd félvezető áramkörökre épülő meghajtók, bár még újdonságnak számítanak, egyre nagyobb teret hódítanak a háttértárak piacán. A merevlemez meghajtókkal ellentétben az SSDk nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, ezért teljesen csendesen működnek, véletlen elérésűek, így sokkal gyorsabbak, kevesebbet fogyasztanak. A fejlesztésük azonban még gyerekcipőben jár, kapacitásuk a merevlemez meghajtók kapacitásának csak töredéke és áruk is igen borsos, nem beszélve arról, hogy a szektorok újraírhatósága is igencsak limitált, ebből következően a meghajtók hamar elhasználódnak, ennek ellenére már ma is gyakran találkozhatunk SSDkel hordozható eszközeinkben.

20 Irodalomjegyzék: DISK/TREND Reports - Five decades of disk drive industry firsts http://www.disktrend.com/5decades2.htm HARD DISK DRIVE GUIDE - A Brief History of the Hard Disk Drive http://www.duxcw.com/digest/guides/hd/hd2.htm Royal Pingdom - Amazing facts and figures about the evolution of hard disk drives http://royal.pingdom.com/2010/02/18/amazing-facts-and-figures-about-the-evolution-of-hard-disk-drives/ Cost of Hard Drive Storage Space http://ns1758.ca/winch/winchest.html Wikipedia http://www.wikipedia.org/


Letölteni ppt "Tegnap, ma, holnap Németh Bence NEBSABI.ELTE. Ez a prezentáció a merevlemezek történetét szeretné bemutatni 1956os megjelenésük óta. Vizsgálódásom során."

Hasonló előadás


Google Hirdetések