Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák. A munka folyamatokon, szervezeti egységeken keresztül valósul meg a gyakorlatban. Folyamat alatt a feladat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák. A munka folyamatokon, szervezeti egységeken keresztül valósul meg a gyakorlatban. Folyamat alatt a feladat."— Előadás másolata:

1 8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák

2 A munka folyamatokon, szervezeti egységeken keresztül valósul meg a gyakorlatban. Folyamat alatt a feladat végrehajtásához vezető tevékenységek összefüggő láncolatot értjük. A szervezetek különböznek egymástól ( iskola, bolt, gyár, kórház, önkormányzat, bank) mind szervezetek DE 3 dolog mindegyikben megtalálható: -Emberek -Célok -Szervezeti formák

3 Szervezetet akkor alkotnak az emberek,amikor a cél elérése érdekében rendszeresen, meghatározott módon együtt dolgoznak valamely folyamat érdekében. A szervezeti formákat kategóriákkal szokták meghatározni: 1. hierarchikus szintek száma 2. a horizontális tagozódás 3. a létszám az egyes szervezeti egységekben

4 A konkrét szervezeti forma kialakulását a következő befolyásoló tényezők határozzák meg: 1. munkamegosztás 2. döntési jogosítványok 3. koordináció Ezen három lényeges tényező kialakításával, szabályozásával jön létre a szervezeti forma, a szervezeti struktúra.

5 Egy vonalas szervezet

6 Többvonalas szervezet

7 A szervezeti alapformák a felépítés szerint 1.Lineáris 2.Funkcionális 3.Divizionális 4.mátrix

8 Mátrix szervezet Vállalat vezetés törzskar Funkci-onálisveze-tők Ter- mék V. pro- jekt ve- ze- tők

9 Szervezet korlátok nélkül Az ilyen vállalatban lebontják a falakat, amelyek elválasztanak bennünket egymástól a vállalaton belül és a döntő fontosságú fogyasztóinktól, partnereinktől Új korlátok jönnek létre Amelyek inkább pszichológiaiak

10 Melyik a legjobb szervezeti forma? A szervezeti formáknak rugalmasan kell illeszkednie a)a külső környezeti követelményekhez b)és a vállalat belső adottságaihoz.

11 Melyik a legjobb szervezeti forma? Az a szervezeti forma tudja a legjobb eredményt biztosítani, amelyben minden egyes szervezeti komponens összhangban van a választott szervezeti megoldással és a munkatársak gondolkodásmódjával, beállítódásával. A szervezeti formát és az emberi viselkedést egyidejűleg kell formálni, ha eredményt akarunk elérni.

12 NINCS legjobb szervezeti forma!! Fontos olyan szervezeti kultúra, vezetési stílus kialakítása, ami lehetővé teszi a szervezet rugalmasságának megteremtését és fejlesztését. NEM a legjobb szervezeti modell keresése vagy másolása a célravezető, hanem a vállalati rugalmasság megteremtése.


Letölteni ppt "8. Előadás Szervezetek és szervezeti formák. A munka folyamatokon, szervezeti egységeken keresztül valósul meg a gyakorlatban. Folyamat alatt a feladat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések